Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #371
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Rafale.
Problemu takiego nie miałem,ale pomierzyłem napięcia na listwie 30pinowej.
Podaję napięcie 12V: napięcie wej na D2 = 2,55V a pin15 = 2,44V, pin19 = 2,44V.
Załączam radio napięcie wej na D2 = 0,28V a pin 15 = 0,0V, pin19 = 3,17V.
Może to coś pomoże.
A którą wersję softu masz wgraną.
Kiedyś była jakaś ver. z która coś się działo, chyba TRx sam się wyłączał.
Teraz ja mam ver. 219_9 i jest OK.
Pozdrawiam.
Jak rozłączysz płyty to na UI piny 15 i 19 nie mogą być, do masy 0 om,
Ma być nieskończona wartość om.Pomiar omomierzem cyfrowym na zakresie 200kom.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2015 11:59 przez SP6AUO.)
08-05-2015 11:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VFD Offline
Rafał

Liczba postów: 8
Dołączył: 02-12-2014
Post: #372
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Andrzeju i dziękuje za szybką reakcję. Wróciłem z pracy i pomierzyłem napięcia w tym samych miejscach po podaniu na złącze zasilania 12,0V z zasilacza regulowanego . Przy wyłączonym radiu: napięcie wej na D2 = 2,63V a pin15 = 2,60V, pin19 = 2,60V. Załączam radio napięcie wej na D2 = 0,21V a pin 15 = 0,01V, pin19 = 3,19V. Soft mam ostatni "oficjalny" ze strony Chrisa v 0.0.0.181. Na razie nie eksperymentowałem z innymi alternatywnymi. Po rozłączeniu płyt pomierzyłem rezystancje pin 15 i 19 w stosunku do masy ustawiając zakres 200kom i zakres 200Mohm i na obu pinach jest nieskończoność w stosunku do masy. Po odwróceniu przewodów miernika..... czerwony na masę a czarny na pin 15 jest 1.0Mohm i na pin 19 1.1Mohm. Radio nadal włącza się sam zaraz po podpięciu wtyczki z zasilacza. Pomierzyłem tez napiecia w powyzszych punktach po podpieciu zasilania 12V ale bez dolaczonej plytki UI i napiecia sa praktycznie takie same jak w sytuacji gdy radio jest wylaczone ale z dopieta plytka UI.

Rafał
08-05-2015 17:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #373
RE: Transceiver wg. M0NKA
(08-05-2015 17:16)SP9VFD napisał(a):  Soft mam ostatni "oficjalny" ze strony Chrisa v 0.0.0.181.
Rafale,
Soft o numerze 0.0.0.181. to jakaś staroć. Na tym sie nie da pracować Smile. Wgraj proszę ostatni OFICJALNY soft o numerze 0.0.219.9 i będziesz miał radio.

Odnośnie Twojego problemu, jakiego BAT54 wkleiłeś? Czy na 100% jest to BAT54a?
http://www.vishay.com/docs/85508/bat54v.pdf

Ja miałem podobne problemy, ale okazało się, że sprzedawca sprzedał mi prawie BAT54A Smile

Pozdrawiam
Greg
08-05-2015 20:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #374
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:25 przez SP3OSJ.)
09-05-2015 10:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VFD Offline
Rafał

Liczba postów: 8
Dołączył: 02-12-2014
Post: #375
RE: Transceiver wg. M0NKA
Soft o numerze 0.0.0.181 pobrałem ze strony Chrisa jako ostatni wg opisu w relase, choć wydawało mi się że to dziwne że niema nowszych. Koncentrowałem się na lutowaniu płytek i umknęło mi że są nowsze wersje oprogramowania. Czy ktoś z kolegów mógłby udostępnić mi soft 0.0.219.9 lub podać link do pobrania. Przeglądałem nasze forum wstecz ale nie znalazłem linku do tego ostatniego. Złożyłem wczoraj podanie o członkostwo na grupie Yahoo ale pewnie nie wcześniej niż w poniedziałek będzie na nie reakcja.

Odnośnie BAT45A czyli diody D2 to mam kupioną w farnell wg. wykazu BOM dla RF board.
http://pl.farnell.com/nxp/bat54a-215/dio...st=1081191

Na tych diodach co otrzymałem jest oznaczenie WV3 49 . Czy na waszych jest takie samo? Może przysłali mi jakiś bubel Confused

Rafał
09-05-2015 19:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #376
RE: Transceiver wg. M0NKA
Najnowsza wersja: 0.219.9

Pozdrawiam
G


Załączone pliki
.zip  mchf_firm_0_219_9_ka7oei_20150502.zip (Rozmiar: 112.07 KB / Pobrań: 565)
10-05-2015 11:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VFD Offline
Rafał

Liczba postów: 8
Dołączył: 02-12-2014
Post: #377
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzięki za link dobry człowieku Smile Soft 0.219.9 wgrany i jestem zaskoczony mnogością ustawień. Radio dalej włącza się samo zaraz po podaniu zasilania więc to nie wina softu. Udało mi się uruchomić odbiornik, narazie pasmo 3,5mhz. Bez popdiętej anteny mam trochę tak jakby zakłóceń wewnętrznych... prążków, pisków i szumów i to na wszystkich pasmach - nawet tam gdzie jeszcze nie obsadziłem LPF i BPF. Na 3,5mhz przy antenie delta 84m da się słuchać całkiem sympatycznie. Ten dedykowany głośniczek jest kiepski, do gniazda sluchawkowego podpialem głośniczek zewnętrzny i lepiej słychać. Ale najlepszy efekt był jak podpiąłem monitory behringer MS-40 do wyjscia J1 line out - świetny odsłuch, niewielka różnica w stosunku do odsłuchu na FLEX-3000 na tych samych monitorach MS-40. W tygodniu uruchomię pozostałem pasma i nadawanie. Pozostaje problem samoczynnego włączania radia, może zamówię BAT54A z innego źródła. No i dziwne wydają mi się te gwizdy i piski na wszystkich pasmach bez podpiętej anteny.

Rafał
10-05-2015 21:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #378
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:25 przez SP3OSJ.)
11-05-2015 8:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VFD Offline
Rafał

Liczba postów: 8
Dołączył: 02-12-2014
Post: #379
RE: Transceiver wg. M0NKA
Bingo Artur... Wczoraj w nocy doszedłem do tego samego całkiem przypadkiem. Do uruchomienia płytek, najpierw samej UI a później UI + RF używałem zasilacz laboratoryjny Korad KA3005D który mam od całkiem niedawna. Jest to zasilacz transformatorowy ale widocznie jego elektronika generuje jakieś zakłócenia.

http://botland.com.pl/zasilacze-laborato...0v-5a.html

Wczoraj w nocy przeniosłem jednak M0NKe na drugie stanowisku w shacku gdzie mam zwykły zasilacz transformatorowy MAAS 13,8V/22A i.... okazało się że zniknął problem samoczynnego załączania radia zaraz po podpięciu wtyczki z zasilaniem. Radio włącza się i wyłącza tak jak powinno. Również zniknęły praktycznie wszystkie piski i gwizdy o których pisałem wcześniej. Więc jest dobrze! Na zasilaczu laboratoryjnym miałem na wszelki wypadek do pierwszych testów uruchomieniowych ustawione ograniczenie prądowe do 1A, być może zasilacz generuje jakiś pik przy podpinaniu obciazenia. Sprawdzę go wieczorem pod oscyloskopem.
Problem samoczynnego włączania trx w pełni zdiagnozowany. Winowajcą było ograniczenie prądowe zasilacza laboratoryjnego ustawione na 1A w fazie rozruchu. Po podpięciu zasilania do trx'a następuje gwałtowny przez ułamek sekundy wzrost poboru prądu ponad 1 A i zasilacz chwilowo obcina zasilanie. Tak jak zauważył Artur chwilowe odpięcie zasilania przy wyłączonym radio powoduje start trx'a.

Udało mi się na razie uruchomić pasma 3,5mhz i 7mhz ( LPFy na czerwonych rdzeniach a wyższe pasma będą na żółtych). Po dwóch dniach testów samego rxa na 3,5/7 zauważyłem dwie niedoskonałości.

1. Jeśli słucham silnej stacji na LSB, którą bardzo dobrze odbieram z pełną czytelnością to po przełączeniu emisji na USB dalej odbieram tę stację z pełnym zrozumieniem tylko trochę słąbiej. Jeśli stacja jest słabsza to po przełączeniu na USB też odbieram z pełną czytelnością ale już bardzo słabo. Czy u Was koledzy jest tak samo? Czytałem tutaj na forum że niektórzy sygnalizują problem słabego tłumienia wstęgi bocznej ale przy nadawaniu. Zastanawiam się czy nie popełniłem gdzieś błędu przy montażu i dlatego trx tak się zachowuje. Nigdy do tej pory w żadnym z sdrów nie miałem takiego problemu (dość długo używałem sdr-1000, G59 a teraz FLEX-3000). Po przełączeniu z LSB na USB sygnał prawidłowo wczesniej odbierany powinien być nieczytelny.

2. Na paśmie 7mhz mam przesłuchy od jakiejś stacji radiofonicznej tak jakby jej sygnał nanosił się na wzmacniacz m.cz. i tam ulegał detekcji. Na każdej częstotliwości w paśmie 7mhz odbieram w tle tę samą stację radiofoniczna. Poza tym odbiornik na 7mhz pracuje i odbiera całkiem przyzwoicie poza tym że problem LSB/USB opisany w punkcie pierwszym również występuje. Na 7mhz używam anteny delta 84m z balunem 1:4 oraz 2 el yagi, maszt antenowy i shack są odpowiednio uziemione. Przesłuchy od radiofoni występują w ciągu całego dnia na obu antenach.

Rafał
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2015 9:07 przez SP9VFD.)
11-05-2015 10:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #380
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:25 przez SP3OSJ.)
14-05-2015 21:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości