Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1481
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:25 przez SP3OSJ.)
16-06-2018 20:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1482
RE: Transceiver wg. M0NKA
Robert,czym uruchamiasz Tx ?
TUNE czy PTT.
Jak TUNE, to na ekran wskakuje wartość ustawiona w menu.
Masz ustawione na ekranie 2W i uruchamiasz Tune ,to te 2W
zamienia się na Full bo w menu na Tune jest ustawione Full.
Jak w menu Tune ustawisz 0,5W to przy uruchomieniu Tune
uzyskasz 0,5W przy nastawie 2W.
tak jest przy ustawieniu CMP OFF.

Andrzej
17-06-2018 9:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1483
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:25 przez SP3OSJ.)
17-06-2018 9:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1484
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak ,Dokładnie taką jak na ekranie Rx.
Nawet o tej opcji nie wiedziałem (as TX PWR)
Menu tak się rozrosło,że już nie ogarniam wszystkiego.
Przy uruchamianiu pcb czerwonych, trzeba z tymi mocami
bardzo ostrożnie.BFQ18 + 2x BFG591 + 2xRD16 to już jest duży potencjał.

Andrzej
17-06-2018 10:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 08-03-2010
Post: #1485
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak jak pisałem wcześniej:
-najnowszy soft
-moc ustawiona na np 0,5W czy 2W
-CMP (kompresor) OFF, naciskam PTT i mówię to idzie pełna możliwa moc z radia (powiedzmy 15w).
-CMP OFF naciskam TUNE to jest poprawnie
-jeżeli ustawie CMP 00 i więcej jest poprawnie z mocą (czyli jak jest ustawione 2w czy 5w to tyle maksymalnie idzie z radia).

http://sq8aqx.blogspot.com/
18-06-2018 15:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1486
RE: Transceiver wg. M0NKA
Podaj nastawy:
Pa Bias - ile ?
80m 5W PWR Adjust - ile ?
Jaki FW czy najnowszy to D2.9.34 ?

Andrzej
18-06-2018 17:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1487
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:25 przez SP3OSJ.)
18-06-2018 19:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1488
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur to popatrz na mój zrzut.
CMP-OFF, moc ustawiona 2W.
Moc wychodząca 1,5W.
Jakoś inaczej u mnie niż u Ciebie ?
İmage
I widok dla 5W przy CMP-OFF
İmage
I na TUNE i PTT

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2018 23:45 przez SP6AUO.)
18-06-2018 23:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1489
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:26 przez SP3OSJ.)
18-06-2018 23:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1490
RE: Transceiver wg. M0NKA
Na PTT:
Mic mam ustawione na 10
Gwizdając do mikrofonu przy nastawie 2W nie osiągam 2W.
Jak ustawię np mic-30 moc wychodzi do 4W
jak ustawię Mic_50 moc osiąga 10W.,ale audio jest na czerwonym polu
i sygnał jest przesterowany.
Tych nastaw jest trochę.Wszystkie trzeba z wyczuciem ustawić to nie będzie
niespodzianek.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2018 7:50 przez SP6AUO.)
19-06-2018 7:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości