Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 08-03-2010
Post: #451
RE: Transceiver wg. M0NKA
(13-10-2015 10:15)SQ4KDI napisał(a):  Jak by komuś przeszkadzało "SWR BRIDGE MOD NOT DETECTED" to na podstawie grupy Yahoo należy wykonać te zmiany:

Najważniejsze są zmiany z rysunku 3 i 4.

http://sq8aqx.blogspot.com/
13-10-2015 13:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4KDI Offline
Łącznościowiec
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 13-07-2015
Post: #452
RE: Transceiver wg. M0NKA
(13-10-2015 13:48)SQ8AQX napisał(a):  
(13-10-2015 10:15)SQ4KDI napisał(a):  Jak by komuś przeszkadzało "SWR BRIDGE MOD NOT DETECTED" to na podstawie grupy Yahoo należy wykonać te zmiany:

Najważniejsze są zmiany z rysunku 3 i 4.

Chodziło o "SWR bridge resistor mod NOT completed!"

73 Sławomir Olsztyn
13-10-2015 23:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 08-03-2010
Post: #453
RE: Transceiver wg. M0NKA
(13-10-2015 23:16)SQ4KDI napisał(a):  Chodziło o "SWR bridge resistor mod NOT completed!"

Wyjaśnię:
• Usuń R59 i R60 i zastąp 0R lub zworką.
• Zmień R58 i R62 na 2,2k rezystory.
• Zmień C82 i C83 na 2.2uF kondensatory.
• Wymień R55 i R56 na dławiki 47uH. Jeśli ich nie masz, 4.7 uH będą działać poprawnie
• Ponadto, zaleca się dodać 2 kondensatory 1nF do 100nF, należy podłączyć pomiędzy piny 9 i 10 do GND (pin6) na 30 pinowym złączu krawędziowym płyty RF.

http://sq8aqx.blogspot.com/
14-10-2015 13:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #454
RE: Transceiver wg. M0NKA
A co z resztą przeróbki, tzn chodzi mi o rdzenie?
Konieczne?
PS. Czy kondensatory 2,2uF muszą być tantalowe czy mogą byc ceramiczne bezpolaryzacyjne?
14-10-2015 13:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 08-03-2010
Post: #455
RE: Transceiver wg. M0NKA
(14-10-2015 13:12)SP9KN napisał(a):  A co z resztą przeróbki, tzn chodzi mi o rdzenie?
Konieczne?
PS. Czy kondensatory 2,2uF muszą być tantalowe czy mogą byc ceramiczne bezpolaryzacyjne?

Rdzeni nie zmieniałem. Kondensatory dałem ceramiczne.

http://sq8aqx.blogspot.com/
14-10-2015 13:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #456
RE: Transceiver wg. M0NKA
Aaaa to też takie zapodam Smile Odpadnie bieganie po sklepach...
Rdzenie te same tylko z jakimś przewodem w środku...

PS. Gdzie u nas kupić tą neonówkę ??
14-10-2015 13:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #457
Video RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam. Czy ktoś z Was miał już problem z odbiorem?
Problem o tyle dziwny, że jak podłącze generator z MAX6 słyszę ton na każdym paśmie natomiast żadnej stacji.
Zrobiłem dwie modyfikacje:
- wywaliłem Q2 i R40
- modyfikacja SWR dwa wątki wyżej...
Co to może być albo co sprawdzić

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2015 7:35 przez SP9KN.)
18-10-2015 7:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4IOP Offline
Piotr
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 31-10-2009
Post: #458
RE: Transceiver wg. M0NKA
Prawdopodobnie problem z jednym z 74HC4066 na UI
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2015 21:21 przez SQ4IOP.)
18-10-2015 13:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #459
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam >Na jakim poziomie słyszysz ton podany z MAX6 ?
Trzeba sprawdzić przełącznik antenowy ,sprawdzić przejścia filtrów pasmowych BFP.
Wymienić scalaki zawsze można ale jak się wykluczy błędy montażu.
Pozdrawiam sp4eib
To co widać to ślad słaby przy czułości toru odbiorczego
Cd.Sprawdż czy masz impulsy na nogach 4i 6 U12 i U13 I czy nie ma tam zwarć mieczy nogami scalaka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2015 19:55 przez SP4EIB.)
18-10-2015 18:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #460
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam.
Na każdym paśmie jest mniej więcej jednakowo: 59 +30...
Z chęcią wykorzystam Maxa by sprawdzić obwody tylko poproszę o nakierowanie jak to zrobić Sad
18-10-2015 19:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości