Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chińskie NWT
SP9RQA Online
Krzysztof
****

Liczba postów: 370
Dołączył: 30-09-2009
Post: #51
RE: Chińskie NWT
Wpisujesz je na tej dolnej belce:
$8F 0X $AA FW=1.1 $8f $7f $aa
------ ^^ - tu to nie wiem o co chodzi
i naciskasz Send w tej samej linijce.
Ale chyba musisz jeszcze raz do niego napisać i wyjaśnić dokładnie
to 0X.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2017 23:21 przez SP9RQA.)
21-02-2017 23:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #52
RE: Chińskie NWT
Witaj,

Dzisiaj dostałem od BG7TBL taką wskazówkę: 57600bps.., command is 0x8f 0x7f0xaa , select hex code . Już nic nie napisał tym razem o "FW=1.1" . Strasznie oszczędny jest ten Chińczyk. Widocznie działa w/g starej chińskiej zasady , że każde jedno więcej słowo wypowiedziane nas osłabia. Spróbuję wprowadzić tę komendę. Może się uda..

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Jerzy
22-02-2017 9:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Online
Krzysztof
****

Liczba postów: 370
Dołączył: 30-09-2009
Post: #53
RE: Chińskie NWT
(22-02-2017 9:11)bolanren napisał(a):  Witaj,

Dzisiaj dostałem od BG7TBL taką wskazówkę: 57600bps.., command is 0x8f 0x7f0xaa , select hex code . Już nic nie napisał tym razem o "FW=1.1" . Strasznie oszczędny jest ten Chińczyk. Widocznie działa w/g starej chińskiej zasady , że każde jedno więcej słowo wypowiedziane nas osłabia. Spróbuję wprowadzić tę komendę. Może się uda..

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Jerzy

Najlepiej by było jakby przesłał Ci opis protokołu.
No to wyślij:
$8f$7f$aa

i daj znać, czy pomogło.
22-02-2017 9:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #54
RE: Chińskie NWT
Witaj, mysle,ze on mi tak dawkuje te informacje,bo wlasnie nie chce udostepnic swojego protokolu.On wie dlaczego tak robi,bo sam podebral Niemcowi jego projekt Smile .Wieczorem sprobuje Twojej podpowiedzi.Tradycyjnie dziekuje za zainteresowanie moim problemem i okazywana mi pomoc.Pozdrawiam-Jerzy
22-02-2017 12:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Online
Krzysztof
****

Liczba postów: 370
Dołączył: 30-09-2009
Post: #55
RE: Chińskie NWT
Oryginalny opis protokołu jest tutaj:
http://www.dl4jal.eu/LinNWT_doc_en.pdf

a jakie rozszerzenia on sobie jeszcze wymyślił to już jego tajemnica.
22-02-2017 12:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #56
RE: Chińskie NWT
A więc jest tak: otwieram terminal, zaznaczyłem prędkość 57600 bps, dalej zaznaczyłem plik hex , kliknąłem połącz i dalej nie wiem co zrobić..Czy mam otworzyć program NWT500 na pulpicie? Na terminalu niczego nie mogę wpisać i domyslam się, że jest on chyba nie aktywny. Jak włączyłem przed chwilą program NWT 500, to automatycznie terminal się rozłączył z informacją, że nie mogę użyć tego portu (1) . Ja wykorzystuję port 1 do komunikacji NWT500 z komputerem. Jakie następne kroki są konieczne? Jakaś zamiana portów?
O`k. Znalazłem tabelkę do wpisywania poleceń ale terminal mi raportuje "error", i że nie można otworzyć tego portu nr.1 ... Jak to poustawiać? Czy jeśli port nr1 ustawiony jest "menedżeże" i tak samo w NWT500, to w terminalu też musi być ten sam port? Nigdy tym się nie zajmowałem, a pewnie dla Was jest to banalna sprawa..Niestety jestem z pokolenia analogowego Sad .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2017 23:50 przez bolanren.)
22-02-2017 22:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Online
Krzysztof
****

Liczba postów: 370
Dołączył: 30-09-2009
Post: #57
RE: Chińskie NWT
İmage

Nie można uzyskać jednoczesnego dostępu do tego samego portu szeregowego z dwóch różnych programów.
Więc jak masz uruchomiony program do NWT, to terminal już tego portu nie otworzy.
Na zrzucie ekranowym masz wpisane tam gdzie powinieneś wpisać i na końcu po prawej stronie w tej samej linii
masz przycisk Send do wysłania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-02-2017 0:27 przez SP9RQA.)
23-02-2017 0:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #58
RE: Chińskie NWT
Witaj,

Dziękuję za instrukcję. Wieczorem spróbuję zrobić jak radzisz. Przy okazji zapytam o to, czy tym poleceniem zmieniam coś w oprogramowaniu w samym procesorze NWT500, czy tylko w komputerze? Czy podczas dokonywania tej operacji przyrząd ma mieć włączone zasilanie?

Przy okazji chciałem pogratulować strony internetowej. Bardzo ciekawe tematy.

Pozdrawiam
Jerzy
23-02-2017 8:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Online
Krzysztof
****

Liczba postów: 370
Dołączył: 30-09-2009
Post: #59
RE: Chińskie NWT
(23-02-2017 8:53)bolanren napisał(a):  Witaj,

Dziękuję za instrukcję. Wieczorem spróbuję zrobić jak radzisz. Przy okazji zapytam o to, czy tym poleceniem zmieniam coś w oprogramowaniu w samym procesorze NWT500, czy tylko w komputerze? Czy podczas dokonywania tej operacji przyrząd ma mieć włączone zasilanie?

Jeszcze raz po kolei.
1. Wybierasz parametry portu szeregowego 57600,8,N,1
2. Robisz Connect na porcie na którym masz zapięty i WŁĄCZONY NWT-500
(w przypadku pozytywnego otwarcia portu napis zmieni się na Disconnect)
3. wpisujesz w tej dolnej linijce to co masz wpisać i naciskasz Send
4. NWT, albo coś odpowie, albo nie, tego nie wiem, ale gdyby odpowiedział to powinno się to pojawić w górnym tym dużym oknie.
5. To polecenie wpływa tylko na NWT.


Powodzenia
23-02-2017 8:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #60
RE: Chińskie NWT
Dziękuję za instrukcję. Jak wcześniej już napisałem jest to dla mnie całkiem nowa bajka. Któryś z Kolegów wcześniej powiedział, że wszystko zamienia się w cyfrową filozofię Smile .
(23-02-2017 8:59)SP9RQA napisał(a):  
(23-02-2017 8:53)bolanren napisał(a):  Witaj,

Dziękuję za instrukcję. Wieczorem spróbuję zrobić jak radzisz. Przy okazji zapytam o to, czy tym poleceniem zmieniam coś w oprogramowaniu w samym procesorze NWT500, czy tylko w komputerze? Czy podczas dokonywania tej operacji przyrząd ma mieć włączone zasilanie?

Jeszcze raz po kolei.
1. Wybierasz parametry portu szeregowego 57600,8,N,1
2. Robisz Connect na porcie na którym masz zapięty i WŁĄCZONY NWT-500
(w przypadku pozytywnego otwarcia portu napis zmieni się na Disconnect)
3. wpisujesz w tej dolnej linijce to co masz wpisać i naciskasz Send
4. NWT, albo coś odpowie, albo nie, tego nie wiem, ale gdyby odpowiedział to powinno się to pojawić w górnym tym dużym oknie.
5. To polecenie wpływa tylko na NWT.


Powodzenia


(23-02-2017 9:37)bolanren napisał(a):  Dziękuję za instrukcję. Jak wcześniej już napisałem jest to dla mnie całkiem nowa bajka. Któryś z Kolegów wcześniej powiedział, że wszystko zamienia się w cyfrową filozofię Smile .
(23-02-2017 8:59)SP9RQA napisał(a):  
(23-02-2017 8:53)bolanren napisał(a):  Witaj,

Dziękuję za instrukcję. Wieczorem spróbuję zrobić jak radzisz. Przy okazji zapytam o to, czy tym poleceniem zmieniam coś w oprogramowaniu w samym procesorze NWT500, czy tylko w komputerze? Czy podczas dokonywania tej operacji przyrząd ma mieć włączone zasilanie?

Jeszcze raz po kolei.
1. Wybierasz parametry portu szeregowego 57600,8,N,1



2. Robisz Connect na porcie na którym masz zapięty i WŁĄCZONY NWT-500
(w przypadku pozytywnego otwarcia portu napis zmieni się na Disconnect)
3. wpisujesz w tej dolnej linijce to co masz wpisać i naciskasz Send
4. NWT, albo coś odpowie, albo nie, tego nie wiem, ale gdyby odpowiedział to powinno się to pojawić w górnym tym dużym oknie.
5. To polecenie wpływa tylko na NWT.


Powodzenia

Dobry wieczór,
Oto co otrzymałem po wciśnięciu komendy "send" . W działaniu samego przyrządu nic się nie zmieniło. Przekaźniki ciągle się same rozłączają.


Przełączyłem funkcję na VFO i przekaźniki działają. Przełączyłem ponownie w tryb NWT i klapa. Przekaźniki głuche. Włączają się na ułamek sekundy i za chwilę same się wyłączają. Poza tym jest jakaś straszna męka z ustawieniem właściwej f zegara. Chyba Chińczykowi odeślę jego produkt i niech sam to ustawi. Szkoda mi czasu na taką walkę z wiatrakami.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2017 9:15 przez bolanren.)
23-02-2017 9:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości