Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SQ8F Offline
Paweł
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 19-07-2015
Post: #741
RE: Transceiver wg. M0NKA
(13-05-2017 18:15)MOSFET napisał(a):  Chyba kupię kita, rzeczywiście typowe problemy w takich sytuacjach, czyli ilości minimalne i koszty wysyłki mogą spowodować, że zapłacę więcej niż te 1k5.

Właśnie zakończyłem składanie płytek w wersji 0.6, jestem w trakcie uruchamiania. Na części wydałem około 1200zł, nie licząc obudowy. W tej cenie również PCB od Chrisa. Zakupy TME, Mouser, Farnell. Sporo części mi jeszcze zostało ze względu na minimalne ilości zakupu.

Pozdrawiam,
Paweł SQ8FEU
13-05-2017 22:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 12-05-2017
Post: #742
RE: Transceiver wg. M0NKA
Firmware juz wgrany, udalo sie za pomoca laptopa zony. Kolega sp3osj na 10 stronie rowniez opisal procedure wgrywania. Niestety po zlozeniu UI i RF board moj mchf nia zalacza sie.... Od czego zaczac szukanie usterki?

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
14-05-2017 1:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #743
RE: Transceiver wg. M0NKA
Myślę,że instalacja FW się nie udała.
İmage
Specjalnie dla Ciebie zainstalowałem jeszcze raz FW.
W drugiej części widać napisy po instalacji prawidłowej,
a radio z czarnego ekranu przechodzi na kolorowy automatycznie
i powinno się wyłączyć po trzech sekundach trzymania power.

Piny 15 i 19 mają mieć po 2.6V.po wyłączeniu.

Andrzej
14-05-2017 2:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 12-05-2017
Post: #744
RE: Transceiver wg. M0NKA
(14-05-2017 2:53)SP6AUO napisał(a):  Myślę,że instalacja FW się nie udała.

Specjalnie dla Ciebie zainstalowałem jeszcze raz FW.
W drugiej części widać napisy po instalacji prawidłowej,
a radio z czarnego ekranu przechodzi na kolorowy automatycznie
i powinno się wyłączyć po trzech sekundach trzymania power.

Piny 15 i 19 mają mieć po 2.6V.po wyłączeniu.

Dziekuje Andrzeju za poswiecenie, ciesze sie ze watek jest wciaz aktywny dla nowych konstruktorow.

Moj mcHF UI mial rowniez wszystkie komunikaty przy wgrywaniu firmware na "done", zrestartowal sie ale chcac go wylaczyc zlicza 2.1... I sie nie wyłącza. Musze odciąc go od prądu. Podlączajac zasilanie od razu startuje i nie mam jak zmierzyc tych pinow 19 i 15. Z tego co kojarzę też miałes problem z wyłączaniem?

Moje ekrany (imageshack)
ekran 1
Ekran startowy

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2017 10:26 przez SQ9RNV.)
14-05-2017 10:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #745
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak,program jest zainstalowany i jest OK.
Rozłącz PCB i pomierz napięcia na pinach 15 i 19 PCB RF
Si 570 też nie wskazuje poprawnie.Ma być 56.3200MHz.
a jest 0.98MHz
Napięcie zasilania też źle wskazuje.
To napięcie nad menu ma być około 12V a nie 4.0V
Najpierw posprawdzaj co możliwe.
Chyba jest gdzieś zwarcie do masy pin 15 albo 19 na UI,
dlatego się od razu załącza.

Andrzej
14-05-2017 14:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 12-05-2017
Post: #746
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzej ja firmware wgrywalem podlączając jedynie UI Board, stąd to zasilanie 4V (podłączyłem zasilacz komórkowy 5V). Jak zepnę obie płytki to nie mogę włączyć radia. Sprawdze te dwa piny. Dzięki za radę.

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
14-05-2017 20:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MOSFET Offline
Jakub
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 06-05-2017
Post: #747
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wracając jeszcze do poprzedniego tematu selektywności tego TRX'a. czy ktoś robił jakieś badania np. jak silnie tłumi sygnały poza-pasmowe, harmoniczne itp. Czy to nie jest tak że te modne ostatnio homodyny, jak piligrim, husarek itp nie starają się czasem przechytrzyć fabryki? Używają do próbkowania kluczy analogowych, układów nie zbudowanych głównie do tego celu. Starczy, że jeden się włącza chwilkę później, inny chwilę wcześniej, jeden ma inną rezystancję załączenia niż pozostałe itp. Czy taki układ odbiornika będzie na pewno lepszy niż zrobienie go klasycznie? (zdudnić z VFO -> filtr kwarcowy -> zdudnić z BFO -> enjoy.)

Kolega GREG chwali Tulipana, że odbiornik jest najmniej podatny na QRMy bo tam sygnał jest próbkowany zaraz po BPF'ach w rasowym przetworniku ADC, układzie który od pierwszej kropki na desce kreślarskiej był pomyślany do próbkowania.

Uciekajcie szybko dzieci, gdy świetlówka sama świeci!
15-05-2017 9:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 598
Dołączył: 02-11-2010
Post: #748
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zobacz TU na której pozycji jest sklasyfikowany KX3. Dla informacji jest to homodyna zbudowana na tych właśnie kluczach o których piszesz.
15-05-2017 12:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 26-09-2012
Post: #749
RE: Transceiver wg. M0NKA
MOSFET to o czym piszesz jest prawdą ale pewne parametry kluczy (np. nierównomierność charakterystyki kluczy, nieco różny czas przełączania) wpływa bardziej na zawartość harmonicznych... A w zasadzie na ich odbiór a inne parametry np. ogromna odporność na przesterowanie wynikająca z samej natury kluczy - wpływa za to pozytywnie na odporność na przesłuchy "międzykanałowe" czyli to czy "słyszymy" sąsiada choć nadaje kilkanaście kHz wyżej/niżej. To pierwsze można w dość prosty sposób załatwić filtrami pasmowymi na wejściu, które i tak muszą być (nie robimy wszak radia - odbiornika allband 0..50MHz) i wzmacniaczem separującym na wejściu (tak, ten wzmacniacz nie tylko ma wzmacniać i robić za LNF ale też a nieraz przede wszystkim, separować śmiecie generowane przez klucze, żeby nie wracały do anteny). Natomiast odporności na przesterowanie inaczej trudno zrobić. I dlatego "klucze" są tak cenione.
Pozatym nowe klucze są całkiem niezłe.
PS - i są to klucze "analogowe" bo muszą - przecież chodzi o to nam aby przekazywały/nie przekazywały (i tak xMHz razy) jak najwierniej to co mają na "wejściu". W pewnym sensie, hi.
15-05-2017 13:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 12-05-2017
Post: #750
RE: Transceiver wg. M0NKA
Odnosnie mojego problemu, zauwazyłem że mam zwarcie do masy na RF board na pinie nr.8 a tak chyba nie powinno być...

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
15-05-2017 18:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 18 gości