Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1531
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:22 przez SP3OSJ.)
31-08-2018 18:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1532
RE: Transceiver wg. M0NKA
FYI:dzisiejsza poprawka w firmware rozwiązuje jak się wydaje problem odbicia widma przy silnym sygnale wejściowym.

73 Sławek
04-09-2018 15:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1533
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:22 przez SP3OSJ.)
04-11-2018 13:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1534
RE: Transceiver wg. M0NKA
Musisz poczekać aż opublikuje schemat, walczy z nowym oprogramowaniem więc być może ono będzie sterować filtrem pasma 160m. W UHSDR dla mcHF nie ma takiej możliwości.

73 Sławek
05-11-2018 11:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1535
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 12:16 przez SP3OSJ.)
05-11-2018 14:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1536
RE: Transceiver wg. M0NKA
Może jeszcze nie wszyscy zauważyli więc przestrzegam przed genialnym posunięciem Chris'a - mianowicie w "najnowszych" płytkach 6.3 została usunięta możliwość dołączenia LCD w trybie równoległym.
İmage

73 Sławek
18-06-2019 9:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 400
Dołączył: 19-03-2010
Post: #1537
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nie wiem czy ktoś jeszcze zagląda do tego tematu, ale po długiej przerwie powróciłem do tematu montażu mojego egzemplarza mcHF wg M0NKA. Starze płytki w wersji 0.4, zamówione na początku 2016 roku. Prace z powodu braku czasu niestety kilkukrotnie przerywałem i wracałem do nich, niekiedy po rocznej lub dwuletniej przerwie.
W tej chwili UI board jest złożony w 100%. Na RF board zmontowany właściwie tylko układ zasilania, poza tym wlutowane są też wszystkie kondensatory elektrolityczne i filtrujące zasilanie. Po połączeniu obydwu płytek udało mi się wgrać bootloader za pomocą DFU. Płytka uruchamia się w trybie bootloadera i jest wykrywana przez narzędzie flashujące, przygotowane przez autorów. Przystąpiłem więc do wgrana właściwego firmware'u. I tutaj niestety utknąłem. Po przetestowaniu kilki róznych wersji oprogramowania za każdym razem mam ten sam efekt - po przytrzymaniu przycisku "power" urządzene startuje, pali się dioda LD1, ale ekran jest biały - nie widać interfejsu. Ponowne przytrzymanie przycisku "power" powoduje wyłączenie płytki.

Czy jest jakiś prosty sposób na zdebugowanie problemu?
A może po prostu oprogramowanie potrzebuje czegoś jeszcze na RF board, aby prawidłowo wystartować (np. układu oscylatora, który jeszcze nie jest złożony)?
15-05-2020 10:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1538
RE: Transceiver wg. M0NKA
Oczywiście że zagląda Wink

Problem wyświetlacza jest znany, przyczyn może być wiele. Przestudiuj ten wątek.

73 Sławek
15-05-2020 11:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 400
Dołączył: 19-03-2010
Post: #1539
RE: Transceiver wg. M0NKA
(15-05-2020 11:08)SP9BSL napisał(a):  Problem wyświetlacza jest znany, przyczyn może być wiele. Przestudiuj ten wątek.

Niestety, nie znam niemieckiego, a Google tłumaczy tak, że wychodzi lekki bełkot i nie wiem, czy wszystko poprawnie zrozumiałem.

1) Mój wyświetlacz to HY28B. Zworki IM0 i IM1 są u mnie wlutowane, pole pod IM2 jest natomiast puste. Sądząc z opisu, jest to ustawienie pod interfejs SPI. Podany przez Ciebie tekst mówi (jeśli tłumaczenie jest prawidłowe) o ustawieniu IM0 i IM2. Powinienem przenieść zworkę z IM1 na IM2?
2) Rezystory R30, R31 oraz R32 nie są wlutowane na mojej płytce UI.
3) Nie wykonywałem żadnych modyfikacji.

Rozumiem, że nie mogę wykonać modyfikacji UI-04-N-025, ale UI-04-N-026 musi być wykonana i to tutaj leży przyczyna białego ekranu?

Opieram się na opisach modyfikacji z poniższej strony:
https://github.com/df8oe/UHSDR/wiki/Reco...ifications
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2020 14:58 przez SQ9RZI.)
15-05-2020 14:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1540
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zrobię dla bezimiennika jeden wyjątek.
Mam tak:
Zwory na M2 i M0.
Brak zwory na M1

Andrzej
15-05-2020 15:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości