Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,463
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1521
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nie znam omawianego w tym wątku urządzenia, ale wiele konstrukcji, a w tym również fabryczne radia mają niestety niedoskonałe układy ALC do regulacji mocy. Skutkuje to pierwszym impulsem przeregulowania i wzrostem mocy do mocy maksymalnej, którą może dać TRX pomimo, że mamy ustawioną kilka razy mniejszą moc. Nastawiona moc uzyskiwana jest dopiero po dłuższym czasie (ms). W układach ALC prawie zawsze stosuje się detektory z określoną stałą czasową.

Jedynym słusznym sposobem użycia TRX do sterowania testowanych wzmacniaczy jest zbudowanie odpowiedniego tłumika dużej mocy i użycie radia z nominalną mocą.
Poza tym wiele amatorskich TRXów ma uproszczone wzmacniacze mocy i na swoich wyjściach generują również krótkie spiczaste impulsy o dużej amplitudzie nawet jeśli nie posiadają układów ALC.
16-08-2018 15:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1522
RE: Transceiver wg. M0NKA
Robert,mój testowy m0nka to ver.5
Miałem wcześniej FW 2.9.42
Teraz mam FW 2.9.47 i na razie takiego objawu nie zauważyłem.
wstawiłem tłumik 2x300om i w środku 18om.
Przeprowadziłem testy z MRF186 i na razie jest ok.
M0nka tylko sygnalizuje swr 3 na 10m,ale pomierzyłem we wzmacniacza i |Z|=21om

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2018 12:50 przez SP6AUO.)
17-08-2018 12:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1523
RE: Transceiver wg. M0NKA
Problem z FW 2.9.47.
Nie zawsze załącza fonię.
Trzeba kilka razy włączyć i wyłączyć,żeby radio się odezwało.
Może Ktoś potwierdzić.

Andrzej
23-08-2018 4:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1524
RE: Transceiver wg. M0NKA
Potwierdzam i to już od paru wersji. Zjawisko znane od pewnego czasu. Obiecali poprawić program...

73 Staszek SP2GNB
23-08-2018 10:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 739
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1525
RE: Transceiver wg. M0NKA
Takie problemy są najgorsze do wytropienia. Czy jest jakaś powtarzalność/zależność? Z mojej strony: nigdy nie natrafiłem na ten problem w mcHF na UI 0.4 oraz w OVI40.

73 Sławek
23-08-2018 10:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1526
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:23 przez SP3OSJ.)
23-08-2018 12:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1527
RE: Transceiver wg. M0NKA
(23-08-2018 12:11)SP3OSJ napisał(a):  uslyszczec cisze w głośniku.

Ciemność, ciemność widzę! (Seksmisja)

73 Staszek SP2GNB
23-08-2018 12:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 739
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1528
RE: Transceiver wg. M0NKA
(23-08-2018 4:51)SP6AUO napisał(a):  Problem z FW 2.9.47.
Nie zawsze załącza fonię.
Trzeba kilka razy włączyć i wyłączyć,żeby radio się odezwało.
Może Ktoś potwierdzić.
Andrzeju,
sprawdzałem wielokrotnie na UI 0.4, i nie udało mi się tego powtórzyć. Czy możesz podać ustawienia filtrów/translacji a może lepiej zrób zdjęcie lcd i zamieść tutaj w momencie wystąpienia takiego zjawiska.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2018 21:28 przez SP9BSL.)
29-08-2018 21:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1529
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja to już wyczaiłem.Jak przycisnę S17 krócej niż 3 sek to załącza się bez fonii.
To jest trochę kłopotliwe bo trzymanie dłużej niż 3 sek załącza opcję testową.
Wgrałem FW jeszcze raz i na razie tego efektu nie ma.Mam trzy zestawy m0nków.
Dwa mają procesor z flash512 a jeden z 1024.Te z 512 działały dobrze a ten z 1024 nie.
Wygląda,że już jest OK.
Sławek, dzięki.

Andrzej
30-08-2018 2:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 739
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1530
RE: Transceiver wg. M0NKA
A widzisz, mój mcHF startuje od razu po podaniu zasilania (mam mostek na sygnale załączającym stabilizator) bo gdy ciągle zmieniam oprogramowanie trzymanie wciśniętego S17 jest irytujące Wink Wygląda to na problem ze sprzętem, prawdopodobnie wystarczy wydłużyć programowe opóźnienie przy starcie po którym inicjalizowany jest kodek.

73 Sławek
30-08-2018 8:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości