Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #771
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam i ja.
Przeprowadziłem szereg prób i wygląda to tak:
1.T5 wyszło mi,że najlepiej jak ma przełożenie 1:1+1 zastosowałem CX2074NL 5zw:5zw+5zw
2.Po testach i próbach jako RFC5 i RFC6 zamontowałem dławiki smd 1008 po 47uH.
3.Q3 i Q4 to BFQ19
Napięcie na wy C99 i C100 czyli na BQ5 i BQ6na 80m po17Vpp, a na 10m po 5Vpp przy nastawie Full PWR Adjust 55
Nie wiem czy montować T6.Na razie padło na nie.
Zamontowałem RFC8 i przy nastawie 55 na 80m napięcie na 50om wynosi 73Vpp.
Na 28MHz nie zdążyłem.Tranzystory wyparowały.Ustawiłem za duży prąd spoczynkowy.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2017 20:27 przez SP6AUO.)
02-06-2017 20:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #772
RE: Transceiver wg. M0NKA
(02-06-2017 20:27)SP6AUO napisał(a):  Zamontowałem RFC8 i przy nastawie 55 na 80m napięcie na 50om wynosi 73Vpp.
Na 28MHz nie zdążyłem.Tranzystory wyparowały.Ustawiłem za duży prąd spoczynkowy.

Czasami robi się drogo... Poprzednie pomiary wykonałeś nie podając napięcia na dreny Q5 i Q6?

73 Staszek SP2GNB
02-06-2017 21:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #773
RE: Transceiver wg. M0NKA
Przebadałem T5.Ver 05
Ustaliłem,że przełożenie musi być 1:1.
Zacząłem badać jaki rdzeń zastosować.
Na zrzutach widać przebiegi dla różnych rdzeni:
FT37-43,BN43_2402 i CX2074L.
İmage , İmage , İmage
Zastosowałem ten ostatni BN43-2402
Ustaliłem 3x3zw. 3zw to około 13uH.
Przy nastawie Full PWR Adjust na 30 na Kolektorze Q3 oscyloskop wskazuje 9Vpp.
Nie jest to jakaś rewelacja.Prąd Q3 34mA.podnosząc prąd na 60mA otrzymałem na
kolektorze 13Vpp,na 10m.

To się znowu napracowałem.Dotyczy m0nka PCB ver05.
Brak było wskazań PWR FWD i PWR RET na ekranie podczas nadawania.
Napięcia a raczej przebiegi na oscyloskopie sugerowały poprawność pomiaru.
Sygnały z PWR FWD i PWR RET zostały chyba po drodze gdzieś zamienione.
Drugi problem (dotyczy ver05) to brak możliwości wyłączenia zasilania.
Po wyłączeniu radio się wyłącza i po chwili samo się załącza.
Gdzieś widziałem obrazek z diodą na ścieżce od pinu 19.
Ten problem pochodzi od zasilacza procesora.Po wyłączeniu radia
stabilizatorze 3V3 od procesora elektrolity utrzymują trochę dłużej napięcie niż
główny zasilacz 8V i to napięcie powoduje uruchomienie TRx-a.
Jutro zamienię sygnały pwr to wyjdzie prawda.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2017 18:55 przez SP6AUO.)
11-06-2017 18:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #774
RE: Transceiver wg. M0NKA
Pytanie do Tych którzy zbudowali M0nka ver05.
Czy TRx załącza i wyłącza się poprawnie ?
Mój niestety wyłącza się poprawnie ale po 2-3 sekundach
załącza się sam.

Andrzej
19-06-2017 21:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #775
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Andrzeju,

Mój v.05 pracuje bez zarzutu. Na razie nic przy M0NKA nic nie działam... Kryzys...

73 Staszek SP2GNB
19-06-2017 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #776
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzięki za info.
W M0nku są dwa stabilizatory na 3V3.
Jak przełączę zasilanie stm32F407 na 3v3 zainstalowane na RF
to TRx działa prawidłowo.Jak przełączę na stabilizator 3V3 zainstalowany
na UI to po wyłączeniu sam się załącza.
Wymieniłem stabilizator i dalej to samo.
Na oscyloskopie wygląda to tak,że po czynności wyłączenia
stabilizator próbuje się wyłączyć.Na ekranie oscyloskopu jest małe szarpnięcie
i powrót do napięcia 3V3.Tak jakby ten czas wyłączenia był za krótki.

Andrzej
19-06-2017 21:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #777
RE: Transceiver wg. M0NKA
Czy zainstalowałeś U8 na UI? Jeśli tak, to wywaliłeś R43a?

Edit: A z czego zasilasz M0NKA?

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2017 22:04 przez SP2GNB.)
19-06-2017 22:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #778
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nie,nie montowałem U8 i nie montowałem R43a.
Czy to coś zmienia ?

Andrzej
19-06-2017 22:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #779
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dwa połączone wyjściami stabilizatory +5V i to różnego typu mogą się zachowywać co najmniej dziwnie... ale skoro nie ma U8... A jak wyglądają przebiegi napięcia od wejścia do 3V3 w obu podłączeniach procesora? (raz z UI raz z RF) może tam będzie jakieś info...

73 Staszek SP2GNB
19-06-2017 22:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #780
RE: Transceiver wg. M0NKA
Pomiar pokazuje i na jednym i na drugim 3,31V

Andrzej
19-06-2017 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości