Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #691
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wziąłem bootloader z wersji 1.4.0. Po wyjęciu zwory i naciśnięciu klawisza S14 (Band+) nie słyszę żeby komputer widział USB - mcHFManager v0.1 nie widzi płytki. Jak zaprogramować bez pendrive'a?

Edit: może używam nie tych narzędzi do wgrywani nowego softu?

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2017 0:08 przez SP2GNB.)
03-02-2017 0:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO5HMI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 16-05-2016
Post: #692
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nowy soft powinieneś móc wgrać narzędziami, które poleca Chris M0nka na swojej stronie.
- spróbuj wgrac jeszcze raz bootloader
- podczas wgrywania firmware zwróc uwagę, że nowy bootloader wymaga dłuższego przytrzymania przycisku power, aby włączyć radio. Być moze to jest to. Jeżeli dobrze pamietam, to trzeba wcisnąc i trzymać band - i wcisnąc na chwile power on - spróbuj przytrzymać go dłużej.
Ja od dawna używam tego softu i działa wyśmienicie, nie miałem problemów z wgraniem go. Różnica natomiast jest przy włączeniu - trzeba dłużej przytrzymać power.
Arek
03-02-2017 1:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #693
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Na ten moment po wgraniu bootloadera 0.14 dało się wczytać soft 1.4.0, który działa. Rano sprawdzę na ile dobrze. Płytkę UI zasilam z zewnątrz 5V. Muszę doprowadzić 8V dla hosta (zrobiłem opcję 8V na 5V specjalnie dla hosta) i wtedy sprawdzę pendriva. Daje się nałożyć bootloadera od zestawu 1.4.0 na to co wgrałem uprzednio. Wgranie boota od 1.4.0 (2.0.0 ?) na goły procek uniemożliwia kontakt z PC. Chyba, że jest inna sekwencja klawiszy podczas włączania m0nki, albo to działa tylko z pendrivem... Zobaczymy...
Dziękuję za pomoc i proszę o jakiekolwiek porady...
A tak BTW gdzie leży bootloader 2.0.0, jakoś zamaskowany, bo nie widzę...

73 Staszek SP2GNB
03-02-2017 1:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #694
RE: Transceiver wg. M0NKA
(03-02-2017 0:08)SP2GNB napisał(a):  Wziąłem bootloader z wersji 1.4.0. Po wyjęciu zwory i naciśnięciu klawisza S14 (Band+) nie słyszę żeby komputer widział USB - mcHFManager v0.1 nie widzi płytki. Jak zaprogramować bez pendrive'a?

Edit: może używam nie tych narzędzi do wgrywani nowego softu?
Bootloader od Chrisa działa tylko z PC a od Andreasa (2.0.0) iylko z pendrive, ale oba powinny ładować każdy soft. Ja używam 2.0.0 i pendrive 2GB z FAT-16.

pozdrawiam, Wojciech SP5SMK
03-02-2017 3:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 910
Dołączył: 20-09-2009
Post: #695
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mam bootloader 1.4 , a firmware 1.5.6.
Ładuję przez usb dfu
Działa poprawnie.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2017 9:39 przez SP6AUO.)
03-02-2017 9:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #696
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mam bootloader 2.0.1 i firmware 1.5.6 - działa, w trakcie prób...
Natomiast w menu pod hasłem Touchscreen mam zapis n/a (not access ?) i dotyk nie działa... Procesor do LCD podłączony fabrycznie... Eeprom 512kB... Macie pomysł?

Edit: Obsadzam od strony zasilania płytkę RF - żeby nie było prowizorki od strony zasilania, bo może się to źle skończyć...
Edit: Dokonałem przeróbek pod touchscreen i działa...Natomiast mam tak jak Przemek:
https://www.youtube.com/watch?v=Jui4H-4_DwM
i brak pomysłu - przeleciałem lutownicą wokół kodeka, kodek i nic...
Mam kodek TLV320AIC23IPW...
Analizując na spokojnie, przy zasilaniu UI 5V z zewnątrz i obecności kodeka nie jest on zasilany 3V3 z płytki RF. Skończę RF w zakresie zasilania i zamelduję o wynikach...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2017 16:21 przez SP2GNB.)
03-02-2017 14:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 910
Dołączył: 20-09-2009
Post: #697
RE: Transceiver wg. M0NKA
Firmware 1.5.6
Niestety nie ma regulacji wzmocnienia mikrofonu.Czy ustawię 2 czy 100 taka sama modulacja.Dużo za duża.
Może Ktoś potwierdzić.

Andrzej
06-02-2017 17:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #698
RE: Transceiver wg. M0NKA
(03-02-2017 14:55)SP2GNB napisał(a):  Analizując na spokojnie, przy zasilaniu UI 5V z zewnątrz i obecności kodeka nie jest on zasilany 3V3 z płytki RF. Skończę RF w zakresie zasilania i zamelduję o wynikach...

I to było to... Scope szumi.. Przyczyną był brak zasilania kodeka..
Zabieram się za cd RF i odpowiem Andrzejowi jak u mnie z mikrofonem... Trochę to potrwa, bo tempo mam zero dodatnie...

Edit: Dotyk po uzupełnieniu połączeń kynarem - działa.

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2017 12:44 przez SP2GNB.)
07-02-2017 12:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #699
Sad RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

Uruchomiłem część odbiorczą - bez problemów. Firmware 1.5.6. Na paśmie 1.8 MHz (w zakresie 800 kHz - 2.6 MHz) częstotliwość wyświetlana jest w kolorze żółtym, radio odbiera... Na pozostałych OK - jest biała...
Czego znowu nie doczytałem?
Do uruchomienia TXa brakuje mi transformatora do miksera... :-((((

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2017 11:48 przez SP2GNB.)
16-03-2017 11:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #700
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Kolegów,

na GitHubie pokazał się nowy soft, wersja 2.0.0 i bootloader 3.0,0. W działaniu radia nie powinno być dużo różnic w stosunku do poprzedniej wersji 1.6.0 sprzed kilku dni, większe zmiany są w bootloaderze.

1) Jest nowa opcja przejścia do STM-owego bootloadera (włączenie urządzenia przy wciśniętym BAND+), można z tego poziomu wgrać zarówno nowy bootloader jak i nowy soft - przy kolejnej aktualizacji nie będzie trzeba rozkręcać urządzenia, żeby założyć zworkę.

2) Powinny działać wszystkie pendrivy, nie tylko te z FAT-16

Pozdrawiam,
Wojciech SP5SMK
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2017 14:29 przez SP5SMK.)
18-03-2017 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości