Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 706
Dołączył: 30-07-2011
Post: #151
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Cytat:Przekonwertowałem bootloadera na *.bin i mam taką sytuację.
...

Nie rozumiem, bootloader jest stały zapisany w mikrokontrolerze.
Przekonwertować trzeba firmware z *.hex na *.bin i w postaci *.bin uploadować poprzez USB lub USART do STM-a ustawionego w tryb bootloadera

Konwersję pliku *.hex można zrobić na 2 sposoby.

1. Pobrać ze strony stm-a program o nazwie StLink Utility, zainstalować i uruchomić. Następnie wczytać do niego plik z firmware *.hex a następnie zapisać do postaci *.bin . Konwersja zostanie przy zapisie dokonana automatycznie.

2. Pobrać programik hex2bin z tej strony, zainstalować i z terminala wpisać: hex2bin -c ścieżka_do_firmware.hex
Przełącznik -c spowoduje sprawdzanie sum kontrolnych każdej linii w pliku *.hex. Po tej komendzie zostanie w tym samym katalogu utworzony przekonwertowany firmware o nazwie takiej samej jak plik źródłowy, ale z rozszeżeniem *.bin

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2015 19:36 przez SQ8MVY.)
23-06-2015 19:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 884
Dołączył: 20-09-2009
Post: #152
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ale bootloadera nie można było aktywować, załącznik post 148.
Program DfuSe Demonstration żądał pliku .bin.
Ale to już za mną.
Teraz spróbuję wykonać hex na bin.
Paweł. Mam PC z systemem XP i ni jak nie mogę otworzyć hex2bin.
przechodzę do szukania StLink Utility.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2015 20:43 przez SP6AUO.)
23-06-2015 20:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 706
Dołączył: 30-07-2011
Post: #153
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Andrzeju przepraszam Cię bardzo, ale to ja się troszkę zapędziłem.

Z programem DFuS powinieneś mieć jeszcze program DFU File Manager. Służy on do generowania plików *.dfu dla DFuS.
W DFU File Manager wybierasz pierwszą opcję I want to GENERATE a DFU file ... i klikasz OK
Otwiera Ci się okienko w którym klikasz na przycisk S19 or Hex...
W oknie wyboru pliku zmieniasz filtr na *.hex i wybierasz plik z firmwarem *.hex i klikasz na Otwórz.


W manualu do DFuS jest, że pracuje pod Win 7 i Win 8. U mnie na Win XP pod VirtualBoxem również ten DFuS coś nie chce prawidłowo pracować.

Jeżeli masz u siebie TeamViewer mógłbym spróbować zdalnie zobaczyć o co chodzi.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2015 21:51 przez SQ8MVY.)
23-06-2015 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 884
Dołączył: 20-09-2009
Post: #154
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ja już z bootloaderem mam załatwione.
Teraz potrzeba zamienić plik Tulip_Simple.hex na Tulip_Simple.bin
Zainstalowałem StLink Utility i nie zapisuje w bin.

Andrzej
23-06-2015 21:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 706
Dołączył: 30-07-2011
Post: #155
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Ależ zapisuje, przed chwilą sprawdziłem.

Jak uruchomisz STLink Utility to z menu FILE wybierasz Open File.
Wskazujesz plik *.hex, i plik otworzy się w nowej zakładce.
Następnie mając aktywną zakładkę z tym plikiem *.hex klikasz na górne menu File i wybierasz Save File As...
W oknie które się otworzy nadajesz nazwę pliku, a we filtrze wybierasz rozszerzenie BIN Files (*.bin) i zapisze plik w *.bin

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2015 22:31 przez SQ8MVY.)
23-06-2015 21:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 884
Dołączył: 20-09-2009
Post: #156
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Niestety, mój program Manager V 0.1 nie widzi bootloadera.
Robię przerwę do rana.
Dobranoc


"Paweł, a zworkę na LCD przepiąłeś bo nic o tym nie wspominasz?" post 134
Artur o jaką zworkę chodzi.
Dopatrzyłem się ,że mam zworkę na J15 a w innych miejscach na zdjęciach zworka jest na J16.

Chyba jest dobrze.Nie mogę sprawdzić na LCD bo nie dojechał CY62157EV30L
Wygląda,że wsad jest zainstalowany w pamięci. Prąd jest około 117mA
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2015 5:53 przez SP6AUO.)
23-06-2015 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 706
Dołączył: 30-07-2011
Post: #157
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam.

Andrzeju, bez pamięci ram nic nie zobaczysz na lcd. Jeszcze żebyś nie pomylił wsadów. Do sterownika idzie wsad o nazwie sys_sdr.hex ( testowe wsady mają jeszcze w nazwie datę) a do DSP inny i ten do DSP jest dużo większy. Ten plik *.bin co Ci go podesłałem na maila to jest na dzień dzisiejszy najnowszy wsad do sterownika.

Co do zworki na lcd. Ja mam inny lcd i tam zworek nie ma. Wiem tylko ze w tych 5 calowych trzeba jedną rozewrzeć a inną zewrzeć. Musisz popatrzeć po zdjęciach i tak u siebie ustawic.
Jak prąd pobierany podskoczył to zaczy, ze firmware przestawiło taktowanie STM-a.

Czy ktos wie jakiego TRX-a CAT jest emulowany przez ten sterownik?. Jestem pewien, że gdzieś to pisze, ale szukam i nie widzę.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2015 10:35 przez SQ8MVY.)
24-06-2015 10:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 18-06-2009
Post: #158
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam.
http://www.cqham.ru/forum/showthread.php...D-DSP-quot
Cytat "Zagwarantowano połączenie z PC za pośrednictwem interface USB, protokół САТ TS-570. Driver należy pobrać z linku http://www.st.com/web/en/catalog/tools/PF257938"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2015 11:41 przez SP4JJH.)
24-06-2015 11:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,070
Dołączył: 02-02-2009
Post: #159
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(21-06-2015 21:15)SQ8MVY napisał(a):  Zamieniłem miejscami na LCD 2 piny od panela dotykowego i teraz dotyk działa prawidłowo.

Paweł, możesz napisać coś więcej o tej przeróbce, czy trzeba ciąć ścieżki na wyświetlaczu? Może jakieś foto tej modyfikacji.

73 Adam
24-06-2015 16:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 706
Dołączył: 30-07-2011
Post: #160
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Adamie, ja to mam na razie zrobione po partyzancku jak widać na zdjęciu.

Przeciąłem ścieżki przy samych padach 1 i 3 złącza i skrosowałem na krzyż, tzn. pad 1 połączyłem ze ścieżką dla pada 3 i pad 3 połączyłem ze ścieżką dla pada 1. Numerowanie patrząc na zdjęcie od lewej strony

Dzięki Waldku, szkoda tylko, że tej informacji nie ma w temacie sterownika na rosyjskim forum, tylko zamieszczona jest w temacie TRX-a Tulipan, a tam przyznam się bez bicia, nie szukałem. USB jeszcze nie podpiąłem u siebie ,więc nie mam jak sprawdzić. Zresztą w menu sterownika trzeba chyba włączyć obsługę CAT, a ja się do menu na razie nie mogę dostać.

Przy okazji jak ktoś będzie miał podobny problem z działaniem, a raczej niedziałaniem klawiszy dotykowych i go rozwiązał niech się odezwie.
Sprawdziłem już wszystko, pamięci ram (podmieniałem), pamięć Fram FM25v02-G teraz zamieniona na FM25W256-G, połączenia między STM a resztą i wszystko jest ok.
Na wszystkich softach które znalazłem jest identyczne zachowanie. Wysłałem zapytanie w tej sprawie do autora, zobaczę co odpowie. Klawiatura sprzętowa działa, ale nie wiem, czy cała, bo testowałem podpinając rezystory bezpośrednio do złącza. Enkoderów jeszcze nie podpinałem, bo ich nie mam, a DSP jest w trakcie składania.
Problem pokazałem na filmiku





Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2015 19:22 przez SQ8MVY.)
24-06-2015 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości