Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #131
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Do programowania wystarczy wlutowany sam STM.
Do pracy musi być również RAM i Flash. Bateria jest tylko do podtrzymania pracy wewnętrznego licznika czasu.

Po zaprogramowaniu pobierany prąd podskoczy do góry.

Ja walczę już 2 dzień z kontrolerem. Cały czas się restartuje po wyświetleniu na LCD napisu "testFSMC OK..." Pamięć mam FM25V02-G.
W zewnętrznym programatorze ta pamięć się programuje i odczytuje bez błędów, więc jest sprawna. Walczę dalej...

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2015 15:32 przez SQ8MVY.)
20-06-2015 15:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 884
Dołączył: 20-09-2009
Post: #132
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dzięki Paweł. Pamięć zamówiłem FM25L256-G,tylko jeszcze nie dojechała.
Teraz muszę poczytać coś o programowaniu.(czarno to widzę, brak wiedzy).
Chcę to przygotować tak jak w m0nku.Tylko nie wiem gdzie pobrać bootloadera.

Andrzej
20-06-2015 16:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #133
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Bootloader jest zaszyty w procesorze. Na płycie sterownika zą złącza nazwane Boot0 i Boot1. Przez odpowiednią ich konfigurację aktywujemy bootloader.
Link do artykułu już podawałem w tym temacie. Generalnie polecam odwiedzić portal stm32.eu, a w szczególności dział Porady. Są tam artykuły z filmikami jak programować za pomocą programatora, jak i również poprzez USB lub USART za pomocą bootloadera.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2015 16:35 przez SQ8MVY.)
20-06-2015 16:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #134
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:39 przez SP3OSJ.)
20-06-2015 18:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #135
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Arturze, ja mam LCD 7 cali. Nie mam tam zworek jak w wersji 5 cali. A do czego ta zworka tam jest ?? ...... Jeżeli się nie mylę to związana jest chyba ze sterowaniem PWM podświetlenia wewnętrzne/zewnętrzne ?

Zamówiłem już inną kostkę pamięci tj. 25W256. Jak dojedzie na dniach to się podmieni. Zresztą jeden z kolegów pisał, że też miał problem z FM25V02 i dopiero podmiana na inną pozwoliła na start sterownika.

Mam takie wrażenie, że gdzieś w sofcie jest jeszcze błąd związany z komunikacją lub rozpoznawaniem pamięci FRAM (25V02-G).
W ostateczności zostanie mi jeszcze przelutowanie STM-a, choć wszystkie luty sprawdzałem i są prawidłowe połączenia z STM-a do obu pamięci oraz LCD. Napisy które zdążą się pojawić również prawidłowo są wyświetlane. Restart następuje natychmiast po odczycie danych z pamięci FM25V02. Przy podglądzie szyny SPI widać, że pamięć danych praktycznie nie wysyła, co mnie trochę dziwi.

Arturze, bardzo ładna wersja TRX-a powstaje. Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy.

---------------------------------------------
Pragnę poinformować, że sterownik ruszył. Jestem prawie pewien, że w firmware jest błąd, który nie pozwala prawidłowo wystartować z pamięcią FM25V02.
Z ciekawości wgrałem firmware testowy, który został zamieszczony kilka postów wyżej. Po tym zabiegu sterownik nie dawał na wyświetlaczu żadnych oznak życia. Po usunięciu testowego wsadu i wgranie ponowne standardowego firmware pozwoliło na prawidłowy start.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2015 21:03 przez SQ8MVY.)
20-06-2015 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,070
Dołączył: 02-02-2009
Post: #136
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(20-06-2015 21:03)SQ8MVY napisał(a):  Z ciekawości wgrałem firmware testowy, który został zamieszczony kilka postów wyżej. Po tym zabiegu sterownik nie dawał na wyświetlaczu żadnych oznak życia.

1/ Paweł ten testowy soft nie jest do sterownika tylko do procesora DSP !
Wgrywając go do sterownika narażamy procesor na uszkodzenie (inna konfiguracja pinów i układów peryferyjnych).
2/ Tak z ciekawości który wyświetlacz 7 calowy wybrałeś (może jakieś foto) ?
3/ Czy wyświetlacz zasilasz z modułu sterownika, nie grzeje się za bardzo stabilizator ?
4/ Na mojej płytce sterownika jest za wąska obudowa pod CY62157EV30L.
5/ Stabilizatory 3,3V powinny mieć większe pola do odprowadzania ciepła.
6/ Na złączu SWD brakuje sygnału do zerowania procesora NRST.

Postanowiłem narysować ręcznie nowy druk sterownika pod wyświetlacz 7 cali (pod ten typ). Druk będzie zgodny ze schematem R6DAN. W załączniku widok aktualnego stanu zaawansowania projektu. Podświetlona sieć zasilania procesora 3,3V.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
21-06-2015 9:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #137
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Ad.1 Tak zorientowałem się, jak sterownik się nie uruchomił po wgraniu tego firmware. Po przywróceniu prawidłowego wsadu normalnie się uruchomił, co przed tym zabiegiem nie było możliwe. Problemem jest prawidłowe zainicjalizowanie danymi układu FM25V02-G. Przy podglądzie transmisji procesor bardzo mało danych wysyła do pamięci i jeszcze mniej pamięć odsyła. W programatorze zewnętrznym te pamięci prawidłowo się zapisują i odczytują. Być może, że trzeba rejestr konfiguracyjny pamięci prawidłowo ustawić, czego nie robi automatycznie oprogramowanie sterownika dla tego modelu pamięci. Choć stawiam, na drobny błąd w oprogramowaniu sterownika.

Ad2. Wyświetlacz miałem dużo wcześniej, kupiony w Elty.pl Przeznaczony był do innego projektu. Jest to ten, którego zdjęcie zamieściłeś w którymś poście.

Ad3. wyświetlacz jest zasilany ze sterownika. Stabilizator jest chłodny, z tym, że nie mam ustawionego na maxa podświetlenia, bo nie mogę się dostać do Menu, aby to ustawić. Z tym wyświetlaczem jest jeszcze taki problem, że dotyk w poziomie jest odwrócony, tzn, naciskając z lewej strony, pozycja jest odczytywana jako naciśnięcie z prawej strony względem środka wyświetlacza. Aby to poprawić, wystarczy zamienić miejscami lewą stronę z prawą panela dotykowego na złączu. Z tego co wyczytałem na rosyjskim forum to są w trakcie dodania funkcji która to będzie robić programowo.

Ad4. Układ pamięci RAM dostępny jest w 2 wersjach obudowy 44 nóżki i 48 nóżek. Potrzebna jest TSOP44 i będzie pasować. Ja lutowałem gorącym powietrzem i pastą z cyną. wszystko pasuje prawidłowo.

Ad5. mogły by mieć większe pola lutownicze, ale pasta z cyną załatwia problem.

Ad6. W tym przypadku nie jest potrzebny sygnał NRST do programowania. A to dlatego, że piny PA14 (SWCLK) oraz PA13(SWDIO) nie są do niczego innego używane. W tej aplikacji są przeznaczone tylko do programowania i debugowania softu. Więc reset oraz przełączenie w tryb programowania odbywa się poprzez komendy wysyłane przez to złącze.

Jak pisałem , sterownik uruchamia się , ale nie mogę wejść do menu, nawet jak trafię na klawisz menu. Zresztą wszystkie klawisze się tak samo zachowują tylko pokazują że są naciskane, ale żadnej reakcji nie ma. Podejrzewam, że musi być podpięty moduł DSP, aby zaczęło to prawidłowo działać.

Co do Twojej płytki, to można ją uciąć w połowie tym samym redukując koszty wykonania PCB. Złącza z prawej strony są niepotrzebne. Mam już przygotowany mały adapterek między ten LCD a płytkę sterownika. Na razie LCD wisi mi na tasiemce od FDD, którą trzeba było z jednej strony obciąć i odpowiednio zlutować z wtyczką.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2015 10:38 przez SQ8MVY.)
21-06-2015 10:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PREZES Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 16-03-2011
Post: #138
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Sterownik z wyświetlaczem 7 cali przy maksymalnej jasności pobiera ok.650 mA .
Należy zastosować dodatkowe chłodzenie albo zewnętrzny zasilacz do zasilania wyświetlacza ,wbudowany w płytkę sterownika grzeje się .
Po 2 minutach pracy ma 48 stopni i dalej rośnie temperatura.
Na wyświetlaczu jest dodatkowy stabilizator ,który powinien wystarczyć do zasilania,nie sprawdziłem jak to będzie działać i czy nie będzie za ciepły,ale jest wbudowany oryginalnie i powinien wystarczyć.

Ryszard


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2015 11:16 przez PREZES.)
21-06-2015 10:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #139
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Mój sterownik z wyświetlaczem na chwilę obecną pobiera 300 mA i stabilizator od napięcia dla LCD jest lekko ciepły. Może przy max podświetleniu będzie cieplejszy.

Na zdjęciach sterownik w obecnej postaci, projekt adaptera do tego LCD oraz Adamie, jak leży u mnie pamięć na PCB. U ciebie jest inaczej ?
Jeżeli stabilizator napięcia dla LCD będzie się znacznie nagrzewał przy pełnym podświetleniu, to przeniosę go na adapter. Jest tam sporo miejsca jeszcze.

Ryszardzie, czy u siebie możesz wejść do menu za pomocą klawiszy dotykowych bez podpiętego modułu DSP ? U mnie klawisze ekranowe dostają granatowe obwódki po przyciśnięciu. Pytam, bo widzę, że masz ustawiony zegar


İmage İmage İmage İmage

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2015 13:04 przez SQ8MVY.)
21-06-2015 13:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PREZES Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 16-03-2011
Post: #140
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Nie ma potrzeby podpinania DSP aby działał sterownik, nastawy działają.
Mam wszystko ustawione dlatego że ustawiłem z ekranem 5 cali, 7 cali podłączyłem tylko do sprawdzenia jak to działa i jak wygląda taki "telewizorek".
Załączam zdjęcia dla porównania z ekranem 4,3 cala


Ryszard


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2015 15:42 przez PREZES.)
21-06-2015 15:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości