Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1121
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Sławku,

Pięknie to wygląda! Ja do odbioru cw używam tylko bio dekodera. hi
Co moim zdaniem byłoby ciekawe to przy strojeniu zamiast przesuwać się tło to mógłby w momencie strojenia przesuwać się sam znacznik po nieruchomym tle.

Ja niestety załamałem ręce bo mój lcd 3.5" dalej nie chce pracować chociaż wypróbowałem już różne opcje podłączeń.
Ciągle tylko biały ekran.

Robię gdzieś prosty błąd ale sam go nie widzę.

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2017 15:03 przez SP4EBI.)
18-11-2017 14:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1122
RE: Transceiver wg. M0NKA
Niestety niewykonalne. Trzeba by modyfikować parametry filtru.
Co do LCD to być może problem jest gdzie indziej, może zbyt wysoka prędkość spi dla Twojego lcd. W tej chwili nie chcę ruszać firmware, ale po weekendzie zrobimy próbę.
Dla F7 musiałem zmniejszyć prędkość bo lcd Andreasa nie wyrabiał.

73 Sławek
18-11-2017 17:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1123
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja już zacząłem składać płytkę od Artura i nie chcę już z tym modelem 04 experymentować. Na lcd hy28b i na hy32d z przejściówką od Andreasa działa dobrze.
Ten lcd 3.5 zostawę do OVI40
Szkoda Twojego czasu Sławku.

Szkoda że z tym znacznikiem się nie da.

Pozdrawiam
Wojtek
18-11-2017 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1124
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja zamierzam jutro zacząć. Niestety dłubanie w firmware jest straszliwie czasochłonne.
Zmiana położenia tego "wskaźnika" to jest po prostu przesuwanie pośredniej - więc sam możesz sobie wyobrazić jakie to może przynieść skutki... Ten firmware jest naprawdę skomplikowany.

73 Sławek
18-11-2017 17:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1125
RE: Transceiver wg. M0NKA
Z pewnością Sławku,

ja niestety w tej dziedzinie jestem b. słabiutki.

Byłoby fajnie zrobić taką zmianę bo fajnie to wygląda i moim zdaniem lepiej się przestraja. Dobrze to widać np. w Tulipanie 2, pewnie widziałeś.

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2017 20:21 przez SP4EBI.)
18-11-2017 20:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1126
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:45 przez SP3OSJ.)
19-11-2017 0:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1127
RE: Transceiver wg. M0NKA
To co widać na moich filmikach na yt jest dopasowane dla mcHF (UI v0.4). Dla OVI40 cała grupa przycisków jest przesunięta skrajnie w lewo i powinna pasować. Andreas tak chciał i jak to zrobiłem, nie wnosił zastrzeżeń, wydaje mi się że to do Twojej płytki też powinno pasować. Będę widział jak zmontuję. W firmware są opcje kompilacji warunkowej do poszczególnego hardware i jeśli gdzieś jest problem to można (i trzeba) to poprawić. Gdzie chciałbyś to zmienić?
Sorry, późna pora i trochę niezakumałem... Chodzi Ci o wywalenie fizycznych przycisków (mikroswitch'y) i zastąpienie ich możliwością przyciśnięcia na ekranie czy tak?

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2017 0:44 przez SP9BSL.)
19-11-2017 0:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1128
RE: Transceiver wg. M0NKA
Chyba mu o to chodziło Sławku.

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2017 0:52 przez SP4EBI.)
19-11-2017 0:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1129
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jeśli tak, to chyba nie będzie problemu. Trzeba sprawdzić czy touch panel dobrze reaguje przy dolnej krawędzi ekranu (tzn. czy ma wystarczającą rozdzielczość) bo niestety nie jest to ekran pojemnościowy jak w tulipanie (a szkoda).
Jak opadnie kurz bitewny po integracji firmware (Danilo właśnie nad tym pracuje) to dodam to jako nowy bajer. W tej chwili na nowym wyświetlaczu jeszcze nie działa dotyk (nie ma zdefiniowanych współrzędnych).

73 Sławek
19-11-2017 0:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1130
RE: Transceiver wg. M0NKA
w Tulipanie jest opornościowy.

Pozdrawiam
Wojtek
19-11-2017 1:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości