Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SO5HMI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 16-05-2016
Post: #641
RE: Transceiver wg. M0NKA
SP5SMK: tak jak pisałeś, problemem są filtry LPF - niestety nie mam czym ich pomierzyć, własnie stad wynika na przykład niższa moc na 40m. Muszę zastanowić sie jak je sprawdzić lub poszukać kogoś kto mi w tym pomoże.
Co do mocy, to wymieniłem tranzystory na BFQ 17 i spokojnie w pasmach 80m-20m (poza 40m) mam 10 W. Wróciłem do polaryzacji biasu dla driverów z napięcia zasilania i okazuje się, że przy zasilaniu z PTT +5V i zmianie rezystorów na 2,2k drivery były wysterowane wyższym napięciem i dawały większą moc. Patrząc na to jak zachowuje się BFQ 17 zdecydowanie lepiej wrócić do tego modu.
12-10-2016 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #642
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jeśli to filtr LPF to proponuję najpierw sprawdzić, czy jest przejście dla DC. Może w którejś cewce jest źle zeskrobana izolacja z drutu. A w drugiej kolejności wymienić kondensatory na nowe o sprawdzonej pojemności. Więcej problemów będzie z filtrem BPF bo tam można sprawdzić tylko lutowanie pojedyńczych cewek. Ja po zmontowaniu układu sprawdziłem iltry na analizatorze obwodów w QRL-u. Jeśli Kolega mieszka lub bywa w Warszawie, to możemy się umówić na pomiary.
Co do tranzystorów BFQ17, to mają one wyraźnie mniejsze wzmocnienie prądowe niż oryginalne. Z tego powodu obwód polaryzacji bazy musi mieć mniejsze rezystancje. Ja dałem dwa rezystory po 1k i mam około 2V na bazach. W oryginalnym układzie miałem prawie 2,5V. Na razie jeszcze nie sprawdzałem mocy, może jutro to zrobię pomiary. Być może trzeba będzie zwiększyć rezystor od strony masy ale to trzeba dopiero policzyć.
Pozdrawiam,
Wojciech
13-10-2016 2:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO5HMI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 16-05-2016
Post: #643
RE: Transceiver wg. M0NKA
Odpowiedzialem na prv
Arek
SO5HMI
13-10-2016 22:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8TLH Offline
Robert

Liczba postów: 3
Dołączył: 11-10-2016
Post: #644
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam wszystkich budowniczych SDR-a M0NKA
Składam ten projekt już prawie 2 lat. Z racji tego że zacząłem też składać SDR-a Tulip nie wypada aby zakończył nowy projekt przed zakończeniem starego.
Zatem prace ruszyły dalej do przodu. Uruchomiłem PCB UI wykonałem na niej zalecane modyfikacje łącznie z okablowaniem pod wyświetlacz dotykowy.
I tu pojawił się problem. Wyświetlacz jaki posiadam to HY28B przełączony na zworkach w tryb SPI. Wgrane oprogramowanie DF8OE 1.2.0.
Wyświetlacz uruchamia się poprawnie program staruje a ekran dotykowy reaguje na dotyk, ale nie reaguje zmianą funkcji.
Uruchomiłem płytkę w trybie testowym, który wykazuje że touchpanel reaguje. Nieważne jaki obszar ekranu dotknę zawsze zgłasza pozycję dotyku x=60 y=0.
Nie wiem gdzie leży problem i jak sobie z nim poradzić.
Zamieszczam zdjęcie wyświetlacza oraz modyfikacji wykonanej na PCB UI.
Ja nie potrafię dopatrzyć się tutaj błędu. Prosiłbym o jakieś wskazówki, sugestie.
İmage İmage
16-10-2016 18:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #645
RE: Transceiver wg. M0NKA
A ja mam inny problem....
Mam biały ekran na wyświetlaczu...Wyświetlacz sprawdzony przed wysyłką - działał...
Samo radio działa ok, słyszę jak przekaźniki klepią, ale obrazu brak./
18-10-2016 22:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #646
RE: Transceiver wg. M0NKA
Przemek,za mało danych,żeby stwierdzić co dolega.Jaki LCD ?
Układ M0,M1,M2, gdzie 0 a gdzie 1 ?
Jaki FW ?
Jaka PCB ,niebieska czy czerwona.Jak niebieska to jaka ver. ?

Andrzej
18-10-2016 23:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4IOP Offline
Piotr
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 31-10-2009
Post: #647
RE: Transceiver wg. M0NKA
İmage Przy jednym egzemplarzu M0NKA miałem biały ekran. Firmware 0.219.26.5 (KA7OEI) STM32F407 VGT6 Czasami zaskakiwał i działał przeważnie na zimno. Po wymianie na taki sam jest OK
Na fotce jest ten co świecił na biało ,nawet został polutowany ale nie sprawdzony czy dolegliwości ustąpiły.
Płyta niebieska 04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2016 21:58 przez SQ4IOP.)
19-10-2016 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 225
Dołączył: 01-09-2014
Post: #648
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ta kulka cyny pomiędzy 15 i 16 nóżką U1 wygląda podejrzanie...

Andrzej
19-10-2016 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4IOP Offline
Piotr
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 31-10-2009
Post: #649
RE: Transceiver wg. M0NKA
ta kropla to są śmieci z ,,szuflady,, HI
19-10-2016 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #650
RE: Transceiver wg. M0NKA
Piotr,mogę sprawdzić.Mam płytę z podstawką.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2016 21:31 przez SP6AUO.)
19-10-2016 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości