Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #791
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzięki Staszek za wszelką pomoc.
Sytuacja opanowana.
Wymieniłem wczoraj stm32F407 i całe jego otoczenie,
łącznie ze stabilizatorem.
Skończyłem ponowny montaż,odpaliłem i działa prawidłowo.
Co było ???
Jedynie dławik RFC2 miał być 47uH a był 4,7uH.
Teraz zajmę się pomiarem mocy M0nka bo zamówiłem i już
jest w drodze wzmacniacz Pa 70W.

Niestety radość była krótka.
Wróciło do problemu.Samo się załącza po wyłączeniu.
I znowu wróciło do prawidłowej normy.
Zainstalowałem BL 3.2.0.
Wygląda,że żeby wgrać FW muszę uruchomić
U8 i wgrać FW przez USB.Przez Dfu nie ma możliwości.
Co prawda widzi FW który wgrałem wcześniej przez Dfu
ale,w ramach treningu muszę spróbować.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2017 10:54 przez SP6AUO.)
21-06-2017 9:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #792
Sad RE: Transceiver wg. M0NKA
(21-06-2017 9:10)SP6AUO napisał(a):  Zainstalowałem BL 3.2.0.
Wygląda,że żeby wgrać FW muszę uruchomić
U8 i wgrać FW przez USB.

Nie musisz U8 - wystarczy wlutować rezystor R43a... Potem szybko, łatwo i przyjemnie...

BTW: Czy znasz ścieżkę dostępu do ekranu pomiędzy płytkami? Ktoś produkuje? Ktoś sprzedaje? Nie mam możliwości samodzielnego wykonania...

73 Staszek SP2GNB
21-06-2017 12:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #793
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nie, nie znam takiej ścieżki dostępu.Chyba,ekran nie jest potrzebny.
To co ma być za ekranowane ma swoje pady ekranujące.
Przymierzałem się do włożenia M0nka do pięknej błyszczącej obudowy.
Nie jestem mechanikiem i przekracza to moje
manualne zdolności.Na razie obudowa i M0nka razem ale osobno,obok siebie.
Ta ver05 jest wyjątkowo czysta.Na ekranie nie mam żadnych sygnałów ani odbić.
Nawet na 28MHz jest czyste tło.Bez anteny S=1.Z anteną S=3.Stacje na drucie
wychodzą na S=7-8

W wersji PCB czerwonej niestety tych sygnałów własnych zakłócających jest sporo.
Tu przewiduję większą obudowę,bo chcę dołożyć PA 70W, o ile się da.
Chodzi o te 70W

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2017 13:35 przez SP6AUO.)
21-06-2017 13:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #794
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju, jakieś sukcesy z PA 70W?

73 Staszek SP2GNB
08-07-2017 10:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #795
RE: Transceiver wg. M0NKA
Niestety,zakupiony blok 70W jeszcze nie dojechał.
Zajmuję się innym modelem 45W.Takim jako dostawka do m0nka.
Efektów jeszcze nie mam dopiero dziś wytrawiłem płytę.

Andrzej
08-07-2017 12:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #796
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witajcie,

Dalszy ciąg dopieszczania wersji 0.5...
Szukałem przyczyny niesatysfakcjonującego przenoszenia LPF na 7 MHz. widać to jak niżej:

.pdf  Rys2.pdf (Rozmiar: 19.47 KB / Pobrań: 444)
Przyczyną było omyłkowe wstawienie kondensatorów 680p z dielektrykiem X7R zamiast C0G. Po wymianie - przebieg jak niżej:

.pdf  Rys3.pdf (Rozmiar: 19.5 KB / Pobrań: 419)
Warto zwracać uwagę na rodzaj dielektryku...

73 Staszek SP2GNB
12-07-2017 13:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #797
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

W swoim czasie wymieniłem tranzystory driwera na BFQ18a (post #771). Stwierdziłem, że grzeją się do mniej więcej 65 degC. Prąd kolektora ok. 15 mA (0.74V na emiterze, czyli na rezystorze 47ohm dla prądu stałego), przy dzielniku 2k2/2k2 w bazie.
Jak jest u Kolegów, którzy też wymienili driwery? Gdzieś w sieci czytałem, że należy dzielnik w bazie zamienić na 2k2/1k6, ale nie mogę tego znaleźć...
Andrzeju SP6AUO, a jakie jest Twoje stanowisko w tym temacie?

73 Staszek SP2GNB
19-07-2017 19:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #798
RE: Transceiver wg. M0NKA
Z tym wyliczeniem Re to jest trochę inaczej przy różnych częstotliwościach.
Wychodzi,że rezystancja emitera to dwie równoległe gałęzie.
zależne od 47//4,7+Xc.
Xc chyba =1/2*pi*f* 47nF a f=28MHz
To przekracza już 50mA i tranzystor BFQ19 zaczyna bulgotać.
Jak zwiększymy prąd do 70mA uzyskamy na 28MHz na wy C99 i C100 około 15V.
Dlatego trzeba dać tranzystory BFG591 i ustalić prądy na 80mA uzyskamy moc wy Tx na 50om 16W.
Ja dorobiłem dopalacz na dwóch Buk452 który z 4-5W daje 50W przy 12V zasilania na 80m.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2017 20:53 przez SP6AUO.)
19-07-2017 20:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #799
RE: Transceiver wg. M0NKA
(19-07-2017 20:53)SP6AUO napisał(a):  Ja dorobiłem dopalacz na dwóch Buk452 który z 4-5W daje 50W przy 12V zasilania na 80m.

A wyższe pasma próbowałeś?

73 Staszek SP2GNB
19-07-2017 21:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #800
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jeszcze nie.Najpierw muszę przerobić drivery.Dokleić do M0nka porządny radiator.
Ta aluminiowa obudowa nie ma chłodzenia.Płyty się gotują

Andrzej
19-07-2017 22:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości