Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1591
RE: Transceiver wg. M0NKA
(23-01-2021 12:51)SQ6DGB napisał(a):  Dla Kolegi SP9BSL przesyłam zdjęcie w chwili nadawania sygnalu CQ.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za dotychczasowe sugestie.

Marek - SQ6DGB.

Marku, prośba o zdjęcie wiązała się z testem czy przeczytałeś tekst w instrukcji który podlinkowałem, teraz widzę że nie. Niestety problemy z obsługą wielu urządzeń biorą się z braku chęci czytania instrukcji... Ale do rzeczy, na zdjęciu widać że w trzecim okienku masz MIC 78 zamiast DIG EXT. Opis "switch TX Audio Source by long press on M3" oznacza mniej więcej tyle że jeśli przytrzymasz przycisk pod trzecią gałką od lewej strony to przełączysz rodzaj pracy interface audio procesora (oznaczenie poszczególnych elementów panelu czołowego tego radia znajduje się na początku instrukcji). Trzeba kilka razy przytrzymać dłużej ten przycisk aby dojść do właściwego ustawienia.

73 Sławek
23-01-2021 13:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6DGB Offline
Marek
*

Liczba postów: 12
Dołączył: 27-01-2010
Post: #1592
RE: Transceiver wg. M0NKA
Sławku, całkowicie zgadzam się z Twoją uwagą dotyczącą czytania instrukcji dotyczących zasad obsługi urządzeń, tym bardziej, że w dzisiejszych konstrukcjach zakres realizowanych czynności jest bardzo szeroki. Niestety, moja słaba znajomość języka angielskiego jest dla mnie przeszkodą , trudną do pokonania. Jest jeszcze tłumacz "wujek google", lecz często tłumaczenia znacznie odbiegają swoim sensem od istoty tłumaczonej informacji. Toja podpowiedź była strzałem " w dziesiątkę".
Wszystko zadziałało. Jeżeli mogę postawić jeszcze jedno pytanie, to chciałbym wiedzieć jaki kolor podświetlenia w trzecim okienku jest prawidłowy. Napis "DIGI" może być na tle żółtym lub szarym. Które ustawienie jest prawidłowe ?.

Bardzo dziękuję za merytoryczne podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam !

Marek - SQ6DGB.
23-01-2021 20:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1593
RE: Transceiver wg. M0NKA
Cieszę się że zadziałało.
Te kolory o których mówisz to nic innego jak aktywne okno do modyfikacji pokrętłem. Zmiana aktywnego okienka następuje przez krótkie przyciśnięcie przycisku pod pokrętłem. To dotyczy wszystkich pokręteł. Jeśli jest szare to dana funkcja jest wyłączona ze zmian. Akurat DIG EXT nie ma możliwości regulacji gdy jest żółte, ale np. MIC już tak.

73 Sławek
23-01-2021 21:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6DGB Offline
Marek
*

Liczba postów: 12
Dołączył: 27-01-2010
Post: #1594
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Vy 73 Marek.
24-01-2021 11:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9TKW Offline
Marek
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 08-05-2018
Post: #1595
RE: Transceiver wg. M0NKA
Cześć,

Z ciekawości zainstalowłem WSJT-X na laptopie z Win10 i podłączyłem do mojego mcHF i chyba mam problem z transmisją.

1. TEST CAT działa OK
2. TEST PTT działa OK
3. Odbieram stacje wołające
4. Mode = FD1600 DI-U, AGC=0 DSP=OFF BW=2.7kBPF
5. TRX zachowuje się tak jak na przykładach na YouTube z wyjątkiem że nikt nie odpowiada na moje wołanie czy odpowiedzi na CQ.

Te same testy przeprowadziłem na paśmie 40m i 80m

Sprawdziłem na HamSpots w Call History ale nie widzę abym był widziany gdy wołam CQ.

Czy ktoś miał taką sytuację? Jak ją rozwiązać.

73 de Marek
26-01-2021 0:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1596
RE: Transceiver wg. M0NKA
Marku na FT8 pracujesz z użyciem SSB nie DI-U.

73 Sławek
26-01-2021 0:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9TKW Offline
Marek
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 08-05-2018
Post: #1597
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzięki Sławku, działa, pokazały się spoty na HamSpots oraz pierwsze QSO.

Mam jeszcze jeden problem, ten cholerny pisk, jak to wyciszyć.
Poziom głośności AFG w mcHF wpływa na co widzę na waterfall i mogę odebrać
Przy nadawaniu gdy wyłącze głośnik w laptopie spada moc, to samo jak reguluję głośność w mikserze. Macie jakieś obejścia?

73 Marek
27-01-2021 0:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1598
RE: Transceiver wg. M0NKA
(27-01-2021 0:06)SP9TKW napisał(a):  Mam jeszcze jeden problem, ten cholerny pisk, jak to wyciszyć.
Poziom głośności AFG w mcHF wpływa na co widzę na waterfall i mogę odebrać
Przy nadawaniu gdy wyłącze głośnik w laptopie spada moc, to samo jak reguluję głośność w mikserze. Macie jakieś obejścia?

Masz jakieś zwarcie w układzie, normalnie w trakcie nadawania nie ma dźwięku w głośniku, w trakcie odbioru można to wyciszyć i nie ma to wpływu na poziom sygnału w komputerze lub na wodospadzie. Poszukaj przyczyny sprzętowej.

73 Sławek
27-01-2021 10:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SPV Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 10-10-2010
Post: #1599
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witajcie.
Wiem, że nie lubicie klonów ale może mi ktoś pomoże.
Mam r928 plus z uszkodzonym /podejrzewam/ procesorem STM32F427VIT6.
Jak go sprawdzić? -- biały ekran.
Programy takie jak Dfusedemo, mcHFManager nie widzą procesora. Diody nie świecą, radio milczy.
Proszę o pomoc.
Leszek SP9SPV

73 Leszek
30-01-2021 21:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1600
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Leszku,
dla Dfuse samo podłączenie USB do komputera nic nie da, musisz zewrzeć jumper P6 (tak jest w oryginale). Tutaj masz instrukcję postępowania w przypadku instalacji bootloadera/firmware dla wersji UHSDR, jeśli chcesz wersję od Chrisa M0NKA, poszukaj instrukcji na jego stronie.

Jeżeli chcesz po prostu sprawdzić procesor, uzyj STlinka wpinając go do portu programowania na płytce procesora.

73 Sławek
30-01-2021 22:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości