Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
YO8TFF Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 07-12-2014
Post: #281
RE: Transceiver wg. M0NKA
Hi, I also start to work at this wonderfull project. I bought approx. over 60% from components. But I have a problem to find this components:
Si570
RD16HHF1
CX2074NL
and in special PIN diode MA4P7102F
if exist some one to have this components and wish to sell in Romania can contact me using email or private message. I can pay using Paypal or bank acount (my acount is in ING BANK).
I not understood why Chris (M0NKA) using this PIN diode with this power. I read all your subject using google translation and the case is thery nice.

73, Florin Tanasa
07-12-2014 14:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #282
RE: Transceiver wg. M0NKA
Hi,
Elements feature are available here:
http://csg.neostrada.pl/rdzenie/cores-pl.pdf
Contact address in the header file.

73 Greg
07-12-2014 19:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
YO8TFF Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 07-12-2014
Post: #283
RE: Transceiver wg. M0NKA
Thanks Greg.
I go to contact him immediately.
73, Florin
07-12-2014 21:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 910
Dołączył: 20-09-2009
Post: #284
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zainstalowałem ver 211.
Funkcja funkcję pogania a w głośniku szum,pisk,wrzask,brum i diabli wiedzą co jeszcze.Bez anteny w najlepszym przypadku S=4 tego hałasu.
Ustawiam krok strojenia 1kHz i żeby przestroić 10kHz trzeba 20sekund albo dłużej.
Procesor nie nadąża za strojeniem.Czy Ktoś ma inaczej?
Wróciłem do ver 181.
Przestraja szybko.Bez anteny S=0,z anteną zależy od pory dnia S= od 1 do 3 tylko szum.
Żeby przejść z powrotem na 181 trzeba najpierw zainstalować ver 185 wyłączyć radio i ponownie zastosować procedurę i wgrać ver 181.

Andrzej
05-01-2015 17:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #285
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Mamy podobne wersje UI i RF. U mnie nie ma takich problemów.
Co do wersji 0.181, ona nie jest dopracowana i czułość tego radia nie jest wyskalowana prawidłowo, oraz SMeter nie był prawidłowo dopasowany.
Należy wykonać kilka modyfikacji, wówczas spadną śmieci na linii zasilania od procesora i LCD.

Pojawiło się bardzo dużo opcji konfiguracyjnych. Trzeba je wszystkie poustawiać, i nie powinno być żadnych trzasków i pisków. Na początek proponuję wyłączenie w DSP NOTCHa, ponieważ czasami potrafi się "wysypać" i problemy są takie jak opisałeś.

P.S.
Czy któryś z Kolegów może opisać jak prawidłowo skonfigurować ALC?

Pozdrawiam
Grzegorz
08-01-2015 21:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 910
Dołączył: 20-09-2009
Post: #286
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Grzegorzu.
Mam tylko jedno pytanie.
Ile pokazuje s_metr bez anteny.?
Jest S=0. No nie ma. A jak jest więcej np s=3 to co słychać w głośniku.
Mam zmiany porobione.
Jak ustawię RFG na 38 to sygnał maleje a s-metr ustawia się na S-7 i nie spada niżej nawet bez anteny.
Oczywiście, jak pojawia się stacja na S9 i więcej to odbiór jest czysty. Śmieci zostają przykryte nawet te na S=7.
Stacja znika w głośniku zostają efekty nie do przyjęcia przez ucho.
No widać,że nie wszystkim to przeszkadza.Cały czas wypisuję to co dzieje się na 80m.
Innych anten nie mam.
Ale dzięki za info.
Może ver181 nie jest skalibrowana, ale bez anteny S=0 i cisza w głośniku.Z anteną S=3 i 5 w głośniku lekki szumek antenowy (fazowy). Stacje wychodzą super.
Stacje które wychodzą z siłą S=3, 5,są odbieralne, cały dzień,nawet w godzinach 10,00 do 14,00 na 80m (mam kilka łączności )
W ver 211 nie ma śladu tych stacji.Giną w śmieciach.
Co do Twojego zapytania o ALC, to po wybraniu na ekranie Funkcji CMP od 1 do 12 w menu pozycja 43 i 44 ustawiają się na wartości założone przez projektanta. Po wybraniu w CMP nastawy SV to w pozycji 43 i 44 można ustawić swoje nastawy (ja mam CMP 5 )
Zająłem się tłumaczeniem manuala który jest przetłumaczony na polski przez translator.Teraz próbuję tłumaczyć na nasz.
Doczytałem,że s-metr nie schodzi poniżej S=3, bo s=9 ustawione jest na 50uV.Te S=3 to produkt śmieci kodeka.
Tylko w ver181 ich nie ma. S=1 cisza w głośniku
Sprawa na razie s=3 jest wyjaśniona.
Mam już 6 stron (jest 38) przetłumaczone z polskiego na nasz.
Andrzej

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2015 14:05 przez SP6AUO.)
09-01-2015 14:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #287
RE: Transceiver wg. M0NKA
Chciałem zgłosić chęć zakupu płytek, jeśli ktoś z "tutejszych" kolegów ma ich kilka tych płytek(RF , UI i LCD), to kupię.

FPGA, SDR, wzmacniacze mocy, opensource
n.icos.ch
09-01-2015 17:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 910
Dołączył: 20-09-2009
Post: #288
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam.
Ja kupiłem od Chrisa.
http://www.m0nka.co.uk/?page_id=740
Powodzenia.

Andrzej
09-01-2015 23:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #289
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:22 przez SP3OSJ.)
10-01-2015 0:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 910
Dołączył: 20-09-2009
Post: #290
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wymieniłem lcd HY28A na HY28B.
Radio ożyło. Częstotliwość nadąża za gałką.
Dodam, że HY28A sterowanie SPI (czyli wolne)
HY28B sterowanie równoległe (szybkie).
Zniknęły efekty piszczącego brumu przy ściemnianiu ekranu.

Wykonałem wszystkie poprawki.
Jest szum na S=3 bez pisków, brumów,bez wzbudzania przy głośniejszym słuchaniu.

Ostatnią zmianą było wstawienie w linię SDA i SCL, rezystorów po 470 om.
Na 28MHz przy próbie zmiany częstotliwości napis 28,000000MHz zmienia się z białego na czerwony.Jest to utrata kontaktu z Si570.
Może coś przeoczyłem, albo za duże R=470

Zestroiłem filtr LPF ( 18-29MHz). L16,L20,L24 = 0,32uH 9zw,C48,C60 = 128pF,
C52,C56 = 256pF
Na załączniku nr1 widać efekty przebiegu i tłumienia.
Na załączniku nr2 swr i impedancję Z.
Tak wygląda pomiar Max6.
To tłumienie, poza pasmem jest mizerne.
Może mam coś z analizatorem.?
İmage , İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2015 15:00 przez SP6AUO.)
26-01-2015 14:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości