Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radio z conrad.pl
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 821
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
Radio z conrad.pl
Witam

Mam zbudowany odbiornik wg. schematu z załącznika (ostatnia strona). Nie mogę go przestroić kondensatrem zmiennym, który jest widoczny na zdjęciu.

Proszę o pomoc. Może trzeba gdzie indziej podpiąć ten kon. strojeniowy..... ?


Załączone pliki Miniatury
İmage

.pdf  192214-an-01-cs-Retro_radio.pdf (Rozmiar: 695.8 KB / Pobrań: 1124)
18-01-2015 12:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 493
Dołączył: 05-04-2011
Post: #2
RE: Radio z conrad.pl
(18-01-2015 12:54)SQ8NZD napisał(a):  Witam

Mam zbudowany odbiornik wg. schematu z załącznika (ostatnia strona). Nie mogę go przestroić kondensatrem zmiennym, który jest widoczny na zdjęciu.

Proszę o pomoc. Może trzeba gdzie indziej podpiąć ten kon. strojeniowy..... ?

Prawdopodobnie masz źle wpięty ten kondensator. Zrób lepsze zdjęcie to może coś wymyślimy.
19-01-2015 11:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2KRR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 04-10-2013
Post: #3
RE: Radio z conrad.pl
Kondensator jest raczej dobrze wlutowany, to bardzo proste radio. Napisz czy słychać szum z głośnika, jaka jest antena? Jeśli to możliwe zrób takie zdjęcie İmage

Marek
19-01-2015 13:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 821
Dołączył: 11-02-2011
Post: #4
RE: Radio z conrad.pl
Słychać dwie nakładające się stacje radiowe. Antena G5RV.
20-01-2015 8:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #5
RE: Radio z conrad.pl
Szanowny Kolego. Ciągle jak widzę na Forum poszukujesz. prostego i dobrego odbiornika. Ale w poszukiwaniach potrzebna jest wiedza, co chcesz znaleźć. Bardzo proste odbiorniki służą do tego aby „coś usłyszeć”. Tak jest w tym przypadku. Ten odbiornik działa poprawnie. Będzie odbierał lokalną najsilniejszą stację. Jeśli będą one trochę odległe to może i dwie a nawet trzy stacje naraz i nikt ani nic nie pomoże. Na dzień dzisiejszy proponuję:
Zbudować odbiornik SDR, gdzie komputer wesprze prosty układ. Proponuję zapoznać się z opracowaniami min. YU1LM. Życzę powodzenia. Janusz.
20-01-2015 16:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,362
Dołączył: 29-01-2010
Post: #6
RE: Radio z conrad.pl
Lub przejrzyj odbiorniki SDR z AVT. Przynajmniej problem pcb będziesz miał z głowy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2015 18:06 przez SQ4AVS.)
20-01-2015 18:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 821
Dołączył: 11-02-2011
Post: #7
RE: Radio z conrad.pl
Powiem tak..... Uwielbiam proste konstrukcje. By "coś" usłyszeć to mam TS-450s. A takie wynalazki służą mi do dobrej zabawy..........
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2015 18:22 przez SQ8NZD.)
20-01-2015 18:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #8
RE: Radio z conrad.pl
Trzeba rozumieć zasadę działania radia przed jego zlutowaniem. W przeciwnym wypadku to same przykrości.
Jeśli radio nie działa, ale rozumiesz zasadę i wiesz jak powinno działać - to sama przyjemność dochodzenia do celu.

73 JERZY SQ9RFC
21-01-2015 1:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 821
Dołączył: 11-02-2011
Post: #9
RE: Radio z conrad.pl
Ojjjj jest tak, że czasopismo Świat Radio nie dba o wychowanie młodego pokolenia radiowców. Zobaczcie...... nie ma nic o radiotechnice, a przecież można by było wziąść na warsztat simple receiver i wałkować jego budowę kondensator po kondensatorze, rezystor po rezystorze. Zamiast tego jest reklama i testy najnowszego sprzętu, którego nikt nie kupi bo kosztuje dużo $$$.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2015 8:53 przez SQ8NZD.)
21-01-2015 8:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,005
Dołączył: 26-09-2012
Post: #10
RE: Radio z conrad.pl
Cóż.. Samokształcenia nic Ci nie zastąpi, trzeba się wziąć do roboty. Książek jest trochę, do kupienia na allegro, można też użyć wyszukiwarki internetowej i/lub pobawić się symulatorem (prosty i niezły - LTSpice, można rysować schemaciki i zwykle działa zgodnie z oczekiwaniami).

W Twoim odbiorniku pewnie nie przekraczasz progu superreakcji - odbiornik po prostu detekuje wiele częstotliwości wpadających na prosty obwód wejściowy - a że w zakresie fal krótkich jest kilka nadajników (np China Radio International) które słychać nawet na śrubokręcie, to efekt właśnie taki.

W czasie kręcenia kondensatorem powinieneś słyszeć gwizdy, kiedy częstotliwość na którą nastrojony jest obwód wejściowy zbliża się do częstotliwości jakiejś stacji (o ile pracuje w AM). Do ustalania progu reakcji służy potencjometr R2 (na emiterze T1 powinieneś mieć jakieś 600mV).
21-01-2015 11:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości