Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reflektometr CB na KF
SP8HL Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 16-06-2014
Post: #1
Reflektometr CB na KF
MIERNIK SWR REFLEKTOMETR KRZYŻOWY FARUN FS 264 jest na psmo CB jak powiększyć zakres na pasmo np. 0-30 MHz
24-11-2014 12:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 21-09-2009
Post: #2
RE: Reflektometr CB na KF
Wymienić układ pomiarowy

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
24-11-2014 13:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 313
Dołączył: 02-02-2010
Post: #3
RE: Reflektometr CB na KF
Zrób zdjecia mostka pomiarowego z tego reflekometru, i rozrysuj schemat jak się uda. Dla pewności zrób pomiary na sztucznym obciążeniu na niższych pasmach i zobacz jak przenosi.

73! Zbyszek
24-11-2014 21:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8HL Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 16-06-2014
Post: #4
RE: Reflektometr CB na KF
Problem w tym że ja nie mam tego reflektometru jest na All..... za 115 zl
25-11-2014 5:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,495
Dołączył: 23-08-2009
Post: #5
RE: Reflektometr CB na KF
Ja w swoim mierniczku SWR na pasmo CB wywaliłem tamtejszy bebech i zrobiłem swój, podobny do tego, który jest w Husarku.
25-11-2014 9:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9NJE Offline
Przemek
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 23-03-2010
Post: #6
RE: Reflektometr CB na KF
Możesz też zerknąć jak to zrobił Marcin SP5JNW:

http://www.sp5jnw.sem.pl/konstrukcje/Fsi...i4swr.html
http://www.sp5jnw.sem.pl/konstrukcje/swr1htm/swr1.html

Przemek SQ9NJE
http://www.sq9nje.pl
25-11-2014 10:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8HL Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 16-06-2014
Post: #7
RE: Reflektometr CB na KF
(25-11-2014 10:41)SQ9NJE napisał(a):  Możesz też zerknąć jak to zrobił Marcin SP5JNW:

http://www.sp5jnw.sem.pl/konstrukcje/Fsi...i4swr.html
http://www.sp5jnw.sem.pl/konstrukcje/swr1htm/swr1.html

No fajne te przeróbki ale na QRP to nie dla mnie potrzebuje na moc min. 500W[1000w]
26-11-2014 16:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #8
RE: Reflektometr CB na KF
Przyrząd za 115 zł ... kilowat ... jaką masz moc licencyjną ?

73 JERZY SQ9RFC
30-11-2014 11:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8HL Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 16-06-2014
Post: #9
RE: Reflektometr CB na KF
Kol. Jurku - bez urazy - ale trzymajmy się "TEMAT'u" a nie 'poboczy' Angry

A jak chcesz rozmawiać o mocy licencyjnej to załóż nowy temat i tam będziesz dyskutował bo tu zaraz zrobi sie hydepark Sad
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2014 13:06 przez SP8HL.)
30-11-2014 13:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 493
Dołączył: 05-04-2011
Post: #10
RE: Reflektometr CB na KF
(30-11-2014 20:37)SQ9RFC napisał(a):  Do wykasowania...

Jurek, no ale co do wykasowania?
Przecież temat jest jaknajbardziej zasadny. Zamiast pytać go czy ma licencję to pomógłbyś w podaniu sensownego rozwiązania.
To czy on ma licencję i na jaką moc nie ma nic do rzeczy - w ogóle pytanie o licencję jest bezsadadne przecież. Od sprawdzania ważności i prawidłowości pozwoleń i sprzętu są odpowiednie służby w tym kraju. Z drugiej zaś strony, nie dziwię się, że krótkofalarstwo zaczyna być działalnością niszową, skoro młodzi nie mogą liczyć na rzeczowe wsparcie starszych doświadczeniem kolegów. Kiedyś, za moich czasów było inaczej.... Smile

Co do tematu, to ja bym ten reflektometr po prostu porównał na początek z porządnym reflektometrem KF u kogoś kto taki ma, bo pomoże to ustalić jaki będzie zakres przeróbki (mimo to obstawiam, że od 1-30MHz to będzie w miarę dobrze przetwarzać).


Pozdrawiam!

PS: Generalna zasada każdego forum: jak nie chcę, nie mogę, nie mam zamiaru pomóc to siedzę cicho i się nie wypowiadam. Warto to sobie poważnie zapamiętać aby się w przyszłości nie kompromitować Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2014 14:50 przez SQ9JXT.)
01-12-2014 10:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości