Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #571
RE: Transceiver wg. M0NKA
Czy ktoś kompilował samodzielnie ten projekt?
17-05-2016 20:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #572
RE: Transceiver wg. M0NKA
Trochę się zmieniło..zupełnie nowe menu i dużo nowych funkcji.
17-05-2016 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #573
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Robert.
Zdjęcie Wojtka pokazuje ekran i jest ok.
Duża zmiana jest w samym menu.Zupełnie inna konfiguracja.
A funkcji nowych ogrom.
To trzeba zainstalować i się zachwycać.
To spostrzeżenia w stosunku do wer. 219

Andrzej
18-05-2016 5:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO5HMI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 16-05-2016
Post: #574
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam
Niedawno zabrałem się za budowę mchf i generalnie skończyłem UI board - uruchomiłem i wydaje się działać.
Udało mi się wgrać starszego bootloadera 0.0.0.9 - wersja 0.14 nie chce ruszyć. Nowy soft również wrzuciłem (0.219.26.4) i wyświetlacz ożył.
Niestety podczas usuwania plastikowych elementów listwy goldpin zbyt mocno nacisnąłem na wyświetlacz i w efekcie tego górna jego część nie wyświetla dobrze. Czy może wynikać to ewentualnie z pozaginancyh gniazd w gnieździe goldpin? Po przycięciu nóżek wyświetlacza wydaje mi się, że niektóre styki w goldpinie wlutowanym na UI pozaginały się.
Dodam, ze wyświetlacz ma zworkę ustawioną na SPI (IM2 oraz IM0 zwarte). Zastanawia mnie też kwestia tego, że podczas uruchamiania na wyświetlaczu jest informacja, że LCD pracuje w trybie parallel. Jak powinna być ustawiona zwora, żeby wyświetlacz działał w trybie SPI?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2016 13:08 przez SO5HMI.)
18-05-2016 10:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #575
RE: Transceiver wg. M0NKA
(18-05-2016 10:14)SO5HMI napisał(a):  Witam
...
Dodam, ze wyświetlacz ma zworkę ustawioną na SPI (IM2 oraz IM0 zwarte). Zastanawia mnie też kwestia tego, że podczas uruchamiania na wyświetlaczu jest informacja, że LCD pracuje w trybie parallel. Jak powinna być ustawiona zwora, żeby wyświetlacz działał w trybie SPI?

To jest akurat tryb równoległy. Tryb SPI jest wtedy, gdy są wlutowane zworki dolna i środkowa a u góry jest rozwarte. Jeśli wyświetlacz jest typu HY28B to użycie trybu szeregowego wymaga poprowadzenia trzech kabelków.
Pozdrawiam,
Wojciech SP5SMK
18-05-2016 21:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ONG Offline
Waldek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 22-10-2013
Post: #576
RE: Transceiver wg. M0NKA
A czy ktos z was probowal aktywowac funkcje ekranu dotykowego:

Cytat:UI-04-N-026 Activate touchscreen (recommended to use actual FW features)

To use touchscreen five wires must be connected. It is very important to remove the resistors R30..R32

connect PA4 MCU to LCD TP_IRQ
connect R30/R33 to LCD TP_SDO
connect R31/R34 to LCD TP_SDI
connect R32/R35 to LCD TP_SCK
connect PA9 MCU to LCD TP_CS
Schemat polaczen:
http://www.amateurfunk-sulingen.de/data/...04-026.png

Tu na filmie widac jak to dziala:
https://www.youtube.com/watch?v=V_Hc4a47qHs

73 Waldek
http://www.qrz.com/db/SP2ONG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2016 13:38 przez SP2ONG.)
22-05-2016 13:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
2707 Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 15-04-2016
Post: #577
RE: Transceiver wg. M0NKA
(15-05-2016 21:18)SP2ONG napisał(a):  Zalacze obrazek z problemem gdzie zaznaczylem bialymi liniami sygnaly lustrzane

Sprobuj przy ICs U12 i U13 jeszcze raz wszystkie punkty lutownicze na nowo przylutowac.
24-05-2016 21:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MTS Offline
Czesiek
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 25-03-2011
Post: #578
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam
Nabyłem płytkę wersji 04, chciałbym ją uruchomić na 2 pasmach: 70 i 144 MHz
proszę o podpowiedź które elementy powinienem mieć o wyższej częstotliwości pracy ?
73 Czesiek sq9mts
02-06-2016 10:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #579
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jakoś to marnie widzę kolego Cześku.
Chyba nie da się przerobić m0nka z 30MHz na 70MHz i wyżej bez zmiany projektu płytki.
Proponuję zacząć czytać posty.
Pierwsza informacja na temat 4m zaczyna się w post:#244.
Gdzieś dalej są informacje na ten temat np post:#268 i dalej post:#311 tu są płytyPCB,schemat itd.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2016 3:41 przez SP6AUO.)
03-06-2016 3:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 598
Dołączył: 02-11-2010
Post: #580
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ten układ transceivera nie pozwala na pracę na częstotliwościach wyższych niż 30-50 MHz.
Są produkowane do tego celu układy np. LTC5584 i inne. Pozdrawiam, Janusz.
03-06-2016 7:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości