Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
STM32F4 Discovery
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,070
Dołączył: 02-02-2009
Post: #1
STM32F4 Discovery
Współczesne możliwości procesorów 8 bitowych zupełnie mi wystarczały do budowania nawet bardzo skomplikowanych urządzeń. Kilka procesorów oprogramowanych w assemblerze współpracujących ze sobą potrafi zrealizować naprawdę rozbudowany algorytm. Niestety tam gdzie potrzebne są setki MIPS-ów takie procesorki jak AVR czy Xmega są "za krótkie".

Z tego powodu coraz poważniej myślę o zabraniu się za najmocniejsze Cortexy. Ze względu na bardzo korzystny stosunek mocy obliczeniowej do ceny najbardziej interesuje mnie rdzeń M4. Na początek myślę o zabawie w oparciu o moduł STM32F4 Discovery. Stąd nowy wątek na forum i kilka pytań do Czytelników forum:

- czy macie jakieś doświadczenia z tym procesorem i modułem;
- jakiego środowiska używacie do pisania oprogramowania, interesują mnie tylko pełne wersje;
- jakieś ciekawe linki do stron ułatwiających start z tym procesorem;
- polecana literatura przydatna przy poznawaniu tego procesora;

STM32F4 Discovery - pierwsze wrażenie
Przykładowe aplikacje na STMF4Discovery
STM32F4 Discovery - wybrany moduł jako przykład z opisem, nie oferta kupna.
STM32F4Discovery na stronie ST
STM32F4xx Reference manual na stronie ST

Dlaczego ten moduł:
- bardzo dobra cena za procesor z programatorem STlink;
- dość popularny moduł w środowisku początkujących programistów pod ARM-y;
- możliwość testów funkcji pod DSP;

Może udałoby się stworzyć małą grupkę do nauki oprogramowania tego modułu. Kilka działających i dobrze opisanych aplikacji da więcej niż samodzielne studiowanie różnych publikacji.

73 Adam
24-04-2014 11:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9NJE Offline
Przemek
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 23-03-2010
Post: #2
RE: STM32F4 Discovery
Hej,

Ja już dosyć dawno nabyłem taki moduł właśnie z myślą o przećwiczeniu jakiegoś DSP do radia. Niestety z braku czasu głównie leży on w szufladzie.

Pierwsze próby z miganiem diodą przeprowadziłem używając środowiska CooCox. Jest to darmowe IDE współpracujące z toolchainem opartym o gcc. Jak dla mnie wydaje się całkiem fajne, instalacja i konfiguracja jest dużo łatwiejsza niż często używane Eclipse.

Dostępna jest darmowa książka http://www.cs.indiana.edu/~geobrown/book.pdf. Co prawda dotyczy ona rodziny STM32 F1, ale dość jasno opisuje progarmowanie ARMów z rdzeniami Cortex M. Czytając ją razem z dokumentacją od producenta (a jest jej baaardzo dużo) nie powinno być trudno przenieść przykłady na rodzinę F4.

Bardzo chętnie przyłączę się do grupowej nauki Smile

Przemek

Przemek SQ9NJE
http://www.sq9nje.pl
24-04-2014 12:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,070
Dołączył: 02-02-2009
Post: #3
RE: STM32F4 Discovery
Dla mnie priorytetem jest brak ograniczeń kodu oraz łatwość instalacji i konfiguracji środowiska pod Windows-y. Ograniczenie kodu do 32kB kiedy używamy procesora z pamięcią 512kB jest nieporozumieniem. Nie chciałbym również po wykonaniu kilku prostych ćwiczeń zmieniać środowiska pod większy projekt.
Po zapoznaniu się różnymi opiniami zdecydowałem się również na CooCox-a póki jeszcze jest bezpłatny.

CooCox CoIDE i STM32F4Discovery – jak zacząć?

Największym problemem dla mnie jest przestawienie się na pisanie softu bazującego na bibliotekach. Być może plusem takiego podejścia jest łatwiejszy start z nowym procesorem bez potrzeby rzetelnego przestudiowania dokumentacji procesora.

Zainteresowania tematem nie widzę, szkoda bo moduł Discovery do nauiki a nawet pierwszych projektów jest fajny a procesory ARM są coraz popularniejsze i mają szansę zdominować ten obszar na wiele lat.

73 Adam
25-04-2014 10:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 338
Dołączył: 06-05-2011
Post: #4
RE: STM32F4 Discovery
(25-04-2014 10:41)SP5FCS napisał(a):  Największym problemem dla mnie jest przestawienie się na pisanie softu bazującego na bibliotekach. Być może plusem takiego podejścia jest łatwiejszy start z nowym procesorem bez potrzeby rzetelnego przestudiowania dokumentacji procesora.
Nie musisz tego robić na bibliotekach. Całej dokumentacji nie musisz od razu studiować - ja zaglądam tylko do działu odnoszącego się do danego problemu. Nie da się ogarnąć naraz instrukcji , która ma około 1500 stron Smile
(25-04-2014 10:41)SP5FCS napisał(a):  ... a procesory ARM są coraz popularniejsze i mają szansę zdominować ten obszar na wiele lat.
Moim skromnym zdaniem już jakiś czas temu zdominowały ...
25-04-2014 12:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5ETB Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 17-08-2011
Post: #5
RE: STM32F4 Discovery
Zwracam uwagę na firmę Kamami/BTC. Wydali dwie książki o STM32 (jedna jest w sieci) i maja dużo różnych modułów i procesorów. Pod tym linkiem są ćwiczenia do jednej z tych książek (pod Keil uVison):
http://www.mikrokontroler.pl/system/file...ewski.zip. Zwróćcie szczególnie uwagę na katalog "wzorzec" - są tam początkowe ustawienia procesora. A tak w ogóle, to interesował się ktoś procesorami DSP f-my Analog Devices? Do takiego np. ADAU1701 jest graficzny system programowania (Sigma Studio) i symulator. AVT nawet ma kit w swojej ofercie.

Dodane sp5fcs:
- link do książek z BTC

Na samym dole strony jest plik z przykładami.
27-04-2014 12:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #6
RE: STM32F4 Discovery
Zacząłem się zajmować STM32 z wykorzystaniem STM32CubeMX oraz Ide Atolic TrueSTUDIO. Przypadła mnie do gustu pozycja z 2019 "STM32 dla początkujących" Aleksandra Kurczyka. Są tam fajne przykłady, ale mam problem z przekładem #7 (str.110). Są tam ewidentne błędy w plikach *.C i *.H. Czy komuś udało się opanować ten przykład?
19-01-2020 13:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #7
RE: STM32F4 Discovery
Jakiś link do tych przykładów. Nie posiadam w/w książki, ale mogę spróbować pomóc. Czym się objawiają te błędy ?

73 Paweł
19-01-2020 19:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #8
RE: STM32F4 Discovery
Witam i z góry bardzo dziękuję za gotowość do pomocy.
Jest to przykład z wyświetlaczem 2.8" TFT z ekranem dotykowym z nakładką Arduino, bo pasuje do zestawu z STM32F411CEUx, który posiadam.
Podaję link do przykładów, jest to przykład "r7-01":
.zip  p573524-stm32dp_projekty.zip (Rozmiar: 20.92 MB / Pobrań: 392)
Załączam też plik konfiguracyjny "IOC" dla STM32CubeMX z tego przykładu:
.zip  prz07.zip (Rozmiar: 1.94 KB / Pobrań: 352)
Niestety w książce pliki mają często zupełnie inne zawartości ale nie tylko. Ale jeśli uda się uruchomić przykład "r7" z samego ZIP-a to będzie super.
73 Bogdan SP3IQ.
19-01-2020 21:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #9
RE: STM32F4 Discovery
Bogdanie, u mnie przykład r7-01 z zip-a kompiluje się poprawnie.
Jest jeden warning mówiący o tym, że zmienna chTemp może nie być nigdy zainicjalizowana - plik LCD.c, linia 124. Należy ją poprawić na
Kod:
uint8_t i, j, chTemp = FONT_1608;
aby nie miała przypadkowej wartości i aby kompilator nie pluł warningiem.

Przypisanie pinów LCD można ręcznie zmienić w definicjach w pliku main.h, jeżeli LCD Ci nie chce ruszyć, aby były zgodne z Twoją nakładką arduino.

Nie podałeś, jakie masz niezgodności w plikach *.c i *.h - za mało informacji opisałeś.

Jako, że nie mam obecnie możliwości wgrać przykładu do stm32F411, przesyłam skompilowany plik *.bin do sprawdzenia.

.zip  r7-01.zip (Rozmiar: 6.33 KB / Pobrań: 363)
İmage

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2020 22:21 przez SQ8MVY.)
19-01-2020 22:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 741
Dołączył: 20-10-2015
Post: #10
RE: STM32F4 Discovery
Bogdanie,
przykład się kompiluje pod Atollic'iem bez błędów, jedynie z pomijalnym warningiem o którym Paweł wspomniał.

İmage

Projekt powinien być zaimportowany do Workspace'a za pomocą polecenia File->Import->Existing Project into Workspace:

İmage

73 Sławek
20-01-2020 11:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości