Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1381
RE: Transceiver wg. M0NKA
Rozumiem że nie używasz widma skoro regulujesz wodospadem. Spróbuj poregulować pozycją Spectrum Filter. Zanim dane trafią do bufora waterfall są filtrowane dla widma.

73 Sławek
20-02-2018 17:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1382
RE: Transceiver wg. M0NKA
Robert, post1392 wymaga małego wyjaśnienia.
Oprócz wyrzucenia C94 to jeszcze zostały wyrzucone 4 x LM386 i ta cała otoka wokół nich.
Do pierwszego tranzystora BFQ19 dochodził sygnał 0,5Vpp.
Tyle jeszcze sobie przypomniałem.


Niestety powróciłem do ver D2.5.106
Ver FW 2.9.7 nie spełnia prostej obsługi s-metra.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-02-2018 0:34 przez SP6AUO.)
21-02-2018 15:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1383
RE: Transceiver wg. M0NKA
(21-02-2018 15:23)SP6AUO napisał(a):  Niestety powróciłem do ver D2.5.106
Ver FW 2.9.7 nie spełnia prostej obsługi s-metra.
Jesteś pierwszym który zgłasza taki problem. W wolnej chwili przyjrzę się temu jeszcze.

Korzystając z faktu że ten wątek jest dosyć często odwiedzany - zapytam: czy ktoś nie ma w zapasach laminatów Rogers (teflon) lub Isola do zastosowań mikrofalowych a chciałby się odrobiny pozbyć?

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-02-2018 8:44 przez SP9BSL.)
23-02-2018 8:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1384
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

A ja wczytałem 2.9.10 i ciekawostki:
1. Linia Scope dalej pokazuje co powinna, ale została wygięta w łuk z maksimum w środku.
2. Wskazania Power (i chyba nie tylko) wzrosły, bez zmiany na zewnętrznym mierniku mocy.
Wróciłem do 2.9.9 gdzie jest OK...
Marudzę, czy ktoś jeszcze to zaobserwował?

73 Staszek SP2GNB
27-02-2018 12:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1385
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak, po wczorajszej poprawce Danilo jest problem:

https://github.com/df8oe/UHSDR/issues/1465
https://www.amateurfunk-sulingen.de/foru...eadid=1034

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2018 13:47 przez SP9BSL.)
27-02-2018 13:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1386
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzięki Sławku, miło że czuwasz nad tym tematem....

73 Staszek SP2GNB
27-02-2018 14:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1387
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jak zatrzymać, wyłączyć Waterfall
i załączyć Scope.
Coś mam z tym problem.
FW 2.9.7

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2018 17:23 przez SP6AUO.)
27-02-2018 17:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 14-11-2016
Post: #1388
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzej,

W display menu w poniższych pozycjach ustawić 0....faktycznie trochę mylące, że w "speed" jest to ukryte

Scope 1/Speed ( MENU_SCOPE_SPEED) Lower Values: Higher refresh rate. Set to 0 to disable scope.

Wfall 1/Speed ( MENU_WFALL_SPEED) Lower Values: Higher refresh rate. Set to 0 to disable waterfall.

Pozdrawiam

Darek





...jeszcze jedna M0nka z radiatorem pod FT8 Wink....bo bez extra radiatorka grzeje się pioruńsko.....zresztą podobnie jest w KX3 gdzie też wielu zakłada dodatkowy radiator aby komfortowo pracować na cyfrówkach bez zmniejszania mocy i ciepłej a nie gorącej obudowie

İmage

   

Pozdrawiam

Darek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2018 20:27 przez SO6R.)
27-02-2018 19:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1389
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Darek.
Przygotowałem się na taką odpowiedź.
Tylko mój m0nka nie włącza Scope.
Nie ma ani w Scope ani w Wfall opcji "0"
Jest 1 i OFF. Jak dam OFF to ekran zawisa.
Jeżeli w programie jest przełącz na "0"
to tej opcji nie wykona bo w menu nie ma "0"
Może Ktoś to potwierdzić .
İmage
Zainstalowałem ver 2.2.11 i tu opcja Scope Wfall działa prawidłowo.
Po prostu przełącza.
Ver 2.6.0 już tego nie robi.
Nowsze wersje tego już nie robią.
Chyba,że przełącznik jest dotykowy a nie w menu.
Dotyku nie mam.
Proszę o potwierdzenie.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2018 7:31 przez SP6AUO.)
28-02-2018 7:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1390
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

Andrzeju skąd masz instrukcję po polsku ???

73 Staszek SP2GNB
28-02-2018 9:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości