Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #601
RE: Transceiver wg. M0NKA
Drogi Wojciechu.
LCD i na jednej płycie i na drugiej wy lutowane .
Po załączeniu oba Rx-y działają.
Tylko skąd procesor wie jaki będzie LCD.Ich jeszcze nie ma a m0nka ver0.3 steruje równolegle,a m0nka 0.4 szeregowo.
Na obu płytach brak rezystorów od R30 do R35.
Musi byś jakiś pin na STM32F407 który jak dostaje "0"to ma szeregowe wysterowanie,a jak "1" to równoległe,albo odwrotnie.
Może też być w programie wcześniejszym i po instalacji nowszych softów przenosi wcześniejsze zapisy.
Ja do tego jakoś dojdę.
Cudów nie ma.
Kiedyś na początku miałem LCD HY28A.Tam było sterowanie szeregowe.W pewnym momencie zmieniono na HY28B i działanie m0nka znacznie się poprawiło.Teraz wyraźnie mam w m0nka sterowanie szeregowe i złe działanie.
Jest nawet problem z wyłączeniem,przepuszcza kręcenie gałami,zapala biały ekran.
Jest tylko jeden problem.Jak wymusić sterowanie równoległe w ver0.4.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2016 17:49 przez SP6AUO.)
18-08-2016 17:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #602
RE: Transceiver wg. M0NKA
Obawiam się, że jedyny sposób zablokowania transmisji szeregowej to modyfikacja i przekomilowanie kodu.

BTW: Pamięć EEPROM 24LC01 jest dużo za mała do nowego softu Ma tylko 128 bajtów. Ja mam AT24CM01 (24C1024) pojemność 128 kilobajtów.

Wojciech
19-08-2016 1:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #603
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Wojtku.
Czy możesz potwierdzić:
że masz PCB ver0.4 (wiem pisałeś)
że nie ma rezystorów od R30 do R35 (może którąś trójkę masz wlutowaną)
że nie masz LCD dotykowe ? (tak jak w załączniku)
İmage , İmage

Andrzej
19-08-2016 9:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #604
RE: Transceiver wg. M0NKA
Potwierdzam,
Płytka to wersja 0.4 (oprogramowanie 1.0.0)
Zworki R30-R35 nie są wlutowane i nigdy nie były
Panel dotykowy nie jest podłączony (jest w planach)
Wyświetlacz działa w trybie równoległym (przy starcie pojawia się informacja na wyświetlaczu)
Miałem kiedyś biały ekran ale wylutowanie JFETa z płytki RF pomogło.

pozdrawiam, Wojciech
19-08-2016 9:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #605
RE: Transceiver wg. M0NKA
To już chyba ostatnia prośba.
Jaki procesor masz:
czy STM32F407 VGT6
czy STM32F407 VET6

Andrzej
19-08-2016 9:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #606
RE: Transceiver wg. M0NKA
VGT6

Wojciech
19-08-2016 19:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #607
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wymieniłem VGT6 na VET6 wszystko wróciło do normy.Jutro wlutuję LCD i zainstaluję DF8OE.
Liczyłem ,że masz VET6 dlatego działa prawidłowo.
Jedzie do mnie PCB ver0.3 to zainstaluję Tego VGT6 i te parę elementów to go jeszcze raz sprawdzę.
Dzięki Wojtek za współpracę.Pozdrawiam

Andrzej
19-08-2016 20:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #608
RE: Transceiver wg. M0NKA
Cieszę się że w końcu płytka ruszyła.
Jeśli to był problem z niekontaktującą nóżką lub zwarciem między nóżkami to po wymianie procesora problemy mogą zniknąć (lub pojawić się, HI )

Pozdrawiam

Wojciech
19-08-2016 21:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #609
RE: Transceiver wg. M0NKA
Po zdjęciu procesora było zwarcie chyba między 49 i 50 pinem lub 74 i 75.
Jakoś szybko szybko i dobrze nie spamiętałem.
Jak go zlutuję do nowej płyty to wszystko wyjdzie.
İmage
Zdjęcie nie jest najlepszej jakości,ale coś widać.
LCD HY28A/B też tak masz.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2016 7:39 przez SP6AUO.)
19-08-2016 21:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #610
RE: Transceiver wg. M0NKA
U mnie jest podobnie, ale troszkę inaczej:
İmage
Wersja 1.0.0

Jest już nowa stabilna wersja 1.2.0 i nowy bootloader DF8OE. Powinien działać z pendrivem włożonym do dużego USB <- potwierdzam, DZIAŁA, mam już wersję 1.2.0

Wojciech
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2016 0:56 przez SP5SMK.)
21-08-2016 0:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości