Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #551
RE: Transceiver wg. M0NKA
Sprawdź Si570....
25-04-2016 12:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #552
RE: Transceiver wg. M0NKA
(25-04-2016 12:36)SP9KN napisał(a):  Sprawdź Si570....
A przede wszystkim dwa pady na końcach układu (SDA i SCL). Są trochę za krótkie i ciężko do nich podejść z lutownicą
26-04-2016 0:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
2707 Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 15-04-2016
Post: #553
RE: Transceiver wg. M0NKA
Rzeczywiście pomogło. Zrobiłem to przy pomocy dwóch lutownic. Jedna całkiem mała na 12V z bardzo cienkim grotem ktory lepiej pasował do bardzo niedostępnych padow układu Si570 a druga rownolegle za tą na 12V jako dodatkowe zrodło ciepła. Troche więcej pasty lutowniczej i jest OK. Enkoder szybki, Startup frequenz 56.3200MHz, TXCO temperatura jest wyświetlana.
Dziękuję SP9KN i SP5SMK za zasugerowanie mi gdzie szukać błędu.
Pozostał jeszcze problem z szumami. S-Metr reaguje na włanczanie i wyłanczanie anteny prawie niezaowazalnie, intensywność szumow nie zmienia się, szumy nie są rejestrowane przez S-Metr , poziom S-Metra jest stały na wysokości między 0 i 1.

Pozdrawiam
Grzegorz
26-04-2016 10:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP0NGE Offline
Jakub
*

Liczba postów: 12
Dołączył: 24-11-2015
Post: #554
RE: Transceiver wg. M0NKA
(18-04-2016 15:42)SP6AUO napisał(a):  Witam Jakubie.
Pomiar napięcia oscyloskopem na pin2 listwy przejściowej:
80m nastawa 85 napięcie 2,56Vpp f=750Hz
10m nastawa 85 napięcie 2,26Vpp f=750Hz.
Wer.219_19
Dodam,że na 40m nastawa 85 napięcie = 2,32Vpp
Niewielka różnica ale powinno być jednakowo bo to jest ten sam sygnał 750Hz.

Dziękuję, Andrzeju! Wiem teraz że coś jest nie tak aż od samego kodeka (albo firmware'u) i nie będę się musiał głowić nad dalszymi stopniami!
27-04-2016 20:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #555
RE: Transceiver wg. M0NKA
(27-04-2016 20:57)SP0NGE napisał(a):  
(18-04-2016 15:42)SP6AUO napisał(a):  Witam Jakubie.
Pomiar napięcia oscyloskopem na pin2 listwy przejściowej:
80m nastawa 85 napięcie 2,56Vpp f=750Hz
10m nastawa 85 napięcie 2,26Vpp f=750Hz.
Wer.219_19
Dodam,że na 40m nastawa 85 napięcie = 2,32Vpp
Niewielka różnica ale powinno być jednakowo bo to jest ten sam sygnał 750Hz.

Dziękuję, Andrzeju! Wiem teraz że coś jest nie tak aż od samego kodeka (albo firmware'u) i nie będę się musiał głowić nad dalszymi stopniami!
U mnie w firmware (219_27_11) są niezależne ustawienia wysterowania dla dwóch poziomów mocy (5W i FULL POWER) i dla każdego pasma osobno. Może któryś zestaw jest nie skonfigurowany? Ja mam 2,5-2,7V na wszystkich zakresach, mierzone oscyloskopem cyfrowym.
U siebie na niskich pasmach 5W uzyskuję przy usawieniu na 10-11, na 15m potrzeba niemal pełnego wysterowania a na 10 m mam około 2,5W

Pozdrawiam, 73 de SP5SMK
05-05-2016 1:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ONG Offline
Waldek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 22-10-2013
Post: #556
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

Dostalem od kolegi do "pobawienia" sie TRX M0NKA pcb rev0.4 . Zauwazylem ze TRX ma problem z tzw lustrzanka sygnalów odbieranych i to dosc wyraznie widac na "wodospadzie" przy mocnych sygnalach. Czy ktos moze cos podpowiedziec jak podejsc do tego tematu na tym TRX???

73 Waldek
http://www.qrz.com/db/SP2ONG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2016 18:31 przez SP2ONG.)
12-05-2016 18:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ONG Offline
Waldek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 22-10-2013
Post: #557
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zalacze obrazek z problemem gdzie zaznaczylem bialymi liniami sygnaly lustrzane


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73 Waldek
http://www.qrz.com/db/SP2ONG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2016 21:18 przez SP2ONG.)
15-05-2016 21:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #558
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Waldek.
Którą wersję softu używasz.
Ja już odłożyłem m0nka na regał,ale dla zabawy wrócę na chwilę do niego i pobawię się.
W menu jest chyba regulacja I oraz Q.
Proszę o wersję.
Już znalazłem.Twoja wersja to 219_22.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2016 23:13 przez SP6AUO.)
15-05-2016 22:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ONG Offline
Waldek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 22-10-2013
Post: #559
RE: Transceiver wg. M0NKA
Czesc Andrzej,

Tak wiem ze jest w menu opcja korekcja IQ ale sprawa jest trudna bo jak wejdziesz w menu to nie widzisz spectrum na ekranie wiec zastanawialem sie jak dobrac sie do tego aby widziec efekt krorekty IQ i phase. Jak szukalem po internecie to tylko jest opisa autora implementacji tych opcji w dokumentacji ale sa pytania o podobny problem tylko nie ma odpowiedzi i raczej krotkie info ze zamiana parametrow nic nie dala.
Myslalem zeby np podpiac sie oscyloskopem do tego zlacza 40 pin i na 4/5 pin sa OUT I oraz Q ale ktos gdzies napisal ze poziom napiec jest bardzo maly aby ocenic roznice napiec i czy jest poprawne przesuniecie sygnalow o 90 stopi

Efeket lustrzanego sygnalu bardzo dobrze widac na Waterfall bo na SCOPE mozna przeoczyc ten problem. Szczegolnie jak sa silne stacje to bardzo ladnie widac lustrzanke co zreszta pokazalem na fotkach.
Wiecej widac kiedy sie ma opcje w menu nr "85-Spec. 2x Magnify" ustawiona na OFF

73 Waldek
http://www.qrz.com/db/SP2ONG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2016 6:57 przez SP2ONG.)
16-05-2016 6:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #560
RE: Transceiver wg. M0NKA
Teoretycznie trzeba mieć oscyloskop dwukanałowy.
Myślę,że na pinach 4,5 nic nie ustalimy.
możemy porównać sygnały z pinów 4,5 z sygnałami na pinach 19,20 na WM8731.
Może po drodze jakiś kondensator ?.
Do tego przydałby by się jakiś zewnętrzny generator wcz.
A tak na mój gust to brak tłumika w tym TRx powoduje przesterowanie i mnóstwo kłopotów.
Myślałem,że do tej pory już Ktoś dołoży Att i wyłączy wzmacniacz przed mieszaczem.
Na 80m musi być ta możliwość inaczej radio spada na najniższą półkę techniczną.Na 10m jest poprawnie.
Ja, kiedy uruchamiałem m0nka wymieniłem C18 i C19 z 1uF na 100nF.
W Części nadawczej wymieniłem C7,C8 z 470nF na 47nF.Tu zginął efekt hałasu na moim sygnale.
Później przesiadłem się na Tulipana i m0nka wylądował na regale czyli w koszu.
Może jeszcze wrócę do tego TRx. Może,może.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2016 8:54 przez SP6AUO.)
16-05-2016 8:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości