Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 698
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1601
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

Leszku, zanim zabierzesz się za wymianę procka, sprawdź w pierwszej kolejności, czy masz na nim zasilanie - 3.3V, czy pracuje generator 16MHz oraz czy linia RESET procka nie jest ściągnięta do masy ( zwarta ). Jeżeli procek nie jest mocno ciepły, można, tak jak podpowiada Sławek, podpiąć programator i sprawdzić, czy jest z nim komunikacja. Jak zostanie w programie rozpoznany, to zaprogramuj go poprawnym wsadem.

Jeżeli procek będzie martwy, po jego wymianie wymień również kodnestatory na linii VCAP1 i VCAP2 procka.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2021 12:04 przez SQ8MVY.)
31-01-2021 11:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SPV Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 10-10-2010
Post: #1602
RE: Transceiver wg. M0NKA
(31-01-2021 11:55)SQ8MVY napisał(a):  Witam,

Leszku, zanim zabierzesz się za wymianę procka, sprawdź w pierwszej kolejności, czy masz na nim zasilanie - 3.3V, czy pracuje generator 16MHz oraz czy linia RESET procka nie jest ściągnięta do masy ( zwarta ). Jeżeli procek nie jest mocno ciepły, można, tak jak podpowiada Sławek, podpiąć programator i sprawdzić, czy jest z nim komunikacja. Jak zostanie w programie rozpoznany, to zaprogramuj go poprawnym wsadem.

Jeżeli procek będzie martwy, po jego wymianie wymień również kodnestatory na linii VCAP1 i VCAP2 procka.


Witaj Pawełku.

Procesor był jednak do wymiany. Przebity stabilizatorek 3.3V./było na wyjściu ponad 5.3V/. Kondensatorki w/g Twoich zaleceń oczywiście wymieniłem.Jumper P-6 zwierałem.
Bootloader wgrał się bez żadnych problemów, soft również też. Teraz zaczęły się schody z ustawieniami. Zajęcie na kilka wieczorów.
Bardzo Ci jestem wdzięczny za okazaną pomoc.
Pozdrawiam serdecznie -- dużo dobrych pomysłów, a przede wszystkim dużo zdrowia.

Leszek sp9spv
Witaj Sławku.
Procesor musiałem wymienić / przebity stabilizator 3,3V / było na nim ponad 5,3V. Procesor bardzo się grzał. Już jest ok. Bootloader wgrałem, soft też bez problemów. Teraz parę wieczorów z ustawieniami - jest tego dużo.
Sławki, dzięki wielkie za okazałą mi pomoc. Nie wiem jak Ci się odwdzięczyć.
Pozdrawiam serdecznie, życzę dużo wspaniałych pomysłów a przede wszystkim zdrowia.

73 Leszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2021 18:47 przez SP9SPV.)
01-02-2021 18:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 279
Dołączył: 18-11-2010
Post: #1603
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Proszę o informację, jaki procesor maksymalnie mogę wsadzić do PCB UI w wersji 0.6? Interesuje mnie również wyświetlacz, wiem że były w wersji SPI oraz I2C i tutaj pytanie, który wybrać i jest zalecany.

Czy max procesor to : STM32F407VGT6TR? Może jakiś F7 będzie pasował i jest obsługiwany?

Pozdrawiam
G
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2021 9:33 przez GREG.)
12-06-2021 9:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 702
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1604
RE: Transceiver wg. M0NKA
Grzegorzu F7 nie jest obsługiwany dla mcHF, pinout też ma inny. Max co możesz do tej płytki użyć to 429 ale IMHO nie wiele to daje. Najważniejsza sprawa to żeby mikrokontroler miał co najmniej 1MB flash (VGT6, VIT6), F405/F407 też są w wersji VGT6.

73 Sławek
12-06-2021 23:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 279
Dołączył: 18-11-2010
Post: #1605
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dziękuje Sławku za odpowiedź.
Skupiam się na STM32F429VIT6, pozostała kwestia z LCD. Wiem, że przebudowałeś moduł wizualizacji w m0nka/OVI40 i masz w tym doświadczenie.Mam pytanie, czy lepiej wybrać HY28A czy HY28B?

Pozdrawiam
G
13-06-2021 16:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 702
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1606
RE: Transceiver wg. M0NKA
Do testów firmware mam jeszcze zostawioną wersję HY28B, którą czasem wkładam. Mój mcHF pracuje z LCD 3.5" (480x320). Nie śledzę tematu wyświetlaczy 2.8" ale słyszałem że były/są z nimi kłopoty - nie wszystkie chcą działać. Niestety od płytki 0.6.3 nie można już sensownie używać wyższych rozdzielczości bo Chris usunął podłączenie równoległe, pozostało tylko SPI.

73 Sławek
13-06-2021 17:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości