Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik RLC
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #1
Miernik RLC
Popularny wśród Kolegów miernik LC działający na zasadzie pomiaru częstotliwości generatora którego elementem jest mierzona cewka lub kondensator ma ograniczenia ( zakres, dokładność,stabilność pomiaru). W sieci znalazłem opis miernika RLC działający na zasadzie pomiaru prądu, napięcia i kąta ich wzajemnego przesunięcia.Dokładna zasada działania opisana jest tutaj;
http://www.rlc-esr.ru/index.php?option=c...&Itemid=82
http://www.electro-tech-online.com/threa...st.122095/
http://www.rlc-esr.ru/index.php?option=c...le&id=69&I
http://www.kharkovforum.com/showthread.p...03temid=82

Miernik wykonany wg. opisów na powyższych stronach mierzy R,L,C ESR
Zakresy dla częstotliwość sygnału testowego:
R
100Hz 0.01 Ohm - 100 M
1kHz 0.01 Ohm - 100 M
C
100Hz 1pF - 2200uF
1kHz 0,1 pF - 2200uF
L
100Hz 1uH- 20 H
1kHz 0.1uH - 20 H
Po dokładnym ustawieniu napięć i skalibrowaniu porównałem pomiary z niezłym miernikiem fabrycznym Agilent U1732C.
Wyniki poniżej, a tak wygląda mój miernik


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

.pdf  Porównanie pomiarów.pdf (Rozmiar: 38.67 KB / Pobrań: 1436)
.pdf  schemat.pdf (Rozmiar: 197.47 KB / Pobrań: 1922)
.lay6  rlc.lay6 (Rozmiar: 286.65 KB / Pobrań: 1406)

73 Jurek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2014 21:25 przez SP9IZM.)
07-04-2014 21:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #2
RE: Miernik RLC
Pierwszy rar na tej stronie - tam jest m. inn. ten hex http://xml.pro-radio.ru/measure/4319/

73 Jurek
08-04-2014 19:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 369
Dołączył: 30-09-2009
Post: #3
RE: Miernik RLC
Na elektrodzie to od jakiegoś czasu popularny bardzo jest ten mierniczek:

http://www.avrtester.tode.cz/
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...1907abf667
09-04-2014 9:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #4
RE: Miernik RLC
Dzięki Krzysztof za info.dotyczące testera - jednak tester to nie w miarę dokładny miernik, a o takim w tym poście piszę. Ideą było przedstawienie Kolegom możliwości zbudowania małym kosztem MIERNIKA umożliwiającego pomiar m.inn. cewek o dużej indukcyjności np. do filtru Husarka, czy dobrania elementów polifazera.

Poniżej jeden z postów z Elektrody:

"Post#21 06 Lis 2011 18:13 Re: Mikroprocesorowy tester elementów elektronicznych.
To TESTER ,a nie precyzyjny miernik RLC.
Służy do testowania ,czyli orientacyjnie pokazuje czy element jest sprawny i w przybliżeniu jego wartość.
Za taką cenę to i tak nieźle Wink "

73 Jurek
11-04-2014 20:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,361
Dołączył: 29-01-2010
Post: #5
RE: Miernik RLC
A może zebrała by się grupa paru osób i zamówiła pcb. Dla mnie użyteczną opcją jest pomiar esr.
11-04-2014 22:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,361
Dołączył: 29-01-2010
Post: #6
RE: Miernik RLC
Pozwoliłem sobie nieco zmodyfikować pcb Jurka SP9IZM
wprowadzone zmiany -nieco poszerzone ścieżki nie bardzo lubię 0,5mm ale to kwestia gustu a wiadomo, że o nim się nie dyskutuje ;-)
pcb zaprojektowana pod elementy 1206 teraz można stosować i 1206 i 0805
ujednoliciłem warstwy opisowe teraz c1,s1 i c2s2 są "sparowane"


Załączone pliki
.lay6  rlc sp9izm mod. sq4avs.lay6 (Rozmiar: 301.56 KB / Pobrań: 1197)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2014 17:26 przez SQ4AVS.)
22-04-2014 17:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #7
RE: Miernik RLC
Rafał, jeśli już coś poprawiasz to rób to dobrze. Nie zrozumiałeś intencji Jerzego w jego sposobie opisu elementów SMD na drukach. Umieszczenie opisów na górnej warstwie pozwala na wykonanie nadruku mimo, że opis jest "na elemencie" ale z odwrotnej strony płytki (pierwszy ekran). Twoja wersja nie nadaje się pod produkcję ponieważ obrysy elementów SMD oraz napisy wchodzą na pola lutownicze (drugi ekran). Jak nie chcesz tego drapać przed lutowaniem to trzeba to koniecznie poprawić. Do wykonania fabrycznego należałoby poprawić również wiercenia.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73 Adam
22-04-2014 18:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,361
Dołączył: 29-01-2010
Post: #8
RE: Miernik RLC
Adamie w takim razie nie zrozumiałeś Ty o co mi chodziło. Nigdy nie wykonuję opisu smd z drugiej strony elementu prosta przyczyna kłopotliwe jest przewracanie płytki i sprawdzanie a co tu z drugiej strony płytki powinno być, przy większej ilości elementów pomyłka na 100 procent gwarantowana. Nie lubię "przemieszywania" warstw bo dla mnie pogarsza to czytelność schematu montażowego ale to jest moje podejście i każdy może mieć inne. W takich wypadkach robię zawsze wydruk konkretnej warstwy na kartce papieru i z nim montuje -kwestia podejścia. Warstwy opisowej pcb też nie robię bo zwyczajnie kosztuje -czyli problem drapania nie istnieje. Wierceń nie poprawiałem z prostej przyczyny będą robione ręcznie i mniejsze punkty są w tym wypadku nawet lepsze, wiertło nie "chodzi" na "boki" podczas wiercenia otworów. Z tego co wiem płytki choćby analizatora widma z AVT masz i jak się przyjrzysz nie zauważysz ani jednego miejsca gdzie musiałbyś drapać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2014 18:59 przez SQ4AVS.)
22-04-2014 18:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #9
RE: Miernik RLC
(11-04-2014 22:04)SQ4AVS napisał(a):  A może zebrała by się grupa paru osób i zamówiła pcb.

Kilka postów wcześniej proponowałeś zamówienie płytek dlatego moje uwagi dotyczą projektu pod wykonanie fabryczne. Warto robiąc nowy projekt druku czy nawet poprawki zrobić go od razu pod fabrykę bo to daje większe możliwości i oszczędza czas na poprawki. W razie wątpliwości czy pytań chętnie pomogę.

1/ Przerobienie fabrycznego projektu z różnymi wierceniami na jednolite wiercenie jest banalnie proste, zaznaczamy cały projekt i podajemy jedną średnicę wiecenia pod termotransfer.
2/ Do robienia opisów pomocniczych lepsza jest warstwa "O" (biała-pierwszy ekran). Takie opisy nie kolidują z wersją pod wykonanie fabrycze i są bardzo czytelne po wydrukowaniu warstwy w wersji Photoview (ekran drugi).
3/ Płytki Piligrima SMD w wykonaniu AVT trzeba było skrobać na wszystkich polach SMD.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73 Adam
22-04-2014 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,361
Dołączył: 29-01-2010
Post: #10
RE: Miernik RLC
Grupa się nie zebrała była chętna tylko 1 osoba poza mną tak, że zmieniłem nieco dla siebie i umieściłem tutaj ponieważ pomyślałem, że może komuś się tutaj przyda
ad 1 fakt zdarza mi się tak robić ale wierceń nie ruszałem z podanych wcześniej powodów
ad 2 Adamie podanie przez Ciebie rozwiązanie ma dość istotną wadę brak pełnej przejrzystości układu jeśli na warstwie outline umieścisz opisy to powinieneś zrobić tak dla obu warstw a wtedy pogarsza to czytelność montażówki, jeśli zrobisz tylko dla jednej warstwy to będzie taka mieszanka nie przynosząca dla mnie żadnych korzyści, sposób wykorzystanie przeze mnie warstw jest w pełni standardowy
ad 3 wspomniane przez Ciebie płytki w AVT nie były moje
22-04-2014 21:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości