Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #361
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:24 przez SP3OSJ.)
02-05-2015 10:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 17-01-2012
Post: #362
RE: Transceiver wg. M0NKA
Przeczytałem powyżej, że powszechnie kupowane kondensatory smd nie nadają się do wysokiej jakości filtrów. Do budowy filtrów stosujemy (przy tych niskich wartościach pojemności) przeważnie markowe kondensatory smd z dielektrykiem NP0. Prosiłbym o podanie szerszych materiałów źródłowych, gdzie można znaleźć informację o doborze optymalnych kondensatorów do filtrów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2015 11:16 przez SP1UJB.)
02-05-2015 11:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #363
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:24 przez SP3OSJ.)
03-05-2015 15:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #364
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nie. Tej kombinacji nie próbowałem.
Na razie walczę z pierwszym stopniem na DXT3150 ( u mnie BCX56-10)
Jest tak:
podaję sygnał 3,7MHz 140mVpp na wejście BCX56-10 to na wejściu RD16HHF1 na bramce mam 4Vpp i to jest OK.
Podaję sygnał 28MHz 100mVpp, a na bramce jest 500mVpp i to jest nie OK.Jest za duża różnica jak na wzmacniacz szerokopasmowy.
Jedno co ustaliłem, to nie może być dławik 47uH w kolektorze bo jeszcze gorzej to wygląda na 28MHz.
Ustaliłem,że w tej konfiguracji lepiej pracuje dławik 4,7uH.
Teraz myślę o wymianie tranzystora na jakiś z wyższą częstotliwością. Nie wiem czy to dobry kierunek.
Może BFR96.

Andrzej
03-05-2015 16:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #365
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:24 przez SP3OSJ.)
03-05-2015 17:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #366
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nie ,Nie.
Źle mnie zrozumiałeś.
Chodzi o małe wzmocnienie na Q3 na 28mHz.100mV do 500mV.Wzmocnienie 5 razy.
Na 3,7 wzmocnienie z 100mV na 4 V. Wzmocnienie 40 razy.
Nie wiem czy to jest problem tranzystora czy tak ma być.
Jeszcze z Q5 nic nie robiłem bo czekam na żółte rdzenie.

Andrzej
03-05-2015 19:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4IOP Offline
Piotr
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 31-10-2009
Post: #367
RE: Transceiver wg. M0NKA
Można troszkę podnieść moc ,,monki,, dwoma kondensatorami
- między dreny RD16 wlutowałem 220p
- w miejscu neonówki 68p
3,5 18W
5 17W
7 16W
10 19W
14 17W
18 16W
21 14W
24 10W
28 7W
bez tych kondensatorów na 28MHz miałem około 4W na 3,5-15W
i mniej na pozostałych pasmach
Nic więcej nie kombinowałem z dopasowaniem , może to coś pomoże w podniesieniu mocy bo osobiście nie posiadam wiedzy teoretycznej na ten temat
04-05-2015 21:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #368
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Nowicjusz.
Bardzo cenne informacje
A jaką wersję wzmacniacza zmontowałeś ?
Z czterema tranzystorami czy z pięcioma.W tej chwili jestem na wersji z 4 tranzystorami, ale mam drugą płytkę z 5.
Do niej się jeszcze nie dobrałem.
Najgorzej w tej chwili jest na Q3 i Q4 na 28MHz.
Chcę wymienić te tranzystory na BFQ19s.Właśnie czekam na nie.
Zrobiłem dziś próby na tranzystorze 2N5109.Nieznaczna poprawa. Wchodzi 100mV a na wejściu feta jest 0,7Vpp.( było 0,5Vpp)
Muszę doprowadzić,żeby na 28 na wejściu feta było ze 3Vpp to resztę się dokręci programem.

Andrzej
05-05-2015 4:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4IOP Offline
Piotr
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 31-10-2009
Post: #369
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wzmacniacz jak w załączniku i wartości elementów takie same
RFC5- RFC6 po 47 mikro
Zmniejszając indukcyjność RFC5 RFC6 moc maleje na dolnych pasmach
Po zamianie RFC5 RFC6 na BN43-2402 z 3 zwojami moc była wyrównana na wszystkich pasmach i wynosiła około 5W na max


Załączone pliki Miniatury
İmage
05-05-2015 10:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VFD Offline
Rafał

Liczba postów: 8
Dołączył: 02-12-2014
Post: #370
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witajcie Koledzy, jakiś czas temu zamówiłem u Chrisa kilka sztuk ver 0.4 płytek UI oraz RF a następnie w farnell, digikey i tme reszte elementów. Jestem na etapie finalizowania 1-go egzemplarza trx, mam w 100% zmontowana płytkę UI oraz w 90% RF board ( brakuje BPF bo czekam na kondesatory dobrej jakosci oraz LPF i transformatorow w PA bo czekam na zamowiony drut). Oprogramowanie jest wgrane, trx sie wlacza i wylacza - wszystko w obsludze dziala, enkodery i klawisze ok szum w glosniku maly, cyfry na displayu biale czyli si570 dziala,na sluchawkach duzo silniejsze audio (pewnie konieczna modyfikacja m.cz). Ale mam prozaiczny problem że radio samo sie wlacza odrazu gdy podepne zasilanie 12v, pozniej mozna je wylaczyc i wlaczyc ponownie przyciskiem wielokrotnie bez problemu ale gdy tylko podpinam wtyczke z zasilacza to startuje odrazu bez koniecznosci wcisniecia przycisku. W momencie kiedy jest radio wylaczone przyciskiem to jest napiecie 2,6V na dzielniku rezystorowym przy ukladzie LM. Czy ktos moze mial taki problem i wie jak go rozwiazac. Dzieki za ewentualna podpowiedz.

Rafał
08-05-2015 10:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości