Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chińskie NWT
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 30-09-2009
Post: #41
RE: Chińskie NWT
(29-09-2015 10:46)SQ7GVU napisał(a):  Nigdy nie miałem tego problemu.
(...)
A mnie się już dwa razy trafiło...

http://hackaday.com/2014/10/22/watch-tha...ake-chips/

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2917763.html

Ponoć już wycofali z aktualizacji ten sterownik, ale jak się korzysta z kilku komputerów to nie wiadomo co w którym siedzi.
29-09-2015 11:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #42
RE: Chińskie NWT
Niby wycofali, ale caly czas jest z tym problem :/
Mam jeden komputer, na ktorym stawialem system na swiezo i ciagnalem tylko z udpate'u windzianego (7, 64bit) i dalej rozwala PIDa.

Nie podlaczam juz urzadzenia do kompa z windowsem i problem zniknal Smile Dla desperatow pozostaje przerobienie na CH340 Smile

Co ciekawe NWT-500 kupiony pozniej juz tego problemu nie ma.

pz
04-10-2015 10:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 30-09-2009
Post: #43
RE: Chińskie NWT
Rozebrałem mój chiński wynalazek i... czy ktoś mógłby rzucić okiem do swojego, bo mam jeden kondensator dolutowany na pająka, ale tylko z jednej strony:

https://lh3.googleusercontent.com/-LMn8t...170029.jpg

konkretnie chodzi mi o kondensator ten nad napisem U1 (przepraszam za jakość, ale to z komórki).
Od dołu jest pod nim ścieżka, ale jest zamaskowana. Tak samo mam jakiś kondensator do n.7 tego układu
przylutowany wierzchem.
Bo nie wiem teraz, czy mam odmaskować tę ścieżkę i przylutować, czy też zostawić tak jak jest?
16-01-2016 18:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6VGX Offline
Tomek
***

Liczba postów: 108
Dołączył: 03-11-2012
Post: #44
RE: Chińskie NWT
Odnosnie FTDI to najlepiej zerknac na chip-a. Podrobki maja napisy zrobione tylko sitodrukiem: http://zeptobars.ru/en/read/FTDI-FT232RL...e-supereal

Natomiast takie podrobione to chyba najlatwiej wymienic na oryginalne i miec problem z glowy... Kij wie czy poza blokada nie beda wystepowac jakies inne problemy z transmisja itp.

Tomek - SP6VGX (SWL: SP-0316-JG)
QTH: Warszawa, LOKATOR: KO02NG
http://www.sp6vgx.pl/
18-01-2016 14:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 30-09-2009
Post: #45
RE: Chińskie NWT
(17-01-2016 21:55)SP1HQA napisał(a):  
(29-09-2015 11:39)SP9RQA napisał(a):  A mnie się już dwa razy trafiło...
...
Ponoć już wycofali z aktualizacji ten sterownik, ale jak się korzysta z kilku komputerów to nie wiadomo co w którym siedzi.
(...)

Właśnie zamówiłem w Chinach Sark100. Przesyłka w drodze a ja już zaczynam się bać. Jak rozpoznać i ewentualnie usunąć ten sterownik? Używam Win7.

Był o tym wątek na pl.misc.elektronika i pewnie jeszcze paru miejscach.
Może to Ci się przyda:

https://www.reddit.com/r/arduino/comment...rt_driver/
18-01-2016 16:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 426
Dołączył: 10-04-2011
Post: #46
RE: Chińskie NWT
Witam Szanownych Kolegów,

Kupiłem niedawno chińskie NWT500. Niestety nie działają przekaźniki od tłumików. Włączą się na ułamek sekundy i same się wyłączają. Napisałem do producenta BG7TBL, który polecił mi użyć UART, ustawić 57600 bps i następnie wprowadzić komendę : OX8F 0X 0XAA FW=1.1, 0x8f 0x7f 0xaa . Pojęcia nie mam jak to zrobić . Jedyne co zrozumiałem, to że to UART jest systemem komunikacji z komputerem. Ale dalej, to już klapa.. Będę wdzięczny za przełożenie tego języka magów na coś zrozumiałego, a konkretnie jakąś radę dotyczącą tego jak wprowadzić te komendy do NWT`eka. Na logikę, to chyba początek tej komendy jest otwarciem jakiegos portu do włączenia , FW=1,1 to pewnie zmiana w ustawieniu, zaś ostatni człon 0x7f 0xaa zatwierdzeniem tej zmiany? Co to jest to ustawienie 57600 bps ? Pewnie chodzi o prędkość na sekundę ale gdzie się to znajduje?

Jerzy
21-02-2017 21:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 173
Dołączył: 05-04-2010
Post: #47
RE: Chińskie NWT
Witaj..
W Win7 w Start/Panel Sterowania/Menedżer Urządzeń/Porty COM i LPT/Twój Port/Ustawienia Portu....i tam okienko z prędkościami i inne ustawienia także Zaawansowane

Pozdrawiam..
Krzys'
21-02-2017 21:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SJKC Offline


Liczba postów: 3
Dołączył: 11-05-2014
Post: #48
RE: Chińskie NWT
+ np hyperterminal
21-02-2017 21:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 30-09-2009
Post: #49
RE: Chińskie NWT
Zainstaluj sobie jakiś terminal.
Ja używam tego:
https://sites.google.com/site/terminalbpp/

Tam sobie ustawisz parametry transmisji wg tego co masz podane, a następnie w tym wierszu na dole obok którego jest przycisk Send napiszesz to co masz wysłać w miejsce 0x wpisując znak $.
Tylko, że to co wkleiłeś to raz jest OX, a raz 0X, więc nie wiem czy to nie pomyłka.
Samo 0X też jest podejrzane.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2017 22:04 przez SP9RQA.)
21-02-2017 22:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 426
Dołączył: 10-04-2011
Post: #50
RE: Chińskie NWT
Dziękuję Kolegom za podpowiedź.

W międzyczasie sam doszedłem do tej funkcji ustawienia prędkości przepływu danych ale w dalszym ciągu nie mam pojęcia w jakiej zakładce należy wpisać pozostałe komendy, które dostałem od BG7TBL Szkoda mi tego analizatora, bo z jednej strony dobrze jest wykonany i ładnie rysuje lecz brak działających tłumików trochę mnie deprymuje.. Może da się z tym coś zrobić?

Jerzy
(21-02-2017 22:01)SP9RQA napisał(a):  Zainstaluj sobie jakiś terminal.
Ja używam tego:
https://sites.google.com/site/terminalbpp/

Tam sobie ustawisz parametry transmisji wg tego co masz podane, a następnie w tym wierszu na dole obok którego jest przycisk Send napiszesz to co masz wysłać w miejsce 0x wpisując znak $.
Tylko, że to co wkleiłeś to raz jest OX, a raz 0X, więc nie wiem czy to nie pomyłka.
Samo 0X też jest podejrzane.

Dziękuję za radę. Co do komend, to właśnie raz jest ona taka z literą "O", a drugim razem z zerem "0". Ja się nie pomyliłem. Sam zwróciłem uwagę na tę różnicę. Pozdrawiam
To straszne... Smile .Czy mógłbym prosić o podpowiedź gdzie wpisać te podane mi komendy komendy? Nigdy tego nie robiłem. Czy chodzi o tę dużą ramkę? A jak zatwierdzić tę komendę? Wcisnąć "enter"?

Jerzy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2017 22:48 przez bolanren.)
21-02-2017 22:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości