Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1441
RE: Transceiver wg. M0NKA
Przełożyłem 24LC1025 na 24LC1026.Teraz piny 1,2,3 wiszą w powietrzu i to samo.
Ale, na RF 05 nałożyłem UI 06 i jest dobrze.
Coś jest z RF06.

Andrzej
12-03-2018 18:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1442
RE: Transceiver wg. M0NKA
Piny 1,2,3 NIE MOGĄ wisieć w powietrzu.
Rev 0.6:
Dla 24LC1025: pin#1=GND, pin#2=GND, pin#3=VCC (czyli płytka bez zmian)
Dla 24LC1026: pin#1=nie istitne,#2=GND, pin#3=GND (trzeba przenieść pin 3 z VCC na GND)

Rev 0.4 i 0.5:
Dla 24LC1025: pin#1=GND, pin#2=GND, pin#3=VCC (trzeba przenieść pin 3 z GND na VCC)
Dla 24LC1026: pin#1=nie istitne, pin #2=GND, pin#3=GND (czyli płytka bez zmian)

73 Sławek
12-03-2018 20:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1443
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mam taki tekst.
Twoja wypowiedz trochę odbiega od mojego tłumaczenia.
Zainstalowałem 24LC1025 na płytce tak jak jest na schemacie.
była informacja,że jest pamięć.Później zainstalowałem z 1 i 2 w powietrzu,
też była widziana.Teraz mam 24LC1026 z trzema nogami w powietrzu,
też jest widziana i działa.Błąd leży na RF06.Jeszcze nie wiem jaki ale jest.
Dzięki za pomoc
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2018 20:47 przez SP6AUO.)
12-03-2018 20:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1444
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju, to co napisałem wynika z pdf'ów. To są wejścia układów CMOS, nie wolno zostawiać ich bez podłączenia. Teraz działa, jutro nie będzie...

73 Sławek
12-03-2018 21:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1445
RE: Transceiver wg. M0NKA
Sławek,dzięki za info.Jutro dokładnie tak zrobię jak opisałeś.
Przy okazji źle działającej RF 06 wyszła jeszcze jedna sprawa.
Układ LM2941CT ma na wyjściu nie 8V a 12V.
Załącza, wyłącza ale nie stabilizuje 8V
W obrębie SI570 też coś szwankuje.
Jutro zacznę montaż RF czerwonej którą pozyskałem.

Andrzej
12-03-2018 22:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 449
Dołączył: 13-01-2015
Post: #1446
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju, mam pytanie odnośnie twojego składanego urządzenia M0NKA: twój pierwszy wpis, że kupiłeś płytki do M0NKA był 27 maja 2014 roku, czy ty nadal składasz czwarty rok ten sam egzemplarz i masz dalej problemy z jego uruchomieniem, czy to jakiś kolejna wersja?

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
14-03-2018 11:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1447
RE: Transceiver wg. M0NKA
W 2014 składałem ver01.Później zrobiłem przekładkę na ver-czerwoną.
Następnie złożyłem ver05.Obecnie składam ver06.
Ogólnie to UI każdej wersji jest ok (mam ich trzy)
Gorzej jest z RF.Wszystkie ver od Chrisa są obarczone podstawowym
błędem.PA nie spełnia moich wymogów.Jedynie ver-czerwona spełnia
częściowo wymogi PA.Na wszystkich pasmach mogę ustawić moc 16W.
Ver05 ma na 80m - 22W ,na 10m - 3W.
Ver06 na 10m ma około 8W.
Wybrałem UI dowolne a RF czerwone (ze wszystkimi niedomaganiami tej ver, bo są)
Przy tych montażach, przekładkach trafiały się jakieś nieprzewidziane niespodzianki.
M0nka przez cały czas się rozwija,zwłaszcza menu.
Przydała by się ver RF z nowoczesnym PA i tłumikiem.
I tak nie nadążam za najszybszymi.
Jestem na rencie, mam dużo czasu to sobie dłubię.
W miedzy czasie zmontowałem Tulipana i montuję drugą jego odmianę tzw kanapkę.
Jeszcze była budowa analizatora EU1KY, Max6, PA o mocy 70W i wiele innych.
Prawdą jest,że m0nka to mój konik.




Dodam,że rodzi się myśl m0nka z 5"ekranem i większym.
To wymaga przeróbki płyty czołowej i nie tylko.
Na szczęście tylko się rodzi.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2018 14:52 przez SP6AUO.)
14-03-2018 14:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1448
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mam jeszcze kilka sztuk nowych płytek do wyświetlaczy 3.5" 480x320. Pasują do mcHF i OVI40, cena 15PLN + 10PLN przesyłka. Jeśli są chętni to proszę o wiadomość na PW. Jest to najnowsza wersja bez konieczności jakichkolwiek przeróbek. Płytki obsługują tryb równoległy dla wyświetlaczy ze złączem 40 pin oraz 44pin (odlutowanego z modułu 3.5" do Raspberry pi). Jest też możliwość podłączenia wyświetlacza od Raspberry pi bez przeróbek w osobne gniazdo wlutowane do płytki (aczkolwiek nie polecam). Aktualny firmware automatycznie dopasowuje się do konkretnego rodzaju wyświetlacza.

İmage
.pdf  mcHF 44pin LCD adapter.PDF (Rozmiar: 774 KB / Pobrań: 441)
.pdf  mcHF 40pin LCD adapter.PDF (Rozmiar: 774.01 KB / Pobrań: 482)
.pdf  OVI40 40pin LCD adapter.pdf (Rozmiar: 773.9 KB / Pobrań: 419)

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2018 23:42 przez SP9BSL.)
14-03-2018 23:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1449
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:28 przez SP3OSJ.)
15-03-2018 9:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1450
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dokładnie tak Arturze. Interface SPI na razie jest dosyć wolny przy tej rozdzielczości, trochę pola manewru jeszcze zostało jeśli chodzi o widmo, wodospadu nie da się przyspieszyć dla tego cudów bym nie oczekiwał. Polecam tryb równoległy, niestety w mcHF wiąże się to z usunięciem moda RTC. Co do wyświetlacza 4" to chętnie bym zobaczył jakie ma złącze tasiemki bo ilość i rodzaj scalaków (rejestry przesuwne + dzielnik) wyglądają identycznie jak w 3.5". Nie mam sztuki niestety.

73 Sławek
15-03-2018 9:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości