Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1431
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:28 przez SP3OSJ.)
09-03-2018 21:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1432
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak, ale budowanie płytki która jest praktycznie identyczna (czytaj: powtarza błędy) nie ma sensu. Trzeba przemyśleć filtry LPF i BPF (problem który poruszył Staszek), wstawić wzmacniacz choćby na wzór Twojego z Tulipana (ten około 50W), jest pomysł transvertera na 2m ze swoim wzmacniaczem, trzeba dodać tłumiki itp... Niestety ja w tej chwili się nie piszę bo siedzę nad innym projektem o którym na razie nie będę mówił. Od przyszłego tygodnia będę wprowadzał kilka nowych pomysłów do projektu UHSDR - myślę że to będzie swojego rodzaju rewolucja.

Wiadomość dla wszystkich którzy pytali o nowe przejściówki do LCD: właśnie fabryka zabiera się do pakowania przesyłki, płytki powinny być w przyszłym tygodniu. Mają teraz takie obłożenie po ichniejszych świętach że terminy z 5 dni wzrosły do prawie 2 tygodni.

73 Sławek
09-03-2018 21:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1433
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:28 przez SP3OSJ.)
09-03-2018 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1434
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mam dziwne objawy na ekranie.
Zmieniam pasmo np: z 80m na 40m
Zawiesza się wskaźnik częstotliwości na "0" lub na "9100000" Hz
Klikając na wyższe pasma już wisi 0 albo 9100000.
Ponieważ przetestowałem na różnych FW i na ver05 i ver06 podejrzewam,
że przyczyna leży w BL. Wykorzystuję BL 0.0.9
Proszę o jakieś wskazówki.

Andrzej
12-03-2018 11:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1435
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jaki masz kolor wskaźnika, czy jest biały/żółty/czerwony?

73 Sławek
12-03-2018 11:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1436
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak pokazuje 40m i jest prawidłowo
İmage
tak pokazuje 20m
İmage
a tak 10m
İmage

Sprawdziłem jeszcze raz inne płyty UI
Z FW D2.9.14
I czerwona z LCD 28A i ver05 z 24LC1026 działają prawidłowo.
ver 06 z 24LC1025 tak działa jak widać w poprzednim post:
Może coś z pamięcią,bo wyraźnie gubi nastawy.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2018 15:47 przez SP6AUO.)
12-03-2018 15:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1437
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju,
być może z jakiegoś powodu masz złe wartości w eepromie dotyczące ustawienia częstotliwości na poszczególnych zakresach. Spróbuj ustawić właściwe dla danego zakresu i zapisać do eepromu. Czy wcześniej to radio miało prawidłowe ustawienia? Jeśli używałeś ustawień z programu od Chrisa to komórki pamięci są inne w UHSDR i być może stąd jest problem. Zakresy w tym radiu to tak naprawde identyczne zestawy komórek w pamięci, tzn na każdym "zakresie" możesz ustawić dowolną częstotliwość. Informacje o nazwie komórki pamięci masz w postaci Bnd80m, Bnd40m, Bnd20m itd. po prawej stronie zaraz pod wskaźnikiem poziomu.

Edit: Czy wcześniejszy firmware działa? Wczoraj chłopaki wrzucili eksperyment z pamięcią dla CW - jeszcze nie sprawdzałem.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2018 15:56 przez SP9BSL.)
12-03-2018 15:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1438
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju,
Spróbuj na zakresie 10m pokręcić gałką, aż pokaże Ci np: 28.450.000 czy cokolwiek w paśmie, wyłącz i włącz. Pomogło?

73 Staszek SP2GNB
12-03-2018 15:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1439
RE: Transceiver wg. M0NKA
Te dwie które opisałem po nastawach i zapisie są ok.
UI 06 mimo,że nastawię ręcznie i zapiszę po ponownym załączeniu robią to co widać na zdjęciach.
W tych dwóch mam pamięć 24LC1026 i działają prawidłowo po nastawie,
a ta 06 z pamięcią 24LC1025 działa żle.
Tak wcześniej zapisywałem FW D2.5.106 od Chrisa.
Możliwe,że coś uszkodziłem w pamięci.
Na pcb 06 pady pod pin 1 i 2 są na GND a powinny być w powietrzu.
Spróbuję wymienić pamięć.

Andrzej
12-03-2018 16:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1440
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja używam pamięci 1025 w płytce 0.4 i tam wymagana jest przeróbka: pin#3 do Vcc (do pinu #8).
Nie mam płytki 0.6 ale z tego co jest napisane w zalecanych modyfikacjach (UI-04/05/06-N-019) to w 0.6 1025 powinna być obsadzona bez żadnych dodatkowych zmian. Schemat od Chrisa dla 0.6 to potwierdza.

Edit: W menu System info powinien być wykryty rodzaj EEPROMu, jeśli jest prawidłowy (zgadza się z tym co masz na płytce) to jest uszkodzony eeprom. Zawsze możesz spróbować przywrócić ustawienia fabryczne: F1+F3+F5 to całkowity reset pamięci, F2+F4 reset tylko ustawien VFO.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2018 16:35 przez SP9BSL.)
12-03-2018 16:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 14 gości