Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #291
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
>> Ostatnią zmianą było wstawienie w linię SDA i SCL, rezystorów po 470 om.

U mnie po zmianie na 470R, caly czas są czerwone cyfry F. Zmienialem na rózne ustawienia R i nic nie pomogło.

Mam 1 wersje PCB i LCD na SPI, może to jest powodem.

Pozdrawiam
G
26-01-2015 15:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #292
RE: Transceiver wg. M0NKA
Czerwone cyfry są tylko na 28MHz i to na Hy28A i na HY28B.
18MHz,21MHz,24MHz cyfry są białe i słychać stacje.
Na 28 czerwone i stacji nie słychać.
Płytę mam UI ver 0.3.
Jeszcze zauważyłem,że przy HY28B niektóre pola robią się jasno różowe.
Przy zmianie pasma cyfry małe od Rit,
pole AFG, DSP i inne też zapalają się na jasny róż.
Wyrzucę te rezystory 470 om. Zobaczę czy coś się zmieni.
Na schemacie na linii SDA i SCL są rezystory R16 i R17 po 100 om.
Dodam,że na HY28A (SPI) przy kroku 1kHz zmiana o 10kHz trwała około 20 sekund.
Przy HY28B ta sama zmiana trwa 1 sekundę.
Aż nie mogę się nadziwić jak szybkie są zmiany jakiejkolwiek nastawy.
Do tej pory to była męczarnia z tym kręceniem przy nastawianiu.
Powróciłem do wersji pierwotnej R2=2k2 i R3=1k na UI.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2015 17:05 przez SP6AUO.)
26-01-2015 17:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #293
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju,
Ja mam wersje UI 1i SPI. Kręcąc gałą, zmienia szybko F. Ale obserwując jak dziala to u innych, to to u mnie jest wolniej. Może w innym miejscu jest jakis inny problem.
Co do tych R470, to zalecana jest zmiana na plycie RF, nie na UI.

Pozdrawiam
G
26-01-2015 17:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #294
RE: Transceiver wg. M0NKA
Patrz ostatni rozdział "klik co jedną sekundę". Jaka to płyta z tymi rezystorami.
Obok jest procesor.To nie UI ?

.pdf  mcHF_board_modifications_20141127.pdf (Rozmiar: 1.63 MB / Pobrań: 1106)

Dodam:
LCD HY28A jest tak wolny,że nawet S-metr nie nadążał i wychylał się maksymalnie na 9s.
W LCD HY28B ta sama stacja wychyla się na S=9+20.
Spektrum też nie nadąża.
Zamówiłem nowy wyświetlacz HY28B.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2015 21:13 przez SP6AUO.)
26-01-2015 21:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #295
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:22 przez SP3OSJ.)
28-01-2015 22:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #296
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dostałem nowy HY28B i nową UI ver 0,4.
Są już wprowadzone zmiany na druku.

Andrzej
05-02-2015 1:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #297
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:22 przez SP3OSJ.)
06-02-2015 22:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #298
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mam stabilizator 3V3 i U7 w innym miejscu na płytce.U7 to co to jest ?
Zapytam wprost, na ile S-metr wskazuje na 28MHz bez anteny.?
Bo jak na S=7 to znaczy, że nie masz radia tylko szumofon.
W dalszym ciągu są usterki pukania stukania i szumu.
Jadę cały czas na wersji 181, bo tylko tu da się słuchać bez uciążliwego szumu stacji wychodzących na S=3.
Bez anteny jest S=0.
Najnowsza wersja chyba szumi najbardziej na S=7 bez anteny.
Odkładam m0nka na dolną półkę a zabieram się za stm32-sdr
Dodam tylko,że to nie sdr szumi.Szumi obróbka cyfrowa.
Mam US5MSQ i szum bez anteny S=1.
Po dodaniu anteny (inverted V) szumy się pojawiają do S=5 tylko na 80m w południe (pasmo zamknięte).
Wieczorem można zrobić nawet Kamczatkę i Japonię którą słychać na S=5.
Nie mam problemów z zakłóceniami przemysłowymi.Mieszkam za miastem na podgórzu sudeckim.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2015 10:20 przez SP6AUO.)
07-02-2015 10:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #299
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:22 przez SP3OSJ.)
07-02-2015 11:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #300
RE: Transceiver wg. M0NKA
To na pewno jest sprawa oprogramowania.
W wer181 tych szumów nie ma.
5 lutego robiłem nasłuchy na 28MHz.Odbierałem stacje z okolic Izraela i z alp Francuskich z raportem S=5.
Sama przyjemność w nasłuchu.Z powodu braku anteny na 10m wykorzystałem inverted V z 80m.
Swr ponad 5, a odbiór znakomity.Zamieniłem oprogramowanie 181 na 214b i odbiór stał się niemożliwy.
Tak to wygląda.
Porównałem odbiór m0nka ver181 z odbiorem Awala 01.
M0nka bije na głowę odbiór Avali.Dzieje się tak dlatego,że jest wzmacniacz przed mieszaczem.
Ale jak zaczęła pracować stacja z 3 okręgu to m0nka można było spokojnie wyłączyć.Przesterowania nie było czym zmienić. Brak tłumika.
W avala 01 mam zainstalowany załączany i tłumik i wzmacniacz wcz.Te dwa stopnie muszą być zainstalowane w Rx.
Płytę UI dokupiłem bo ma już zaprojektowane wszystkie zmiany.
Brakuje danych układu U7.Co to za układ ? Czy to jest układ U7 przeniesiony z RF ?
Na płytę RF zaczekam aż ktoś przeprojektuje i doda te dwa stopnie ale załączane w razie potrzeby.
Myślę,że jest jeszcze sporo do poprawy w programie.
Dodam,że wypiąłem pin 3 i 4 w P1 i sytuacja szumowa wcale się nie zmieniła.Nie jest to szum mieszacza tylko Codeka.

Andrzej
07-02-2015 18:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 13 gości