Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #801
RE: Transceiver wg. M0NKA
Sorry za cytat samego siebie, ale muszę sprostować:
(19-07-2017 19:58)SP2GNB napisał(a):  Witam,

W swoim czasie wymieniłem tranzystory driwera na BFQ18a (post #771). Stwierdziłem, że grzeją się do mniej więcej 65 degC. Prąd kolektora ok. 15 mA (0.74V na emiterze, czyli na rezystorze 47ohm dla prądu stałego), przy dzielniku 2k2/2k2 w bazie.

Prąd kolektora driwera BFQ18a wynosi 27,5 mA (około) przy napięciu na emiterze 1,32 V...
Witajcie,
Sprawa predriwera na MMIC, który zastosował Chris w wersji 0.6 nie dawała mi spokoju. O moich próbach w tym temacie pisałem w poście #726. Wróciłem do tematu po zauważeniu w menu w zakładce PA Configuration dwóch pozycji:
Reduce Power on Low Bands
Reduce Power on High Bands.
Poprzednio walczyłem z przesterowaniami zmniejszając kondensator na wejściu do MMICa do 47p. Nie było to czyste rozwiązanie problemu. Wróciłem do poprzedniej wartości kondensatora (100n) i ustawiłem w.w. redukcje mocy na ON. Zwiększył się zakres nastaw z 55 do 220, charakterystyka regulacji zbliżona do logarytmicznej i na maksymalnych nastawach (55 lub 220) moc wyjściowa jest taka sama. Regulacja precyzyjna i nie ma przesterowań. Mój FW to 2.4.0.

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2017 17:13 przez SP2GNB.)
21-07-2017 19:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #802
RE: Transceiver wg. M0NKA
Przetestowałem dziś taką sytuację.
Do Q3 i Q4 dokleiłem jeszcze po jednym BFQ19,na kanapkę równolegle.
Czyli mam teraz Q3x2 i Q4x2.W emiterze tych podwójnych tranzystorów
wkleiłem rezystor 22 om.Po przeliczeniu daje to 60mA na jedną parę.
I co i nic. Moc taka sama.
Wracam na system pojedynczych tranzystorów.
Też stwierdziłem,że chyba coś się wzbudza.
Amplitudy na kolektorach Q3 iQ4 czasami są równe a czasami różne.

Andrzej
24-07-2017 13:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #803
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju, jesteś pewien? :
(24-07-2017 13:05)SP6AUO napisał(a):  BFQ19
a nie BFQ18a?

73 Staszek SP2GNB
24-07-2017 13:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #804
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jestem pewny BFQ19.
Nie miałem nigdy BFQ18a.

Andrzej
24-07-2017 13:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #805
RE: Transceiver wg. M0NKA
(24-07-2017 13:53)SP6AUO napisał(a):  Jestem pewny BFQ19.
Nie miałem nigdy BFQ18a.

Ja używałem BFQ18a w oparciu o opracowanie IZ6MAF:

.pdf  2016_02_26 Report replacing Q3 e Q4 with BFQ18a Rev 2.pdf (Rozmiar: 239.67 KB / Pobrań: 614)

73 Staszek SP2GNB
24-07-2017 14:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #806
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja myślę,że typ tranzystora BFQ18 czy BFQ19 tu nie wiele zmienia.
Radio ma skalę do 10W i IZ6MAf osiągnął to co powinno być.
Tylko nie ma nigdzie jaki radiator trzeba mieć.
Na obecną chwilę,mam na 80m 13Wat,a na 10m tylko 4Waty.
Nastawy i tu i tu 55.Duża nierówność jeżeli chodzi o moc
Ale mój radiator to w tej chwili płyta aluminiowa (tak sądzę)
o wymiarach 190x40x4 mm.
Ta płyta grzeje się potwornie.Po prostu parzy.
Mam z tego powodu obniżone napięcie zasilania do 11V.
Możliwe,że to napięcie zaniża trochę moc wyjściową.
Dokupiłem porządny radiator z piórami 188x40x35 mm.

Andrzej
24-07-2017 20:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #807
RE: Transceiver wg. M0NKA
(24-07-2017 20:04)SP6AUO napisał(a):  Dokupiłem porządny radiator z piórami 188x40x35 mm.

Daj namiar...

73 Staszek SP2GNB
24-07-2017 20:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #808
RE: Transceiver wg. M0NKA
Alle drogo
np 188x35 na wymiar np:4cm

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2017 20:57 przez SP6AUO.)
24-07-2017 20:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #809
RE: Transceiver wg. M0NKA
(24-07-2017 20:57)SP6AUO napisał(a):  Alle drogo
np 188x35 na wymiar np:4cm

Witam,

Dzięki - zamówiłem.

Mam UI z pinami zamiast podstawki pod ekran. Wszystko hulało ok. Postanowiłem zapakować do obudowy, zatem delikatnie wyjąłem ekran, wylutowałem piny i wlutowałem ekran... Efekt jak niżej:

İmage

Andrzeju, masz jakiś pomysł? Padł ekran, czy co innego? Wszystko inne hula..

Edit: Ponieważ ekran robi się biały pod lekkim dotykiem decyzja jest jedna: wymiana...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2017 10:41 przez SP2GNB.)
28-07-2017 10:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9OUR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 07-05-2010
Post: #810
RE: Transceiver wg. M0NKA
Kolego Staszku, ja również miałem podobny kłopot z wyświetlaczem w moim TRX M0NKA. Byłem bliski decyzji zakupu nowego. Postanowiłem go jednak rozłożyć na części. Między LCD i jego sterownikiem jest taśma. Po jej przelutowaniu wyświetlacz zaczął pracowac poprawnie. Spróbuj, może poskutkuje Smile
73, Tomek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2017 13:02 przez SP9OUR.)
28-07-2017 13:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości