Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1221
RE: Transceiver wg. M0NKA
Widziałem Twój wpis na yahoo, zdaje się że nic na to nie odpowiedział. Jego ćwierkanie na twitterze też było żałosne bo wcześniej sam się zgodził na zmianę licencji. Prawda jest taka że gość tylko odcina kupony od nie swojej pracy a z problemami odsyła do Andreasa, dla tego nie dziwię się że facet się wkurzył i wypisał z NG. Tak jak pisałem jakiś czas temu, odchodzimy od pojęcia że to radio to mcHF. Teraz to UHSDR i są do tego podstawy. Prawie cały kod został napisany od nowa i cały czas (dosłownie) dodawane są nowe rzeczy. Dzisiaj rano już chyba ostatecznie udało się uruchomić nowe filtry audio (czytaj pomieścić to w pamięci RAM dla F4), w tej chwili testujemy przesuwanie wodospadu lewo/prawo gdy kręcisz gałką. Ja równolegle przerabiam kod dotyku pod nowy wyświetlacz i stary poniekąd też. Mało jest już Chrisa w tym radiu (no poza Hall of Fame). Niestety przez to że mamy do dyspozycji ograniczoną ilość RAMU to w którymś momencie nastąpi koniec nowinek. Andreas teraz dostał nowy argument do pracy na OVI40. To co Chris pokazał na nowych płytkach to strzał w kolano. Ludzie od nowa muszą robić/kupować obudowy bo przecież to co było kontynuowane przez 6 wersji teraz będzie do niczego. Efekt będzie taki że kilka osób kupi "nowe" płytki/kity i tyle, reszta pójdzie po klony lub przesiądzie się na inny sprzęt. Tak jak piszesz, jeśli tylko byłby z tego jakiś zysk w części RF, ale zmiana kształtu płytki? Po co? Żeby Chińczyk nie mógł powielać? Oni pewnie się z tego śmieją...
A my? My mamy frajdę z brania udziału w czymś fajnym, nowym a nie odgrzewanym kotlecie, kiedyś zastanawiałem się nad kupnem nowszego pcb UI (bo RF nie podobał mi się od początku) ale dobrze że tego nie zrobiłem bo wszystko na v0.4 działa dobrze, lepiej pójść w OVI40.

W sobotę Andreas będzie prezentował nowe radio z nową płytką RF na targach KF w Dortmundzie, zobaczymy jaki będzie odzew.

Nie wiedziałem że Chris ma korzenie bułgarskie...

73 Sławek
30-11-2017 18:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1222
RE: Transceiver wg. M0NKA
A moja płytka już prawie gotowa

https://drive.google.com/file/d/1V7_SGGX...f2ITO8l-Qx

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2017 1:04 przez SP4EBI.)
01-12-2017 1:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1223
RE: Transceiver wg. M0NKA
Super, ja niestety znowu nawet nie zacząłem. Mam mały szpital w domu: mały przywlókł trochę ciemnej strony mocy z przedszkola i nie miałem czasu.

73 Sławek
01-12-2017 11:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1224
RE: Transceiver wg. M0NKA
Sławku,

ja swoje wpisy z przed kilku tygodni robiłem ze szpitala (zawał serca).
Dopiero od niedawna próbuję powolutku coś robić.
Czy w tym nowym procku 767 muszę też instalować bootloadera i do tej instalacji zakładać zworkę? Podobno te procki mają już wewnętrznego bootloadera.

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2017 15:39 przez SP4EBI.)
01-12-2017 14:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1225
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:48 przez SP3OSJ.)
01-12-2017 17:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 08-03-2010
Post: #1226
RE: Transceiver wg. M0NKA
(01-12-2017 17:32)SP3OSJ napisał(a):  Czy wszystkie przyciski dzialaja w porogramowoaniu Andreas&Group? Przycisk od zmiany odbieranej szerokosci pasma nie dziala i tam gdzie bym meter (przy menu) jest cos innego (SNAP) co to?
Przytrzymaj dłużej przycisk Smile

http://sq8aqx.blogspot.com/
01-12-2017 17:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1227
RE: Transceiver wg. M0NKA
Czy nowa płytka UHSDR jest w pełni kompatybilna z mchf, tzn. można je razem złożyć i powinny działać?

Pozdrawiam
Wojtek
01-12-2017 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1228
RE: Transceiver wg. M0NKA
(01-12-2017 14:24)SP4EBI napisał(a):  Sławku,

ja swoje wpisy z przed kilku tygodni robiłem ze szpitala (zawał serca).
Dopiero od niedawna próbuję powolutku coś robić.
Czy w tym nowym procku 767 muszę też instalować bootloadera i do tej instalacji zakładać zworkę? Podobno te procki mają już wewnętrznego bootloadera.

Przykro to słyszeć, życzę dużo zrowia Wojtku!
Co do bootloadera to po prostu nie wiem, wydaje mi się że tak. Ja używam zawsze ST-link'a. Wszystkie procesory od ST mają w ROMie bootloader umożlwiający ładowanie programu z USB lub portu UART. Instrukcja która jest na wiki UHSDR powinna też dotyczyć F7.

Artur: naciskasz przycisk zmiany filtra i przytrzymujesz go, potem kręcisz prawym enkoderem. SNAP to automatyczne dostrajanie, więcej tutaj. Jak dłużej przytrzymasz SNAP to zmienia się rodzaj wyświetlanego "metera".

Andreas&Group Wink Fajne określenie.

73 Sławek
01-12-2017 19:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1229
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:48 przez SP3OSJ.)
01-12-2017 19:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1230
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak, jest kompatybilna bo jeszcze oficjalnie nie ma innego pcb RF. Trzeba spróbować, najpierw jednak sprawdziłbym podłączenie zasilania 5V i 8V z zewnętrznego źródła z ograniczeniem prądu, szkoda by było - jak to mawia Dave- puścić "magic smoke" ...

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2017 19:34 przez SP9BSL.)
01-12-2017 19:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 13 gości