Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1541
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zdaje się że mamy do czynienia z Markiem SQ9RZI,

Więc tak, ustawienie które podał Andrzej przełącza LCD w tryb równoległy (zalecane) - powinno działać na tym wyświetlaczu. Jeśli chcesz pracować w trybie szeregowym to musisz wykonać przeróbkę UI-04-N-025 dla Twojej wersji płytki i wyświetlacza (opis tutaj) i UI-04-N-026, ostatnia przeróbka jest po to aby włączyć touchscreen.

Jeśli to nie pomoże to radzę sprawdzić połączenia LCD z procesorem testerem ciągłości, częsty przypadek to niedolutowane piny procesora/gniazda lcd.

Odnośnie tłumaczenia z niemieckiego, google dość dobrze sobie radzi z przekładem na angielski, o tłumaczeniu na polski nie można powiedzieć nic dobrego.

73 Sławek
15-05-2020 15:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 400
Dołączył: 19-03-2010
Post: #1542
RE: Transceiver wg. M0NKA
(15-05-2020 15:00)SP6AUO napisał(a):  Zrobię dla bezimiennika jeden wyjątek.
Mam tak:
Zwory na M2 i M0.
Brak zwory na M1

Bardzo dziękuję. Faktycznie winę ponosiła nieprawidłowa konfiguracja zworek przy wyświetlaczu. Przełożenie zworki z IM1 na IM2 pomogło i teraz wszystko działa prawidłowo. Mogę więc kontynuować prace nad RF boardem.

Jeśli hasło "bezimiennik" odnosi się do znaku, to faktycznie rejestrując się tutaj lata temu nie miałem jeszcze licencji. Jednak od dawna ten stan jest nieaktualny, jednak po pierwsze od jakiegoś czasu nie czytałem forum regularnie (z powodu mniejszej ilości czasu na projekty radiowe) a po drugie nie wpadł mi do głowy pomysł zmiany loginu.

Teraz dane są zaktualizowane. Wink
16-05-2020 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1543
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak.To nawet nie chodzi o login,bo ten może być dowolny.
Jak mam z kimś prowadzić dyskusję to wskazane było by,żebym wiedział jak się zwracać:Krzysiek Rysiek czy Andrzej.
Sporo ludzi każe się nazywać:nowicjusz,początkujący, @...
Zachęcam do uzupełnienia imienia i możemy nawet iść na piwo.
Dodam może jeszcze to,że w tym tygodniu ukończyłem montaż m0nka,który składałem kilka lat.
Teraz będę kończył montaż 5 letniego "Tulipana" tak wyszło.
Jak zakończę tulipana to w szufladzie leży niedokończony husarek.
Mam co dłubać w tych trudnych czasach.
Pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2020 12:48 przez SP6AUO.)
17-05-2020 4:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1544
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mam problem, od jakiegoś czasu nie ma wstęgi USB na 80m i LSB na 20m.
Czy to już tak ma być.
Czy może w moim M0nku coś zaszfankowało.
Zainstalowałem dziś fw2.11.89 i jest to samo.

Andrzej
16-08-2020 7:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1545
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju,
przyciśnij i przytrzymaj G1 (przycisk od zmiany modulacji). Ustawienia są zapamiętywane dla każdego pasma osobno (komórki pamięci).

73 Sławek
16-08-2020 9:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1546
RE: Transceiver wg. M0NKA
Potwierdzam.Wstęgi się znalazły.
Dzięki.

Andrzej
16-08-2020 12:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9TKW Offline
Marek
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 08-05-2018
Post: #1547
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Kolegów,

Prośba o poradę od czego zacząć z nowo nabytym i złożonym mcHF w wersji 0.6.3 bezpośrednio od Chris'a M0NKA. TRX planuję używać głównie podczas aktywacji SOTA, jakieś zawody na QRP też wchodzą w rachubę.

TRX udało mi się złożyć i wszystko wydaje się działać poprawnie, uzyskiwane moce są dość dobre na większości pasm, choć nie ukrywam że parę wacików chętnie bym dodał tu czy tam.

1. Czytałem gdzieś, że podmiana rdzeni w LPF z T50-2 and T50-6 dla pasm od 14MHz wzwyż daje dużą poprawę i zbliża te pasma poziomem mocy do pasm 80 i 40. Czy ktoś może potwierdzić taką informację? Czy warto to robić? Profilaktycznie użyłem drutu 0.4mm zamiast dostarczonego 0.31mm dla rdzeni dla pasm 20 i 17/15/12/10. To jest jedyne odstępstwo od standardowej wersji.

2. Sugerowana jest też modyfikacja T7, na podwójny rdzeń. Czy to ma sens i o ile szacunkowo mogę oczekiwać wzrost mocy wyjściowej. Moim idealnym rozwiązaniem byłoby mieć moc wyjściową 10-15W na wszystkich pasmach. Czy to jest realne, bez całkowitej przebudowy TRXa?

Obecnie po kalibracji PA Bias (500mA) bez żadnych modyfikacji oprócz wspomnianego wcześnie grubszego drutu (0.4mm). TRX osiąga następujący poziom mocy wyjściowej
80m - 7W
40m - 9W
20m - 7W
15m - 4W
10m - 3.5W

3. TRX dostarczony był z wersją UHSDR D2.5.106, czy zmiana firmware poprawi pracę TRX, czy tylko doda jakąś funkcjonalność/usunie bugs? Czy jest konieczna, aby uzyskać większą moc wyjściową?

Wszelkie uwagi czy wskazówki są bardzo mile widziane, przyznam że trudno ogarnąć wiedzę w tym wątku w szczególności że dotyczy tylu wersji TRXa a nie wiem które są ze sobą kompatibilne. Materiały jakie znalazłem w internecie (DF8OE) wskazują co prawda która modyfikacja do której wersji, ale już nie jest jednoznaczne które z tych ulepszeń zostało wdrożone w kolejnej wersji.

-------------------
73 de Marek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2020 11:51 przez SP9TKW.)
02-09-2020 11:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1548
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Marek.
Z tą wersją D2.5.106 to jesteś w epoce kamienia łupanego.
Mam ver6 i fw-D2.11.89.
Moce mam poustawiane na 12W fali nośnej (pomierzone na 50 om-ach) tylko na 28MHz mam 9W .
T5-CX2074NL, T7 ma 1zw/2zw
Do dziś programuję przez DFU. Bootloader mam 0.0.0.9.To tylko dla informacji.
Jak masz tranzystory w driver Q3 i Q4 DXT3150 to je najlepiej do k... i spłukać.
Zastosowałem BFQ19 z opisem FGS67.Tak są opisywane przez producenta tranzystory smd.
BFQ18 mają oznacznik FFW72. Te dwie pierwsze są ważne.
Przytrafiło mi się zakupić BFQ19 z jakimś napisem BD...który rozszyfrowałem po latach jako tranzystor m.cz. BCX16
Jakby jeszcze coś to służę.
Dodam tylko,że 2Waty goni wzmacniacz 200W, a 4W goni pa 300W.Sprawdziłem tylko na 80m.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2020 16:39 przez SP6AUO.)
02-09-2020 16:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,465
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1549
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ktoś mnie prosił o instrukcję obsługi do MONKA. Nie chce mi się tworzyć czegoś co z pewnością gdzieś jest. Może ktoś podrzuci link do odpowiednich stron.
02-09-2020 16:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1550
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wykasowałem,bo instrukcja mocno nieaktualna.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2020 21:00 przez SP6AUO.)
02-09-2020 17:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości