Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #191
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ver 0.183 nie do przyjęcia.
szumo-gwizd na poziome od S3 do S7.
Czy u Kogoś jest inaczej?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2014 18:24 przez SP6AUO.)
18-09-2014 17:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #192
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju,
Od wersji 1811 mam podobny problem.
Czy u Ciebie jest taki problem?
https://www.youtube.com/watch?v=gsHcM0iK...load_owner

Im wyższe pasma, tym bardzie slychac pisk (nalezy odlaczyc antene, ustawic RFG na 0 lub 1).
W wersji 1812 i 3 jest on silniejszy.

Po podlaczeniu anteny, i daniu RFG min na 3, pisku nie slychac (do 18Mhz).Powyzej jest slyszaleny.

Wgralem ponownie soft 181, i ten problem nie jest tak dokuczliwy.
https://www.youtube.com/watch?v=CIRAGsQP...oad_owner.

Wydaje mi sie, że ten "pisk" istniale zawsze (moze ktorys z elementów daje o sobie znak). Zmiany softu i jego optymalizacjia powodują ze radio staje sie "czulsze" i uwypukla jego słabe elementy. W wersji 1813 widze czulosc radia wzrasta (zastosowanie nowych filtrów i to IIR).


W międzyczasie poprawilem sobie wyglad UI.
Po pierwsze zmienilem kolor Smetra na zielony, teraz na czerwony. Obydwa bardzo dobrze widoczne z metra. Zmieniłem zielony kolor db w Smetr na niebieski.
Poprawiłem wyświetlanie SWR. Do wartosci 3 pojawia sie w kolorze zielonym, powyzej jako czerwone.
Ale SWR co nie działa prawidłowo, podaje wartość 0 Smile. Analizuje dalej problem.

Tak to wyglada:
İmage
18-09-2014 20:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #193
RE: Transceiver wg. M0NKA
Potwierdzam V183 nie do zaakceptowania. Bardzo duzy poziom " gwizdow " powyzej 40m.

Arek
19-09-2014 0:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DM9IAH Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 04-11-2010
Post: #194
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzień dobry wszystkim kolegom na tym forum.
Ja tez stałem się szczęśliwym posiadaczem płytek m0nka.
Mam już jakieś 75% części czekam jeszcze na si570 i będę pomału próbował odpalić to maleństwo.
Pomysł świetny .Czytałem na jakimś forum ze koledzy się kłócą a raczej sprzeczają czy to jest SDR czy nie.
A przecież jest to 100%-towy SDR a Pc udało się w ARM-mie zmieścić.
Mam nadzieje ze będzie tak działał jak wygląda.Martwi mnie tylko ten smd bo do tej pory robiłem przewlekanym no ale kiedyś trzeba przecież zacząć.
Pozdrawiam wszystkich 73'
Mirek
19-09-2014 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 08-03-2010
Post: #195
RE: Transceiver wg. M0NKA
Potrzebuje diody PIN MA4P7102F , może ktoś posiada lub będzie zamawiał.

http://sq8aqx.blogspot.com/
19-09-2014 15:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DM9IAH Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 04-11-2010
Post: #196
RE: Transceiver wg. M0NKA
Przepraszam Kolegów cz któryś z Was widział instrukcje obsługi do tego TRX.
Szukałem ale nie znalazłem.
Mirek
19-09-2014 16:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #197
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mam tylko to:

.doc  Kontrola użytkownika.doc (Rozmiar: 125.5 KB / Pobrań: 698)

Andrzej
19-09-2014 17:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #198
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:18 przez SP3OSJ.)
21-09-2014 12:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #199
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur.
Po przeanalizowaniu dokumentacji codeca i pomiarach sygnału wychodzi,ze trzeba założyć blokadę czyli 4066.
Artur, a co Ty na to,żeby założyć lm380 za lm386.
Mam wrażenie, że jest jednak jakaś anemia sygnału.
Może to ja mam takie odczucie.
A może to problem głośnika.Jaki tu jest potrzebny?
Jakoś lepiej słucha mi się mojego ala_husarka (czytaj:jednopasmowy skrócony husarek).

Dziękuję za dostawę softu 0.185.

Mam jeszcze taki opis. to do postu 196.

.doc  Sterowanie LCD.doc (Rozmiar: 206.5 KB / Pobrań: 568)

Mam wgrany soft 0.185.
1 : wzrosła dynamika odbioru.
2 : świadome wyłączenie RFG i ATT.
3 : Z anteną czy bez s-metr stoi na 7s.
4 : Spektrum do połowy wypełniony śmieciami.
5 : Bardzo wolno się przestraja.Wyświetlacz nie nadąża za gałką.
Chyba nie tędy droga.
Spróbuję wyłączyć wzmacniacz Q1.
Do tego softu jest spory opis.
Mam już po naszemu.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2014 18:08 przez SP6AUO.)
21-09-2014 18:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #200
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:18 przez SP3OSJ.)
21-09-2014 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości