Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #831
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:31 przez SP3OSJ.)
17-08-2017 10:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 940
Dołączył: 20-09-2009
Post: #832
RE: Transceiver wg. M0NKA
I to co piszesz jest prawdą.
W wer. płyt czerwonych jest dołożony BFQ19.On daje 3Vpp na wejście BFG591.
Na wejściu RD16 jest już 16Vpp.A na wyjściu LPF i 50om mam ustawione 65Vpp.
Mam jeden rdzeń BN43-202 1+1/4zw. Bez rurek drutem 0.6 i 0.5
W wer. niebieskiej nie ma BFQ19 i na wej DXT3150 jest 1.2Vpp
to na wyjściu też nie ma 15Vpp i na wyjściu LPF na 50om jest tylko
w najlepszym przypadku 30Vpp.
Wszelkie próby z T7,RD16,DXT3150 nic nie wnoszą.
Na 10m jest po prostu 30Vpp i to przy zestrojeniu kondensatorami.
W wer czerwonych PCB mam ustawione 65Vpp na wszystkich pasmach
bo skala na ekranie jest do 10W.

Andrzej
17-08-2017 13:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #833
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witajcie,
Andrzeju - wrzuć MMIC do DXT jak w wer.06, albo wymień DXT na BFQ i będziesz miał mocy aż nadto...

I nie zapomnij dać po 400 mA na tranzystor RD16... Nie bój się i tak z tego da moc...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2017 15:04 przez SP2GNB.)
17-08-2017 15:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 940
Dołączył: 20-09-2009
Post: #834
RE: Transceiver wg. M0NKA
Sama wymiana DXT na BFQ19 czy BFG591 nic nie dała.
Dojechały MMIC i BFQ18.
Na Bazie Q3 mam 1.2 do 1.5Vpp.
Muszę te 1.5Vpp zamienić na 3Vpp, wtedy na wyjściu będzie 60Vpp.
Albo MMIC albo chociaż dodatkowo jeszcze jeden BFQ19.

Andrzej
17-08-2017 20:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #835
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witajcie,
po długiej przerwie zacząłem uruchamiać część mocy (płytki v0.4), na razie wstawiam zalecane przeróbki (mmic, dławiki) i naszła mnie ochota żeby przemierzyć dławiki RFC5 i RFC6 za pomocą VNA bo akurat wykonałem takie jak zaleca DF8oe czyli 4 zwoje na BN43-2402 (poprawka RF-04-N-016). Wydaje mi się że rdzenie mam dobre bo ich AL mieści się w tolerancji. Indukcyjność która mi wychodzi to około 18uH (na mierniku RLC i VNA dla 100kHz) i tu zaczyna się problem - Chris na schemacie opisał je jako 47uH i takie pierwotnie miałem wlutowane. Zrobiłem kilka pomiarów VNA i wyszło mi że dla częstotliwości powyżej 10MHz ostro w dół leci ich indukcyjność. Przemierzyłem więc kilka dławików "fabrycznych" z TME (obudowy 1210, 2220) i jakież było moje zdziwienie jak zobaczyłem rezonanse w zakresie od 10 do 20 MHz (!), przejrzałem dokumentacje od tych dławików i bingo - częstotliwości rezonansowe podane dla tych dławików idealnie mi pasują. Poprawcie mnie ale wydaje mi się że kłopoty z pracą drivera wynikają właśnie z owego rezonansu dławików RFC5 i RFC6 (powyżej częstotliwości rezonansu własnego dławik traci indukcyjność). Co ciekawe dla dławików wykonanych na BN43-2402 w zakresie do 100MHz nie widzę rezonansu a jedynie spadek indukcyjności do kilku uH.

73 Sławek
19-08-2017 16:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2HSS Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 23-08-2017
Post: #836
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam takie mam pytanie ile wyniosły was czesci do monka łacznie z wyświetlaczem.

http://www.tunery-elektronika-serwis.pl
25-08-2017 19:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #837
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam

Czy ktoś z kolegów myślał nad zastosowaniem większego wyświetlacz np.4.3" lub 5"?
Jeżeli tak to jaki by pasował?
73
Wojtek
10-09-2017 17:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #838
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj,

Ktoś już to zrobił - jeżeli prawidłowo zrozumiałem pytanie.




73 Paweł
10-09-2017 19:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #839
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzięki Paweł,

Poszukam takiego wyświetlacza i zobaczę jak to wygląda.
73
Wojtek
10-09-2017 19:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #840
RE: Transceiver wg. M0NKA
Część mocy uruchomiona, pierwsze próby łączności za mną, wydaje mi się że jest dobrze, ale po kolei:
przeróbki wg IZ6MAF (dostępne w jego katalogu na Yahoo), czyli quad, transformator mixera TX na BN43-2402. Jeśli chodzi o PA to na wejściu podłączyłem MMIC ale trudno go opanować bo ma dość duże wzmocnienie więc odpuściełem. Wymiana transformatora wejściowego na 1:4 wykonany na BN43-2402, tranzystory BFQ19 bez sprzężeń zwrotnych kolektor-baza (inaczej niż ma IZ6MAF), w emiterze każdego rezystor 47ohm równolegle z gałęzią 100n/4R7. Teraz najciekawsze: kilka postów wcześniej pisałem że nie podobają mi się dławiki w kolektorach tych tranzystorów (początkowo Chris wsadził 47uH ale one nie dają rady przez rezonans) i obecnie zalecane są wykonane na BN43-2402 (po 4..6 zwojów). Ja zrobiłem inaczej: wykonałem transformator na BN43-202 2x5 zwojów od strony kolektorów tranzystorów BFQ19 i 2x3 zwoje od strony bramek RD16, środek na masie. Transformator wyjściowy wykonany tak jak zaleca IZ6MAF z tą różnicą że zamiast drutu teflonowego (jeszcze nie doszedł) na wyjściu dałem licę 120x0.071 (średnica około 1.1mm) 4 zwoje, wszystko na BN43-202 i mam taki efekt:
80m: 20W
60m: 20W
40m: 22W
30m: 18W
20m: 15W
10m: 9W

Dodatkowo na tranzystorach wyjściowych mam sprzężenia 680ohm/100n, między drenami nie mam zalecanego kondensatora 270p bo układ był niestabilny, ale za to musiałem dać 10p pomiędzy kolektorami BFQ19. Efekt jest taki że na drenach tranzystorów jest w miarę czysty przebieg a na wyjściu mam conajmniej 40dB do harmonicznej (jeszcze nie podłączyłem analizatora widmowego, a sprawdzałem na FFT oscyloskopu).

Teraz druga ciekawostka: kolega SP4EBI pytał o większy wyświetlacz, myślę że czas się ujawnić - moja wersja z przerobionym firmware pracuje na wyświetlaczu od mailny 3.5" z rozdzielczośćią 480x320 (paradoksalnie ten wyświetlacz jest 2 razy tańszy od używanego w mcHFie z Arduino 320x240). Niestety jest tam inny kontroler i funkcje które są napisane dla "normalnego" wyświetlacza nie dawały rady więc 2 miesiące temu napisałem część drivera od nowa. Nie wszystko jeszcze pracuje idealnie bo jest spory bałagan w kodzie (głównie dotyk i położenia niektórych elementów na wyświetlaczu są kodowane inline czyli wartościami bezpośrednimi w kodzie). Moja wersja oparta jest na wersji 2.2 czyli sprzed 4 miesięcy i muszę to uaktualnić. Wieczorem postaram się wrzucić fotki mojej wersji. Jeśli chdzi o sprzęt to jest tam dodana dodatkowa płytka pośrednicząca między LCD a pakietem UI (u mnie v0.4) na której są tylko złącza i dodatkowy stabilizator 5V do podświetlania bo bierze 50mA więcej i nie chciałem tego puszczać z 5V UI. Na wyświetlaczu jest jednocześnie widmo i wodospad. LCD 3.5" jest odrobinę większy i nie da się go wprost włożyć do obudowy która była robiona dla starego 3.2".

Film który został zamieszczony dwa posty wyżej pokazuje wersję ze zmienionym procesorem na F429 (więcej RAMU) i z tego co pamiętam to kolega z Rosji miał to wszystko na tzw pająka a sposób wyświetlania widma przypomina trochę trx tulipan więc myślę że kod jest zapożyczony właśnie stamtąd.
Moja wersja kodu zostanie opublikowana jak tylko posprzątam trochę kod. Aha procesor to F405.
Zdjęcia wieczorkiem.

73 Sławek
11-09-2017 9:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości