Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #521
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja mam zestaw czerwony od Artura.Czy ten zestaw trzeba modyfikować ?.
Co Ty rozumiesz pod pojęciem modyfikacja.
Na czym ma polegać ta modyfikacja ?
Czy posiadasz projekt PCB m0nka w Sprint layout ?
Czekam na info.

Andrzej
04-04-2016 14:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #522
RE: Transceiver wg. M0NKA
Generalnie niebieski płytki ruszają z kopyta po modyfikacji polegającej na usunięciu rezystorów R30, R31 i R32 i dolutowaniu 5 przewodów do wyprowadzeń wyświetlacza.Podmiana pamięci na 1025 wgrany nowy firmware i wszystko chodzi.
U Artura nie udał mi się ten zabieg. Usunąłem odpowiednie piny z wyświetlacza, odpowiadające za komunikację do w/w rezystorów (których u Artura nie ma) podłączyłem potrzebne przewody no i mam biały ekran.
DO sprawdzenia na dzisiaj zostało czy na płytkach Artura czasem jakieś wyprowadzenie nie różni się od tego na niebieskich płytkach Chrisa.
Niestety nie posiadam projektu płytki w SPRINT LAYOUT...
04-04-2016 14:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #523
RE: Transceiver wg. M0NKA
UF.Odetchnąłem z ulgą.
Zapytam.Czy to dotyczy przeróbki na wyświetlacz dotykowy ?
I jeszcze jedna prośba Zamień imię "Początkujący" na swoje.
Na forum jest cała fura początkujących i innych tym podobnych.
Trudno się do nich odnieść.
Przeszukałem i nie mogę trafić.Będę strzelał.Grzegorz.
Ale pewności nie mam.

Andrzej
04-04-2016 15:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #524
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak Andrzeju.... Chodzi o przerobke na dotykowy.
Eeee tam..Grzegorz też ładnie, ale trochę inne...Przemek...
04-04-2016 18:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #525
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Przemku.
Nie nie mam pcb w żadnym programie.Myślałem zaprojektować sam,ale projektuję tulipana i czekam aż ktoś opracuje m0nka i zmieni fragment wzmacniacza przed mieszaczem.To jest najsłabszy fragment w całym TRx.
Mam właśnie komplet czerwonych pcb ale na razie leży.
Coś śledzę poczynania w m0nku,ale nic więcej.
Mam mieszane uczucie w stosowaniu dotyku na tak małym ekranie.
Pozdrawiam

Andrzej
04-04-2016 19:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #526
RE: Transceiver wg. M0NKA
A może wersja 5 płytek od crisa już jest przerobiona?
04-04-2016 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #527
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nie, no teraz to już ręce opadają.Skąd wziąłeś taką wersję ?
Odnośnie PW "na razie nie udostępni"

Andrzej
04-04-2016 21:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #528
RE: Transceiver wg. M0NKA
Oczywiście chodziło mi o wersje 0.5 mam nadzieję, że się domyśliłeś.
04-04-2016 21:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #529
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam wszystkich budowniczych transceivera mcHF
Aktualnie jestem na etapie kończenia montażu i instalacji oprogramowania. Mam wersję płytek 0.4 i wyświetlacz skonfigurowany na interfejs równoległy.
Mam pytanie, której wersji oprogramowania Koledzy używają?
U mnie działa oprogramowanie w wersji 0.219.26.4 ze strony Downloads. Próbowałem zainstalować nowsze ze strony DF8OE na githubie, ale żadna wersja mi nie ruszyła. Wersja 0.219.27.0 wchodzi w teśt przycisków i utyka a 0.219.27.7 nic nie wyświetla.
Pozdrawiam, 73
Wojciech SP5SMK
04-04-2016 22:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #530
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wojtku odpowiem CI tak:
Coraz więcej osób ma problem z wersja DF8OE. U mnie na jednym wyświetlaczu miałem ten sam efekt. Według kolegów jest on uszkodzony według mnie sprawny.
Dlaczego tak uważam. Otóż u mnie było tak że jak mcHF uruchomił się w trybie test button to pokazywał prawidłowo współrzędne na wyświetlaczu. Niestety sam program chyba ma wadę i sam wymusza ten tryb niewiadomo czemu. Natomiast na innym wyświetlaczu mam inny efekt. Soft uruchamia się normalnie natomiast przy wymuszeniu BUTTON TEST pierwszą współrzędną pokazuje 60 a drugą 0.
Sam nie wiem co o tym myśleć, natomiast soft DF8OE bardziej mi się podoba...Trochę zbyt często wychodzą aktualizacje (co parę dni, czasami codziennie) no i nie ma opisu zmian.
05-04-2016 11:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości