Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1391
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
z translatora.

Andrzej
28-02-2018 9:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 14-11-2016
Post: #1392
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Sprawdziłem u siebie i w wersji 2.8.0 włączanie i wyłączanie wodospadu/widma działa prawidłowo. Faktycznie to po zjechaniu poniżej 1 pojawia się OFF a nie 0 ale to szczegół. U mnie "dotyk" podłączony na płytce 04.

Pozdrawiam

Darek


(27-02-2018 12:55)SP2GNB napisał(a):  Witam,

A ja wczytałem 2.9.10 i ciekawostki:
1. Linia Scope dalej pokazuje co powinna, ale została wygięta w łuk z maksimum w środku.
2. Wskazania Power (i chyba nie tylko) wzrosły, bez zmiany na zewnętrznym mierniku mocy.
Wróciłem do 2.9.9 gdzie jest OK...
Marudzę, czy ktoś jeszcze to zaobserwował?

Z tym wygięciem w łuk to też tak mam :-) i to praktycznie na wszystkich wersjach FW, które instalowałem....trochę denerwujące ale idzie przeżyć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2018 10:27 przez SO6R.)
28-02-2018 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1393
RE: Transceiver wg. M0NKA
(28-02-2018 10:18)SO6R napisał(a):  Z tym wygięciem w łuk to też tak mam :-) i to praktycznie na wszystkich wersjach FW, które instalowałem....trochę denerwujące ale idzie przeżyć.

Mam to tylko w wersji 2.9.10. We wszystkich poprzednich linia prosta.

Andrzeju, podeślesz? Po co podwójna robota...

73 Staszek SP2GNB
28-02-2018 10:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1394
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zainstalowałem D2.9.11
Zapoznałem się z menu i ustaliłem,
że są trzy nastawy Scope,Wfall i mieszane po pół.
Działają w porządku.S-metr też bez zastrzeżeń.
Został problem skalibrowania wskazań mocy.
Mam na zewnętrznym wskaźniku około 20W
a na ekranie na max-a 6W przy nastawie
80m Coupling Adj 150
Staszek,
ja na bieżąco tłumaczę potrzebny fragment.
Nie mam całości.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2018 10:50 przez SP6AUO.)
28-02-2018 10:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1395
RE: Transceiver wg. M0NKA
(28-02-2018 10:44)SP6AUO napisał(a):  ja na bieżąco tłumaczę potrzebny fragment.
Nie mam całości.
To jest chyba najbardziej sensowne bo ostatnio przybywa nowych opcji, aczkolwiek 90% z nich pozostaje bez zmian. Ciężko byłoby nadzorować tłumaczenie na różne języki po każdej zmianie.

Co do zmiany proporcji widmo/wodospad to chyba będzie dobrze jak dorzucimy taką opcję do menu Touchscreen.

73 Sławek
28-02-2018 11:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1396
RE: Transceiver wg. M0NKA
Plik Display menu pewnie już trochę nieaktualny.

.doc  3_Display Menu.doc (Rozmiar: 41 KB / Pobrań: 340)

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2018 13:51 przez SP6AUO.)
28-02-2018 13:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1397
RE: Transceiver wg. M0NKA
(28-02-2018 11:18)SP9BSL napisał(a):  Co do zmiany proporcji widmo/wodospad to chyba będzie dobrze jak dorzucimy taką opcję do menu Touchscreen.

W OVI40 jest i działa..

73 Staszek SP2GNB
28-02-2018 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1398
RE: Transceiver wg. M0NKA
nie, nie ma tego w menu. Można zmieniać wysokość widma/wodospadu płynnie przez przesunięcie skali częstotliwości dotknięciem ekranu. Mnie chodziło o regulację pozycji w menu.

73 Sławek
28-02-2018 14:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1399
RE: Transceiver wg. M0NKA
I co z tym wskaźnikiem mocy na ekranie.
Jest gdzie to pokręcić.
Przypomnę: mam na 50om np 15W
a na wskaźniku ekranu 5W

Andrzej
28-02-2018 15:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1400
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzej, a nie masz czasem problemu z pomiarami z mostka SWR na płytce? Np. poziom sygnału z detektorów za niski (czyli rezystory/kondensatory w tych torach mają niewłaściwe wartości). W menu jest tylko możliwość zmiany kierunku wypromieniowana/odbita, i zerowania wskaźnika dla 0 mocy. O ile pamiętam to poziom mocy jest stabelaryzowany w firmware na sztywno.

73 Sławek
28-02-2018 15:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości