Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #811
Sad RE: Transceiver wg. M0NKA
Dobra rada, dzięki, ale za późno - wylutowany, czekam na nowy...

73 Staszek SP2GNB
28-07-2017 13:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #812
RE: Transceiver wg. M0NKA
Staszek,nie miałem takiego przypadku jak Twój z LCD.
W ver.05 niebieskiej mam wlutowane 40 pojedynczych
gniazd wyjętych z listw 2x20pin z rastrem 2.54
Pojedyncze dlatego bo w UI jest raster 2.0
W LCD obciąłem piny o 3mm.
Kupionej obudowy z aluminium nie mogę wykorzystać
bo trzeba coś zrobić z tranzystorami.
Trzeba je pod szlifować i wlutować przy maksymalnym włożeniu
do płyty.
I tak obudowa nie spełni roli radiatora.
Na razie przygotowuję PA 50wat na 10m.
Płytę już wytrawiłem.Teraz montaż.

Andrzej
28-07-2017 14:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #813
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju,

Zrobię tak samo, miałem pojedyncze piny:

İmage

ale chciałem lepiej. No i mam... Ile wyższe powinny być klawisze w Twoim rozwiązaniu?

73 Staszek SP2GNB
28-07-2017 14:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #814
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ile wyższe klawisze,nie wiem.
Odłożyłem obudowę bo jest problem z tranzystorami.
Na mojej wysokości (5mm nad płytą ) nie da
się przykręcić do tylnej ściany.Jest w tym miejscu uskok
Trzeba to jakoś zamocować tak jak zrobił to Piotr SQ4IOP
w post#318.
Mam już taki radiator i zostało wylutować dwa rd16 i dwa stabilizatory
i ponownie je zalutować ale na styk z płytą.
Piotr dokładnie opisuje ten sam problem z grzaniem.
On to zauważył ponad 2lata temu a ja dopiero teraz.
Post #319 to krytyka,ale inaczej się nie da.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2017 16:06 przez SP6AUO.)
28-07-2017 16:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #815
RE: Transceiver wg. M0NKA
(28-07-2017 14:27)SP6AUO napisał(a):  W ver.05 niebieskiej mam wlutowane 40 pojedynczych
gniazd wyjętych z listw 2x20pin z rastrem 2.54

Jaką wysokość ma Twój pin mierząc od druku? Mój to 4,5 mm i jest wyjęty z listwy 1x20x2mm...

Ja z tranzystorami zrobiłem tak:

İmage
İmage

teoretycznie jest OK. Okaże się w ''praniu"...

73 Staszek SP2GNB
28-07-2017 18:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #816
RE: Transceiver wg. M0NKA
Po zalutowaniu wysokość gniazda jest 5mm.Nie wiem jeszcze czy to dobry wymiar.
No właśnie tak należy zalutować tranzystory i stabilizatory.
Tak na próbę zamówiłem kiedyś radiator 188x40x35mm.
Chyba trochę za szeroki.Trzeba będzie zamówić 188x30x35
188 to jest szerokość
30 to jest długość
35 to wysokość piór.
Rozważam skrócić te pióra na 15mm.
To później, jak już wszystko spasuje.
Jeszcze myślę gdzieś dołożyć mały pstryk,żeby można
było załączyć tłumik.
Do tego chcę dołączyć taki moduł Pa 50Wat.
Na 80m już mam.Na 10m właśnie wytrawiłem pcb.
Jest tego trochę do zrobienia.A już rozważam zamówić pcb RF ver06.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2017 7:03 przez SP6AUO.)
29-07-2017 6:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #817
RE: Transceiver wg. M0NKA
(29-07-2017 6:49)SP6AUO napisał(a):  Tak na próbę zamówiłem kiedyś radiator 188x40x35mm.
Chyba trochę za szeroki.Trzeba będzie zamówić 188x30x35
...
A już rozważam zamówić pcb RF ver06.

Wcześnie wstajesz...
Radiator już mam i podobne odczucia co do jego wielkości też. Ja w zasadzie chcę mieć radio 5 W (świetna jakość sygnału, na 12 W jest gorzej) i przy moim sposobie pracy (dużo słucham, mało nadaję), to grzeje tylko stabilizacja zasilania. No i zasilam z 12 V...

Pcb ver.0.6 - warto, samograj. Żadnych dodatkowych krosów oprócz zmiany PIN na przekaźnik (moja sugestia). Tranzystory DXT sterowane predriverem spisują się bardzo dobrze... Ale zawsze można coś poprawić...

73 Staszek SP2GNB
29-07-2017 8:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #818
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wykonałem ostatnio wiele prób z transformatorem T7.
Różne kombinacje z ilością zwojów.
Najlepszy wynik osiągnąłem z takim układem przy
nastawach Pa Bias = 30,PWR Full =55.
1.ver 1zw/2zw,
80m - 69Vpp,3A
10m - 31Vpp,1.8A
2.ver 1zw z rurek/2zw drut 0.6
80m - 64Vpp prąd 3.2A
10m - 31Vpp,2A
Wniosek, rurki wcale nie poprawiają amplitudy.
Jeszcze lepsze pomiary prądu dał taki układ 2zw/4zw
80m - 64Vpp i 2,3A
10m - 26Vpp i1.5A

Najbardziej martwi taka sytuacja.
Na bramki RD16 podaję po 12Vpp i na 80m na wyjściu,
na rezystorze 50om jest:
na 80m około 68V,
na 10m jest około 30Vpp i to przy dostrojeniu drenów po 68p do masy.(tak jak w KX3)
Połączenie kondensatorem obu drenów nie daje pozytywnych rezultatów.
Albo RD16 nie dają wzmocnienia na 28MHz.
Zamówiłem RD15.
Albo nie wiem,co jeszcze.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2017 17:03 przez SP6AUO.)
07-08-2017 17:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #819
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Andrzeju,

(07-08-2017 17:03)SP6AUO napisał(a):  Najlepszy wynik osiągnąłem z takim układem przy
nastawach Pa Bias = 30,PWR Full =55.

A ile to daje mA prądu spoczynkowego/tranzystor? U mnie PaBias kręci się koło 100, co daje ok. 400 mA/tranzystor

(07-08-2017 17:03)SP6AUO napisał(a):  Wniosek, rurki wcale nie poprawiają amplitudy.

Dokładnie mam takie same wrażenie...

(07-08-2017 17:03)SP6AUO napisał(a):  Na bramki RD16 podaję po 12Vpp i na 80m na wyjściu,
na rezystorze 50om jest:
na 80m około 68V,
na 10m jest około 30Vpp i to przy dostrojeniu drenów po 68p do masy.(tak jak w KX3)

Może spróbuj podnieść PaBias ... U mnie w opcji TX/SSB/nic do mikrofonu pobierany jest prąd 1,2 A. Około 30Vpp to raptem 2,25Wpp, może zamieść jakieś oscylogramki?
U mnie:

İmage

(07-08-2017 17:03)SP6AUO napisał(a):  Zamówiłem RD15.

Ciekaw jestem...
Edit: Na 2xRD16 na 50MHz mam lepiej niż 8 W we wzmacniaczu Omega PA3.

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-08-2017 8:12 przez SP2GNB.)
07-08-2017 22:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #820
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wyłączyłem Q3 i Q5.Został 1tor Q4 i Q6.
Nastawa PA Bias 45, prąd spoczynkowy 100mA.
Pasmo 10m.Na bazie Q4 1.5Vpp.Na kolektorze Q4 15Vpp
Na bramce Q6 15Vpp. na wyjściu LPF na 50omach 30Vpp.
To na jednym torze jest 30Vpp i na dwóch torach jest 30Vpp.
Czy jest coś skopane ?
Dodam,że na 80m jest tak:na B Q4=1,5Vpp,C Q4=26V
Na wy LPF 52Vpp
Największe moje zdziwienie to takie,że Q4 wzmacnia na 10m 10razy
Q4 to BFQ19.R emitera 33om.Równoległy kondensator 330pF
W kolektorze dławik na pierścionku AL=700 7zw
Wniosek taki:
na 80m z 26Vpp wzmocnienie 2razy 52Vpp
na 10m z 15Vpp wzmocnienie 2 razy 30Vpp
Czyli RD16 w tych warunkach wzmacnia tylko 2 razy.
Można wymusić więcej razy ?
To mam na jednym torze.
Patrząc na schemat zastanawiam się czy jak uruchomię
drugi tor to sygnały w T7 się dodadzą czy tylko nałożą ?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2017 19:54 przez SP6AUO.)
12-08-2017 19:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości