Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #931
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wojtek, wiem chodziło mi konkretnie op płytki od Chrisa... Na nowe też będę czekał i też będę składał...Ale dla zabicia czasu (a ponieważ 90% elementów mam) poskładam sobie zwykła Smile
Skończy się pewnie jak zwykle...uruchomię, zrobię obudowę..i pójdzie w świat...
10-10-2017 20:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #932
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:38 przez SP3OSJ.)
11-10-2017 10:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #933
RE: Transceiver wg. M0NKA
(11-10-2017 10:01)SP3OSJ napisał(a):  6) W jaki sposób procesor wybiera typ komunikacji z wyświetlaczem (szeregowy rownolegly)? Czy idzie to z automatu?

Procesor sam nic nie wybiera. To programista decyduje jak będzie obsługiwał wyświetlacz poprzez napisanie odpowiednich funkcji.

73 Paweł
11-10-2017 10:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #934
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:38 przez SP3OSJ.)
11-10-2017 10:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #935
RE: Transceiver wg. M0NKA
Najpierw na ostatni post odnośnie detekcji.
Dotychczasowe 320x240 ma autodetekcje rodzaju kontrolera na SPI, i do tego dobiera funkcję inicjalizacyjną. Pozostałe funkcje np. pozycjonowanie na ekranie są takie same.
Jeśli nic mu nie odpowie to przyjmuje że wyświetlacz jest w trybie równoległym.
Wyświetlacz 3.5 z maliny nie ma kanału zwrotnego i ma inne funkcje sterujące więc z założenia jest to inny firmware (to samo źródło z kompilacją warunkową), tak samo jest z RA.
Artur, na resztę Twoich pytań odpowiem po południu. Teraz jestem niestety w pracy...

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2017 10:53 przez SP9BSL.)
11-10-2017 10:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #936
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:38 przez SP3OSJ.)
11-10-2017 11:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #937
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja opisałem to tak jak jest w programie teraz. Nie mam programu z czasów Chris'a. Kompatybilność wyprowadzeń oczywiście jest bo to ten sam SPI.
Cześć Artur,
postaram się odpowiedzieć na twoje pytania:
1) Czy ta plytka od klona wyglada tak samo jak ta w oryginale?
Prawie, co do wyprowadzeń tak, ale nie ma złącza ZIF. Ja mam coś takiego.

2) Czy pozycjonując wymiary mogę podstawic ten rysunek do projektu jako wzornik pozycji jego złacza (nie mam takiego wyświetlacza)?
Wydaje mi się że tak, Chińczycy skopiowali go po prostu.

3) Czy dobrze zaznaczylem gore i pin nr1?
Co do pinu to dobrze, złącze jest u góry.

4) Czy wyprowadzenia sygnałow (opis z zalaczonego jpg) jest takie samo oryginał LCD/klon - powinno byc takie samo jezeli oba sa do raspberry.
Tak

5) Jak wyglada zlacze w LCD - sa to meskie goldpiny ktore z meskim zlaczem w malinie laczy sie po przez adapter zenski-zenski?
Zobacz do linku który podałem w punkcie 1. Ja usunąłem częś korpusu, skróciłem piny i tak to wlutowałem do pcb, przejściówki. Jeśli robisz złącze na ui to dodaj gniazdo szpilkowe męskie.

6) W jaki sposób procesor wybiera typ komunikacji z wyświetlaczem (szeregowy rownolegly)? Czy idzie to z automatu?
opisałem to we wcześniejszym poście.

7) Podłaczałes pod LCD dwa zasilania 3V3 i 5V? Czy jest to alternatywa albo jedno albo drugie bo widze tam chyba stabilizator 1117 3V3.

1117 to jest LDO, ale lepiej zasilać z 5V. Nie podłączaj zasilania do 1117 od tyłu do 3.3V.
8) HY32D ma dwa blizniacze zlacza po lewej i po prawej stronie. Nie wiesz co Niemcy z tym robią? Obcinają jedną stronę ze zlaczem? Bo że górę i dół tak robią to widzę na zdjęciach.
Niestety nie wiem, nie mam takiego wyświetlacza.
Tutaj można zobaczyć jak to u mnie wygląda. Trzeba włączyć 3D w akrobacie.
.pdf  my mcHF inside.pdf (Rozmiar: 2.31 MB / Pobrań: 371)
.pdf  my mcHF outside.pdf (Rozmiar: 3.38 MB / Pobrań: 350)

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2017 8:08 przez SP9BSL.)
11-10-2017 14:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #938
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Sławku,

Ja mam ten kupiony od Andreasa 3.2 cala display.
Jak potrzebujesz to mogę Ci wieczorem podesłać fotki.

pozdrawiam
Wojtek
12-10-2017 11:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #939
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nie, nie potrzebuję. Jak dojdę do projektowania przejściówki to Andreas obiecał dostarczyć mi gerbery.

73 Sławek
12-10-2017 11:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #940
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:38 przez SP3OSJ.)
12-10-2017 15:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości