Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 26-09-2012
Post: #211
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jeśli jednak nośna mu cieknie, bez żadnej modulacji, to zostaje tylko mieć na uwadze mixer TX, bo przed nim tylko sprzężenie zmiennoprądowe.
Cytat:Może lepiej poczekać, aż autor dopisze kod odpowiedzialny za kompensacje amplitudy i fazy w torach I/Q bo ktoś już sygnalizował, że odpowiednie regulacje nie działają....
Ah te komputery... To wymysł szatana! Smile
23-09-2014 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #212
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Od wersji 185 jest juz dostępna RX / TX IQ Gain. Czy któryś z Kolegów może potwierdzić, że działa?

Pozdrawiam
G
23-09-2014 15:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #213
RE: Transceiver wg. M0NKA
Żadna nośna nie cieknie.
Jest tylko słabo wytłumiona druga wstęga.Wcześniej zamieściłem załącznik ze spektrum.Nośna =0. Post 131
Mam m0nka i sdr.Oba są zainstalowane w tym samym pomieszczeniu.
Teraz pomiar m0nka
M0niek przy PA BIAS = 0 pobiera 880mA.Radio 480mA,końcówka PA 400mA.
Wciskam PTT , na zewnętrznym watomierzu wskazanie =0.
Na ekranie moc =0.Oscyloskop pokazuje 0V.
Włączam Tune moc=8,4W prąd niecałe 2A.
Wciskam ponownie PTT moc =0.Zaczynam zwiększać prąd na PA BIAS (soft 181) z 880 do 1200mA wszystko jest OK.
Prąd 1480mA (tu już jest 500mA na tranzystor) pojawia się moc = 2W Bez mówienia do mikrofonu.
Cofam prąd na 880mA i gwizdnę to prąd wzrasta do 2A, a moc z 0W rośnie do ponad 8W.
Przekroczenie prądu spoczynkowego 450mA na tranzystor powoduje na wyjściu jakieś widmo o mocy 2W.
Piszę jakieś widmo, bo mój oscyloskop pokazuje prawidłowo do 10MHz.
Zrobiłem łączność z SP6LTP (lokalnie) i żadnej nośnej nie słyszałem.Mam Go nagranego na sdr.
Pozdrawiam.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2014 19:45 przez SP6AUO.)
23-09-2014 19:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #214
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:19 przez SP3OSJ.)
23-09-2014 21:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 26-09-2012
Post: #215
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur... Popatrz na schemat budowanego przez siebie radia Smile http://www.m0nka.co.uk/wp-content/upload.../txmix.jpg

Bias 2.5V masz na wejściach analogowych kluczy. Wejścia 1A, 2A. Nie na wejściach przełączających (sterujących) kluczami: OE1,OE2, S1, S2. Na wejścia sterujące idzie sygnał prostokątny z SN74LVC2G17 - o czasie trwania zboczy liczonym w pojedynczych ns, i poziomach TTL (około 0.5 - 4.9V). I tam nie ma biasu!

W moim poście który zacytowałeś o poziomach napięć, jedyne co budzi moją lekką wątpliwość to może zbyt duża amplituda sygnału audio dochodzącego do kluczy (to co wychodzi z poczwórnych LM386).
24-09-2014 10:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #216
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja te napięcia pomierzyłem oscyloskopem.
Na wyjściu lm386 jest 8Vpp.
na wyjściu T4 jest max 2Vpp.
Może to w czymś pomoże.

Andrzej
24-09-2014 11:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 598
Dołączył: 02-11-2010
Post: #217
RE: Transceiver wg. M0NKA
I tak ma być Andrzeju. Jeśli pomierzysz po rezystorach od R63 do R66 to napięcie wyniesie nie 8V pp. a duzo mniej. Pozdrawiam, Janusz.
24-09-2014 12:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 26-09-2012
Post: #218
RE: Transceiver wg. M0NKA
Macie rację. Dzielnik R63 - R66 / R67/R68.
24-09-2014 12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #219
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:19 przez SP3OSJ.)
24-09-2014 13:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 26-09-2012
Post: #220
RE: Transceiver wg. M0NKA
1) Tak
2) Tak
3) Co to znaczy, lepsze dopasowanie. Lepiej nie kombinować z poziomami sygnałów. W nocie CBT3253 są poziomy napięć przełączających.
Klucze (3253 na przykład) lepiej jest zasilać wyższym napięciem. Krótsze czasy przełączania, mniejsze rON, większe poziomy sygnałów p-p które można przełączać.
Reccomended conditions - Vcc min : 4V, Max 5.5V. Hi level control input min 2V, max 5.5V.
PS: Tośmy się nie zrozumieli. Ja cały czas myślałem że ty mylisz jednak bias na wejściach analogowych z poziomami napięć na sterujących.
24-09-2014 13:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 13 gości