Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 222
Dołączył: 24-03-2009
Post: #461
RE: Transceiver wg. M0NKA
Co prawda nie znam tego układu ale ogólna zasada jest taka, ze zaczynamy od toru m cz. a tutaj to juz działa jak również stopień wcześniej też, więc krok po kroku w stronę anteny i ,,zagra" to co powinno...kiedyś pomagałem koledze z Piligrimem i było podobnie- szumiało ale nie gadało, okazało sie,ze jeden ze stopni miedzy mieszaczem i wzm. mcz był w trybie nadawania i sygnał nie przechodził...życze powodzenia, tym bardziej, ze bardzo cenie wszystkich budowniczych urzadzeń home made...
...tak nawiasem mówiąc to ,,grupa geriatryczna" to zwykle na 3,722,00 ,,chodzi"...i to tak do 10:30 lokal time..

Witek, SP5TAA..
19-10-2015 0:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #462
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:27 przez SP3OSJ.)
19-10-2015 18:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #463
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur BFR93A z TME.
Niestety na R2 po dotknięciu igłą nic nie słyszę....Może naprawdę malusieńką różnicę...Ale to ledwie zauważalną...
Może problem być w układach 3253, zauważyłem teraz że mam dwa typy różne: FST3253 i CBT3253C...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2015 21:54 przez SP9KN.)
19-10-2015 21:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #464
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Czy masz czy oscyloskop? Czy sprawdziłeś impulsy na układzie U12 i U13 noga 4 i 6 .Te impulsy decydują o pracy mieszaczy odbiornika i nadajnika
Pozdrawiam
19-10-2015 22:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #465
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:27 przez SP3OSJ.)
20-10-2015 0:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #466
RE: Transceiver wg. M0NKA
W moim wspaniale wypasionym laboratorium niestety brak tych przyrządów Sad
Ale coś zorganizuje....
Tak na szybko to macanko elementów: R43 i R44 wykazują delikatne pykanie w głośniku (nie jest to wzrost szumów)...Natomiast R45 i R46 nie przynoszą żadnej reakcji...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2015 6:05 przez SP9KN.)
20-10-2015 6:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #467
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:27 przez SP3OSJ.)
20-10-2015 8:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #468
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam. Trochę praktycznych rad
Żeby można było dokonać pomiarów to trzeba zrobić adapter do połączeń Ui i RF pod kątem 90 stopni lutując listwę kątowych goldpinów męskich z gniazdem
Ma się dostęp do wszystkich bloków TRX .
Należy sprawdzać czy nie ma zwarć miedzy nogami scalaków wizualnie jak i mechanicznie przy pomocy igły jednorazówki kupionej w aptece jak najcieńszą Chodzi mi o układy o mikro odstępie między nóżkami.
Dlatego uparłem się na te scalaki U12 i U13 bo tam można łatwo zrobić mikro zwarcie a bez tych impulsów trx nie będzie działać
Akurat miałem podobny problem z kolegi TRX
Pozdrawiam i powodzenia
Jeżęli chodzi o igłę to sprawdzasz czy czubek przechodzi bez oporu między nogami scalaka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2015 15:58 przez SP4EIB.)
20-10-2015 15:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #469
RE: Transceiver wg. M0NKA
qr....Wymieniłem codec WM, wymieniłem obydwa 4066....To samo....Macie jakieś pomysły jeszcze co to może być?
21-10-2015 19:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #470
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zacznij od U2.Dotykam pin3 i burczy.Jest ok.
Dotykam C18 lub C19 i burczy.Jest ok.
Dotykam pin 4 lub 5 na listwie 30pinowej i burczy.UI jest ok.
Oczywiście mcz na full.
Wystarczy palec,żeby to sprawdzić.

Andrzej
21-10-2015 21:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości