Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 884
Dołączył: 20-09-2009
Post: #101
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam.
Zacząłem przygodę z budową tego TRx-a.Zamówiłem LCD,układy i przymierzyłem się do sterownika.
Płytki już dojechały.
Umyłem płytę sterownika nasmarowałem pastą,wyciągam STM32F407 i schody.Ja mam F-QFP 100 a do pcb potrzeba F-QFP 144.Prace wstrzymane bo trzeba było zamówić właściwy mikrokontroler.
Niestety trzeba poczekać chyba 30 dni na dostawę.
Plan mam taki: sterownik LCD potem dopiero DSP i w kierunku anteny a po drodze jeszcze DDS.
Artur, podziwiam Twoje zaangażowanie a o prędkości nie wspomnę.Dogonić Cię w budowach to tylko marzenie.
Gratuluję.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2015 18:21 przez SP6AUO.)
11-06-2015 18:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #102
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Ten w obudowie 100 nóżkowej idzie do DSP, jeżeli to wersja STM32F407VET6. Ważne są te literki po STM32F407. Do sterownika jest wersja STM32F407ZGT6. Na szybko dostępny jest w Kamami.

Składanie sterownika zalecam rozpocząć od wlutowania stabilizatorów, rezystorów i kondensatorów. Po tym sprawdzić czy są prawidłowe napięcia a na samym końcu wlutować Procek oraz RAM. Lepiej dmuchać na zimne, bo parę złotych STM kosztuje nawet jak się zamawia u chińczyka. A wylutować takiego potworka z płytki bez gorącego powietrza jest ciężko.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2015 18:44 przez SQ8MVY.)
11-06-2015 18:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #103
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:38 przez SP3OSJ.)
11-06-2015 20:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 18-06-2009
Post: #104
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam.
Przy zakupie procesorów proszę zwrócić uwagę na odpowiednie dla Tulipana "wydanie" procesora.O ile dobrze pamiętam to do 2012r. produkowane były procesory (w obudowie LQFP100) STM32F407 rev.1 (cyferka 1 na obudowie przypomina literkę L). Następnie produkowano STM32F407 rev.Z i taki układ potrzebny jest do DSP. Przy zastosowaniu STM32F407VET rev.1 układ DSP najpewniej nie będzie działać.
W nowej wersji procesora (rev. Z) zrezygnowano z wykorzystania pin99 i jest on połączony z masą -tak też jest zrobione na pcb DSP Tulipan.
O problemie z procesorem rev.1 dla pcb DSP pisze RX9CIM post #497 w temacie Trx Tulipan-DSP.
W poście #502 dla procesora rev.1 proponuje spróbować odłączy pin 99 od masy i podłączyć go do plusa zasilania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2015 20:54 przez SP4JJH.)
11-06-2015 20:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #105
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:38 przez SP3OSJ.)
12-06-2015 1:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PREZES Online
Ryszard
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 16-03-2011
Post: #106
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(12-06-2015 1:13)SP3OSJ napisał(a):  Ze schematu blokowego wynika ze jest to oddzielny układ zwany "Regulator wzmocnienia" Co to jest?
Wzmacniacz na TDA2822D ,schematy są na 1 stronie opisu TRX

RYSZARD
12-06-2015 9:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 18-06-2009
Post: #107
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ze schematu blokowego wynika ze jest to oddzielny układ zwany "Regulator wzmocnienia" Co to jest?
Pewnie zwykły podwójny potencjometr(10k?) lub układ elektronicznego potencjometru.
Pozdrawiam
12-06-2015 13:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #108
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:38 przez SP3OSJ.)
12-06-2015 16:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 884
Dołączył: 20-09-2009
Post: #109
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
To dwa sygnały wychodzą i wracają przez XS3 i po wzmocnieniu wychodzą przez XS4 na nauszniki, a głośnika w tym radiu niet.
Czy jeszcze nie dojrzały moje oczy ?

Mój lcd utknął po drodze z Chin w izbie celnej.
Zażądano dokumentów zakupu.
Czy to oznacza Vat, cło, a może jedno i drugie ?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2015 18:33 przez SP6AUO.)
12-06-2015 17:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #110
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:38 przez SP3OSJ.)
12-06-2015 22:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości