Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PLL SQ1FTB + Obudowa od radmorowskiego blaszaka
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #1
Information PLL SQ1FTB + Obudowa od radmorowskiego blaszaka
Witajcie.

Ostatnio nasunął mi się pewien pomysł wykorzystania obudowy od radiotelefonu radmora popularnie nazywanego blaszakiem. Już od dawna planowałem z tym radiotelefonem zrobić. Planuję zrobić stopniowo (blok po bloku) transciver na pasmo 4m. Na szczęście obudowa blaszaka ma bardzo dużo miejsca w środku - przegrody w które możemy włożyć płytki. Dostałem dwa duże laminaty dwustronne - myślę, że się przydadzą.
Pierwszy element - generator z pętlą PLL już wybrałem.
http://sq1ftb.prothost.pl/articles.php?article_id=8
Koledzy powiedzcie mi, jakich zmian w kodzie trzeba dokonać, by ta synteza pracowała na 70MHz, skokowo (co 12.5kHz) i nie była programowana na kanały.

Czego jeszcze poza generatorem z pętlą PLL i blokiem p.cz 10.7MHz potrzebuję by zbudować pełny transciver. Z jakich gotowych rozwiązań (schematów) mogę skorzystać w tym projekcie?

FPGA, SDR, wzmacniacze mocy, opensource
n.icos.ch
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2014 22:40 przez SO3ALG.)
12-07-2014 22:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CTD Offline
Jarek
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 23-07-2011
Post: #2
RE: PLL SQ1FTB + Obudowa od radmorowskiego blaszaka
Witam,
Proponuję zapoznać się z tą konstrukcją:
http://sq1gu.tobis.com.pl/index.php?opti...Itemid=110
To rozwiązanie jest perspektywiczne.
Pozdrawiam, Jarek.
13-07-2014 6:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #3
RE: PLL SQ1FTB + Obudowa od radmorowskiego blaszaka
Wiesz, synteza PLL będzie pracowała bezpośrednio na 70MHz + odejmie 10.7 mhz przy RX.
Zaś by uzyc syntezy dds muszę użyć powielania czestotliwosci + wyfiltrowac ewentualne smieci.
Do wyższych czestotliwosci wole zastosować PLL, nie dds.
Poza tym planuję używać modulacji FM, nie SSB.
Czyżby moje przekonanie jest błędne?

FPGA, SDR, wzmacniacze mocy, opensource
n.icos.ch
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2014 13:02 przez SO3ALG.)
13-07-2014 13:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3PJV Offline
Darek
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 08-04-2012
Post: #4
RE: PLL SQ1FTB + Obudowa od radmorowskiego blaszaka
Witam, sam kod to nie wszystko. Generator ma pracować ok 70MHz a nie ok 130-145MHz i to bez podłączenia PLL, potem dla stabilizacji podłączysz w pętlę. Wystartuje ale po zmianie linijki kodu " Freq = 5394 ' fodb=(145550-10700)/25=5394"
proste do przeliczenia. Program wyświetla częstotliwość, ty wspominasz o kanałach ? Czytaj PDF-a LM7001 tam wyjaśni się krok 25k brak 12,5k, synteza typowo "radiowa" UKF FM i AM.

Darek
16-07-2014 0:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości