Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #591
RE: Transceiver wg. M0NKA
Właśnie się dopatrzyłem.Na tej co przyjmuje wszystkie softy nie ma rezystorów od R30 do R35.
A na drugiej są.Wylutowałem je i niestety biały ekran.
Wiem,trzeba sprawdzić zworki na LCD.Jak wylutować LCD ?.
Tego chyba nie wie nikt.

Andrzej
14-08-2016 6:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #592
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jeśli wyświetlacz działał ze starym softem, to wygląda na podłączony prawidłowo i nie trzeba go wylutowywać. Można spróbować wgrać działający starszy soft i sprawdzić, czy przy bootowaniu wyświetlany jest rodzaj interfejsu, U mnie w 1.0.0 jest. Jeśli w starszej wersji tego nie ma a Kolega ma oscyloskop, to można sprawdzić, na których liniach coś się dzieje.

Można jeszcze sprawdzić napięcie na pinie 7 złącza międzypłytkowego. Powinno być 3,3V czyli stan wysoki.

Wojciech
15-08-2016 0:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #593
RE: Transceiver wg. M0NKA
Próbuję ustalić jaki jest LCD.
Sytuacja jest taka: po zainstalowaniu softa KA7OEI TRx pracuje niestabilnie.
Raz załączy dobrze a raz biały ekran.Trzeba kilka razy próbować żeby znowu dobrze załączył.Jak jest biały ekran inne funkcje są realizowane.Słychać w głośniku zmianę częstotliwości i inne.
Oczywiście muszą być rezystory R30,R31,R32.
Po zainstalowaniu DF8OE jest tylko biały ekran i brak czegokolwiek.

Druga płyta jest bez tych rezystorów, wgrywa wszystkie softy i działa na HY28B
Porównałem wszystkie linie między LCD i STM są w obu przypadkach jednakowe.
Jak robi się biały ekran to nie ma sygnałów na pinach LCD.Napięcia inne są.
Coraz bardziej jestem przekonany,że trzeba jakoś wyciągnąć ten LCD.
Ten wadliwie działający jest kupiony jako kit.Może Ktoś też taki zestaw zakupił to będzie łatwiej ustalić co to za model LCD

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2016 8:40 przez SP6AUO.)
15-08-2016 8:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #594
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jeśli nie działa bez R30-R32 to wygląda, że jest to HY28A w wersji szeregowej. Wersja A i B podobno można tez tozróżnić po kierunku przesunięcia pola odczytowego względem obudowy. U mnie w HY28B szeszy margines jest po prawej.

Co do wylutowywania to proponuję 2 kawałki grubego drutu miedzianego do rozprowadzenia ciepła na wszystkie nóżki i dwie dobre lutownice, żeby grzać obie strony. I jeszcze kogoś do pomocy przy trzymaniu lutownic. Nie mam pewności jednak, czy któraś nóżka nie zostanie.
DF8OE proponuje zastosowanie precyzyjnej żeńskiej listwy stykowej o rozstawie 2mm żeby nie lutować wyświetlacza. Aby wysokość nie wzrosła zbytnio proponuje usunąć z pinów wyświetlacza czarne plastikowe listewki i skrócić piny.

Wojciech
15-08-2016 9:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #595
RE: Transceiver wg. M0NKA
Niestety, ekran wygląda na B a podłączony jest na A.
Ja mam w swoim m0nku dwie listwy 20x2mm i mogę próbować,wymieniać,testować,ale nie mogę włożyć do obudowy.

Wy lutowałem LCD.Jest taki sam jak mój, czyli HY28B.Jest tak samo skonfigurowany jak mój.
Po włożeniu na płytę ver.o.3 działa poprawnie.
Może ktoś wie czym różnią się płyta ver0.3 od ver0.4
Ver04 ma wykorzystane piny PB10 i PB11,ale 24LC01B wy lutowany To i piny nie wykorzystane.
İmage
Czemu w ver 0.3 LCD działa bez rezystorów R30-R32,
a w ver 0.4 LCD działa tylko z rezystorami R30-R32.
Może da się to wyjaśnić.
STM-y i LCD takie same,Soft ten sam.Sterowanie LCD jakby różne.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2016 8:09 przez SP6AUO.)
15-08-2016 13:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #596
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja mam wersję płytki 0.4, wyświetlacz HY28B skonfigurowany w tryb równoległy (jak na drugim obrazku) i u mnie działa bez zworek. Program przy starcie pokazuje tryb równoległy.
Może jest coś na płytce, pęknięta ścieżka, niedolutowana nóżka procesora, zwarcie między nóżkami?

Może dałoby się zainstalować inny wyświelacz i sprawdzić, czy objawy się powtórzą?
Ja pierwsze próby robiłem z wyświetlaczem tylko włożonym w płytkę ale było sporo kłopotu, żeby wszystkie nóżki kontaktowały.

Wijciech
17-08-2016 20:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #597
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wy lutowałem LCD i sprawdziłem w swoim m0nku.ver0.3 .Wyświetla i działa prawidłowo.
Bardzo się obawiałem,że Ktoś napisze "mam ver 0.4 bez rezystorów działa super.
U mnie nie. Mimo,że jest tak skonfigurowany to jest sterowany ?
A jak wygląda instalacja DF8OE ?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2016 22:02 przez SP6AUO.)
17-08-2016 22:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #598
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja instalowałem z pendive'a za pomocą bootloadera DF8OE. Aktualnie mam wersję 1.0.0

Wojciech
18-08-2016 2:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #599
RE: Transceiver wg. M0NKA
Postawiłem m0nka ver0.3 i m0nka ver0.4 obok siebie.
Oba bez LCD z softem 219_26_2.
Załączyłem oba i ustawiłem na tą samą stację.
Funkcje radia są realizowane bez LCD.
Przystąpiłem do pomiaru oscyloskopem poszczególnych pinów LCD.
Na m0nka ver0.3 prawie na każdym pinie (oprócz pinów masy i plusów)były szpilki lub pakiet szpilek od 0V do 3v3 lub od 3v3 do 0V.
Na m0nku ver0.4 tylko na jednym pinie były szpilki.Tylko na jednym.
Świadczy,to o tym,że m0nka ver0.4 ustawiła się na sterowanie szeregowe.
I teraz przydała by się podpowiedź co ustawia sterowanie na szeregowe lub równoległe ?

Andrzej
18-08-2016 8:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #600
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wyświetlacz jest wykrywany automatycznie. Zajrzełem do źródeł wersji 219.22 i tam program główny (main.c) wywołuje procedurę mchf-board_init w pliku mchf_board.c a ta z kolei wywołuje UiLcdHy28_Init z pliku drivers/ui/lcd/ui_lcd_hy28.c. W tej ostatniej najpierw konfigurowana jest transmisja szeregowa z wyświetlaczem i podejmowana próba odczytania identyfikatora wyświetlacza (rejestr 0000). Jeśli odczytana zostanie właściwa wartość, to zostaje transmisja szeregowa, jeśli nie to konfigurowana i sprawdzana jest transmisja równoległa (też odczyt identyfikatora).
W nowszej wersji od DF8OE jest trochę bardziej rozbudowane, najpierw sprawdza sie port szeregowy HY28A, potem (chyba na innych liniach) HY22B a na końcu port równoległy.
Do 219.26 nie mam źródeł a z HEX-a niewiele się odczyta.
Trochę dziwne, że w płytce 0.4 przy wyświetlaczu równoległym statuje transmisja szeregowa. Z kodu wynika że powinna zostać ostatnia testowana, chba ze gdzieś jeszcze zmieniana jest zmienna use_spi przechowująca typ wyświetlacza.

Wojciech
18-08-2016 11:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości