Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,070
Dołączył: 02-02-2009
Post: #141
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Do prób zrobiłem cros pomiędzy TFT_7 a sterownikiem, całość skręcona na pośredniej płytce (foto_1). Wstępnie chciałem sprawdzić jak to będzie chodziło z tym dużym wyświetlaczem. Szkoda że panel dotykowy jest odwrotnie, nie bardzo chciałbym przerabiać wyświetlacz. Może uda nam się namówić kolegę R6DAN na wykonanie wersji pod ten model wyświetlacza. Dla mnie zaletą jest to, że ten model jest do kupienia w SP + gwarancja. Mój wyświetlacz jest identyczny jak Pawła natomiast Ryszarda wygląda na inny.

Klasyczny moduł sterownika pod TFT 5 cala (jakaś wcześniejsza wersja, foto 2). Wszystkie złącza umieściłem z jednej strony druku. Obudowa mojej pamięci jest OK ale przylutowanie jej klasyczną lutownicą na tym druku jest dość kłopotliwe, lepiej byłoby gdyby obudowa na druku była szersza. Na foto 3 widać, że pady praktycznie nie wystają poza obudowę pamięci.

Wiem o tym, że NRST nie jest potrzebny do programowania ale zerowanie procesora przydaje się podczas uruchamiania czy modyfikacji softu. Po co robić dodatkowe złącze J3 do resetu jak mamy wolny pin na złączu SWD. Najlepiej gdyby na drukach była kopia złącza SWD z Discovery.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

73 Adam
21-06-2015 20:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 706
Dołączył: 30-07-2011
Post: #142
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Zamieniłem miejscami na LCD 2 piny od panela dotykowego i teraz dotyk działa prawidłowo. Naciśnięcie na jakikolwiek przycisk ekranowy powoduje pojawienie się na nim tylko obwódki pomarańczowej a następnie granatowej. Innej reakcji nie ma. W związku z tym nie mogę się dostać do ustawień. Natomiast przesuwanie linii podziału między wodospadem a grafiką działa prawidłowo i można ten podział zmieniać. Nie mam pojęcia dlaczego tak się to zachowuje.

Co do moich problemów z uruchomieniem sterownika to znalazłem przyczynę. Okazało się, że program za pomocą którego obsługiwałem programator zmieniał mi podczas programowania we wsadzie 4 bajty. A wykryłem to przypadkiem, kiedy za pomocą firmowego programu ST-Link Utility zrobiłem weryfikację tego co jest w STM-ie z tym co jest w pliku z firmwarem. Ot taka drobnostka....

73 Paweł
21-06-2015 21:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PREZES Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 16-03-2011
Post: #143
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ja zastosowałem wyświetlacz http://www.ebay.com/itm/291039840870
Posiadam też 5 cali wyświetlacz ,7 cali kupiłem do sprawdzenia jak to będzie wyglądać na tak dużym ekranie.
Przy programowaniu z discowery niepotrzebny jest reset ,po zakończeniu programowania automatycznie resetuje sterownik.


Ryszard
21-06-2015 21:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #144
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:40 przez SP3OSJ.)
22-06-2015 9:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PREZES Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 16-03-2011
Post: #145
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Wyświetlacz 7 cali podłączyłem tylko na kilka minut, za duże obciążenie prądowe dla sterownika. Dotyk nie działa prawidłowo piny X/Y od dotyku są inaczej wyprowadzone .

Ryszard
22-06-2015 10:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 884
Dołączył: 20-09-2009
Post: #146
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Przymierzam się do połączenia sterownika z PC.
Męczy mnie taki problem:
1. pin1 gniazda XS4 przez R17 idzie szyną USB_VBUS na pin101 PA9 STM32F407.
pin1 wtyku USB to +5V.
Czy to tak zostawić czy przerwać linię USB_VBUS .
2. pin4 gniazda XS4 przez R23 idzie szyną USB_ID na pin102 PA10 STM32F407.
pin4 w USB to GND.
Tak zostawić czy coś przelutować, bo w opisie Programowanie pamięci Flash w STM32F107 przez USB jest inaczej.
3. wgrywanie softa BOOT1=0, BOOT0=1
Tu chyba jest dobrze.
4.czy reset jest potrzebny na J3 ?
Pytania może łatwe,ale bez zapoznania z opinią Fachowców chyba dale nie pojadę.
Dodam,że zakupiłem Kabel USB A z wtykiem żeńskim 5pin.
Proszę o pomoc.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2015 10:09 przez SP6AUO.)
23-06-2015 10:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 706
Dołączył: 30-07-2011
Post: #147
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Jak poustawiasz juz odpowiednio BOOT0 i BOOT1 to reset ręczny jest potrzebny aby mikrokontroler wszedł w tryb bootloadera. Jestem teraz w pracy i za bardzo nie pomogę. Ale w trybie bootloadera można również spróbować programowania przez UART (rx/tx) który jest wyprowadzony na jedno ze złącz, oczywiście za pomocą przejściówki USB-rs232ttl. Oczywiście napięcie 3.3volt

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2015 11:06 przez SQ8MVY.)
23-06-2015 11:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 884
Dołączył: 20-09-2009
Post: #148
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Jestem już piętro wyżej.
Komputer widzi BOOTLOADERA.
W załączniku to co mam obecnie.Co dalej?
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2015 17:45 przez SP6AUO.)
23-06-2015 17:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 706
Dołączył: 30-07-2011
Post: #149
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Nie używałem tego, ale wydaje mi się że należy w sekcji upload action wybrać plik i wysłać. Nic się nie popsuje, bo bootloader jest nieusuwalny. Nie wiem tylko czy plik ma być w formacie *.hex czy *.bin

---------------------------------
Udało mi się zaprogramować sterownik przez bootloader oraz port USART dostępny na złączu USART. Całość operacji jest bardzo prosta. Jedynie potrzeba kabelek USB-rs232ttl o logice 3.3v oraz plik firmware trzeba zamienić z postaci *.hex na *.bin

Zamienić firmware również należy przy wgrywaniu przez USB, bowiem bootloader nie ma parsowania plików w postaci *.hex

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2015 19:14 przez SQ8MVY.)
23-06-2015 19:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 884
Dołączył: 20-09-2009
Post: #150
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dzięki Paweł.
Już poszedłem krok dalej.
Przekonwertowałem bootloadera na *.bin i mam taką sytuację.
İmage
Teraz potrzebuję plik wsadowy ale *.bin
Robię przerwę w tej nauce.Trzeszczy mi w głowie od tej elektroniki.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2015 19:16 przez SP6AUO.)
23-06-2015 19:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości