Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SQ4IOP Offline
Piotr
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 31-10-2009
Post: #651
RE: Transceiver wg. M0NKA
İmage İmage İmage Dziękuję Andrzeju za chęci .Wyświetlacz jest już częściowo odzyskany bo podmieniłem w swoim M0NKA sam ekran który miał uszkodzoną linię po upadku TRX trochę było to widoczne i denerwowało. Kilka dni temu zmodyfikowałem co się dało i temat zamknięty. Dotyk działa, CAT działa na win7 i XP innych systemów nie posiadam. Przetwornica 5V zamiast stabilizatora skutecznie zmniejszyła temperaturę trx .
Jedyne co mogę dodać to że kabel USB do CAT musi być dobrej jakości i w miarę krótki bo lubi przerwać transmisję. Działa z UR5EQF ,HRD
Przed chwilą skusiłem się na zmianę softu poprzez mcHFManager
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2016 23:55 przez SQ4IOP.)
19-10-2016 23:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #652
RE: Transceiver wg. M0NKA
To jeszcze został bootloader 2.0.0
i tłumik,który jest niezbędny na 80m.
İmage

Andrzej
20-10-2016 7:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,129
Dołączył: 28-06-2009
Post: #653
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wiedziony ciekawością i ja uruchomiłem DSP M0NKA. Plytka "niebieska" ver. 0.4. Podłączyłem pod moje nieśmiertelne US5MSQ, na którym robię wszystkie porównania i próbowałem słuchać. Niestety, na "czystych" nastawach działa tylko CW i AM , czasem nie wiedzieć czemu włącza się FM. CW tylko na bardzo wąskim filtrze. Próbowałem wprowadzić "fabryczne nastawy". Kombinacja F1+F3+F5 i włączamy zasilanie, potwierdzamy BNDM+ BNDP. Niestety, bez efektu. Pewnie zbyt stare oprogramowanie (1.2). Niestety, nie mam jeszcze wyświetlacza, więc przyjdzie poczekać.
Póki co radio nie powala, nie ma porównania do Husarka DSP. . To tylko taka uwaga na gorąco tuż po uruchomieniu
20-10-2016 8:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #654
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jak byś wlutował 2 gniazda precyzyjne 20pin z rastrem 2mm na PCB UI,to mogę Ci pożyczyć LCD.Też jestem zainteresowany wynikami.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2016 8:39 przez SP6AUO.)
20-10-2016 8:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,129
Dołączył: 28-06-2009
Post: #655
RE: Transceiver wg. M0NKA
Niestety nie namierzyłem jeszcze źródła na te podstawki, Chcę je zakupić i zainstalować Wyczytałem, że można zdjąć plastikowe łączniki w wyświetlaczu i obciąć szpilki, więc ogólna wysokość wyświetlacza po zainstalowaniu podstawki nie ulega zmianie. Informacyjnie, bo ja w całości budować M0NKA nie zamierzam. Za propozycję jestem wdzięczny.
20-10-2016 8:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #656
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jesteś wdzięczny na tak czy na nie.
Też nie widzę tych podstawek.
Zostaje pojedyncze ponakładać na lcd ,włożyć do płyty i plutować.
Będą jak talala tylko bez osłon.

Andrzej
20-10-2016 12:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,129
Dołączył: 28-06-2009
Post: #657
RE: Transceiver wg. M0NKA
Są w TME ale z wyjęciem pinów też świetny pomysł bo już toczonych męskich w tym rastrze nie uświadczysz.
------------------------------------------------------------------------
Przyglądając się schematom płytki UI zauważyłem kardynalny błąd, który wcześnie poprawiono na płytce RF. Chodzi o brak polaryzacji kluczy układów U3 i U3a. Chodzi o to, że klucze powinny być spolaryzowane mniej więcej połową zasilania układu scalonego. Szybko wrzuciłem zapytanie do Googla i znalazłem raport, który o tym wspomina. Zamieszczam go w całości bo może być interesującą lekturą dla wszystkich budowniczych.


Załączone pliki
.pdf  mcHF-StatRep-Rev13a.pdf (Rozmiar: 79.11 KB / Pobrań: 3610)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2016 18:56 przez SP9FKP.)
20-10-2016 13:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO5HMI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 16-05-2016
Post: #658
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja kupiłem podstawki na allegro - 2mm 40 pin. Po lekkim przecięciu i zeszlifowaniu pasują idealnie.
http://archiwum.allegro.pl/oferta/gniazd...09587.html aukcja na której kupiłem - moze warto do nich napisać.

Chciałbym jeszcze wrócić do moich problemów z mocą wyjściową. Po przelutowaniu T6 oraz T2, T3 i cewek z LPF moc na 40m wróciła do normy. Wymieniłem też drivery na BFQ 17, po złożeniu wszystkiego okazuje się, że moc mam od 10-12 watów na dolnych pasmach do 5 na górnych. Niby ok, ale okazuje się, że powino dać się więcej z tego wycisnąć. Przy ustawieniu PA Bias na 115 pobierany przez tranzystory końcowe prąd wzrasta tylko o 250 mA. Z modulacją pobierany przez trx prąd wzrasta chwilami do 2,3 A - wiec połączenia są ok, wydajność zasilacza też.
Teraz pytanie co mogło się stać:
- nawijając jeszcze raz T6 zrobiłem jakiś błąd - zamieniłem uzwojenia? Mao pradopodobne, ale ... do sprawdzenia
- mierząc polaryzację tranzystorów koncowych zrobiłem zwarcie, czy mogła nastąpić jakaś degradacja parametrów tranzystorów?
- wylutowałem C99 i C100, aby sprawdzić czy drivery nie wpływają na to i nic sie nie zmienia - choć mogłem wylutować rezystor zasilający kolektory obu driverów.

Polaryzacja RD16HHF1:
D = nap zas - 13V
G = 4,36 przy Pa bias 115
22-10-2016 12:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #659
RE: Transceiver wg. M0NKA
Problem białego ekranu rozwiązany.
Andrzeju oczywiście im0,1,2 były OK.
Co Ciekawe tylko na bootloaderze 14 nie chodził mi ekran, na tym wcześniejszym chyba 9 jest OK.
Sprawdziłem też alternatywne softy i działa jak należy...Jeszcze została przeróbka na dotyk.
22-10-2016 13:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #660
Wink RE: Transceiver wg. M0NKA
Dotyk zrobiony:


Jakby ktoś szukał:İmage

Natomiast mam inny problem: Zerknijcie na wyświetlacz:




Co o tym myślicie?
24-10-2016 23:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości