Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #61
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:12 przez SP3OSJ.)
26-07-2014 14:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 885
Dołączył: 20-09-2009
Post: #62
RE: Transceiver wg. M0NKA
R8 na UI jest do zasilania mic.
C40 1nF blokada we lm386
Wejdź na stronę farnell i wklep numer 166-9896 i szukaj. Wyszukana wartość będzie prawidłowa.
TDK - NLV25T-4R7J-PF - INDUCTOR, SIGNAL LINE, 4.7UH, 1005
Tak, jest mała rozbieżność między schematem a listą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2014 15:22 przez SP6AUO.)
26-07-2014 14:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 284
Dołączył: 18-11-2010
Post: #63
RE: Transceiver wg. M0NKA
Co do obudowy, to ja planuje wypalić ja na laserze. Przygotowane juz jest okolo 70% projektu. Bede stosował gniazda do obudowy dla mikrofonu i zasialania (myslalem też o gnieździe antenowym, ale pozostanie tak jak w oryginale. Całego trx'a mam zmontowanego w 98%, UI 100% (ale nie wykrywa mi windows 8/7/XP i nie mogę wgrać bootloader'a, ale dzisiaj podejmują ostatnią próbę uruchomienia). Jak już uruchomię wszystko, wówczas wypalę sobie obudowe z blachy nierdzewnej (przetestowane do Piligrima i fajnie to wygląda) i ewentualnie jakieś dodatkowe wyjście na chłodzenie (radiator).
Planuję wypalić też ekran z blachy, który wsadzę pomiędzy płyty UI i RF.

Jak już wykonam wszystko, to wrzucę zdjęcia na forum, z tego co liczyłem, koszt takiej obudowy wyjdzie mniej niż plastik z drukarki 3d + ekran.

Pozdrawiam
GS
26-07-2014 15:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 885
Dołączył: 20-09-2009
Post: #64
RE: Transceiver wg. M0NKA
Grzesiu. Jak otworzysz program DfuSe Demonstration (nawet na sucho) to trzeba najpierw wskazać gdzie ten bootloader się znajduje.
Klikasz przycisk Choose otwiera się okno i wybieramy ścieżkę dostępu do tego pliku.Klikamy ten plik bootloadera dwa razy i pojawia się w okienku jako " 00 IntFI "
Oczywiście musi być zworka na UI.
Dalej włączamy przycisk ( i trzymamy cały czas) "POWER"
Klikamy Upgrade i po bólu.
Na zielonym polu zapali się Upgrade successful !
Po lewej stronie okienka pojawi się napis 11 KB ....
Może to Wiesz może nie.
Powodzenia
Tu załącznik. to jest widok na sucho. jak podłączysz procesor i zasilanie to się wypełnią pola.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2014 15:57 przez SP6AUO.)
26-07-2014 15:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #65
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:12 przez SP3OSJ.)
26-07-2014 22:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 885
Dołączył: 20-09-2009
Post: #66
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur, gratuluję.
Powstał pewien problem z polaryzacją U1,U2.
Mam wersję płyty i schematu bez polaryzacji pinów 7 i 9.
Teraz pojawił się nowy schemat z polaryzacją tych pinów.
Może gdzieś jest jakaś informacja o tej polaryzacji.
co ona wnosi na sygnale.?
Zrobiłem wczoraj 5 QSO bez uwag z raportami 59.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2014 12:06 przez SP6AUO.)
27-07-2014 12:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #67
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:12 przez SP3OSJ.)
27-07-2014 12:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 885
Dołączył: 20-09-2009
Post: #68
RE: Transceiver wg. M0NKA
http://www.sdr-kits.net/Webshop/search.p...70&x=0&y=0
Tu kupowałem si570.Tylko cmosa nie widzę na 280MHz
Tak były niektóre cyfry na czerwono.
W tej chwili radio nie działa i część cyfr świeci na czerwono.
Była z 1 godzinę temu burza.
Czeka mnie szukanie.
Ustaliłem brak kontaktu z si570,a to czerwone cyfry.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2014 19:22 przez SP6AUO.)
27-07-2014 19:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #69
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:12 przez SP3OSJ.)
28-07-2014 22:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 885
Dołączył: 20-09-2009
Post: #70
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wy lutowałem i ponownie zalutowałem si570. Jest ok.
Prąd przy odbiorze 420mA.Radiator grzeje się solidnie (jest to belka aluminiowa 10mm x 10mm x 200mm, po jednej stronie tranzystory mocy po drugiej stabilizatory).
Wymieniłem wczoraj enkodery.Teraz jest prawidłowo.W prawo wartości rosną w lewo maleją.(miałem niebieskie,teraz mam zielone)
Kolega Roman SP5AQT/5 ocenił mój sygnał.
Za małe tłumienie drugiej wstęgi.Lekko przesterowany sygnał.
Po włączeniu CAL S-15 pojawia się tabelka na ekranie.Ma trzy pozycje.
PA BIAS - można ustawić prąd spoczynkowy tranzystorów mocy (chyba 450 mA, nie pamiętam czy po 450mA). Ustawione było 37 jednostek na 50 możliwych.
IQ GAIN - od -32 0 +32
IQ PHAS - od -32 0 +32
Te dwie wartości teraz są na 0.Co nimi się ustawia ?.
Pewnie to co Roman zanegował.


Ten czerwony napis PROT też coś oznacza,tylko co ?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2014 12:00 przez SP6AUO.)
29-07-2014 9:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości