Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,345
Dołączył: 29-01-2010
Post: #301
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju a jakiej karty dźwiękowej używasz przy sdrz-e bo od jej jakości i ustawień zależy bardzo wiele.
07-02-2015 19:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #302
RE: Transceiver wg. M0NKA
Karta dźwiękowa w moim laptopie jest byle jaka (realtek).
Pewnie przy zachowaniu tych samych układów mieszacza i wzmacniacza i dobrej karty dźwiękowej sygnały będą porównywalne.
Mam też zbudowany sdr wg Rafała.
Dlatego napisałem, że sdr-y nie szumią.
Szumi albo kiepska karta dźwiękowa albo źle zaprogramowany codek.
I tyle na ten temat.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2015 22:01 przez SP6AUO.)
07-02-2015 22:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #303
RE: Transceiver wg. M0NKA
Myślę,że jest trochę do zrobienia.
Nie jest to radio na dzień dzisiejszy jakimś szczytem moich marzeń.
Na pewno jest radiem rozwojowym i należy jeszcze sporo zmienić.
Zarówno w sdr jak i w programie.
Mimo tych wad to da się na nim słuchać i zrobić QSO.
Część nadawcza jest dobra.
Sygnał jest w miarę poprawny.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2015 8:01 przez SP6AUO.)
10-02-2015 7:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #304
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju,
1) Dzisiaj wgralem wersję 215. Wszystk odziala prawidłowo. QSO z Ukrainą i Anglią. Żadnych szumów, problemów, dziala tak jak porzednio. Dodam, że mam stara wersje UI i RF.
2) Proponuję podpiąć Avalę lub trx Rafała do płyty UI do wejscia I/Q. Wówczas będzie można ocenic czy płyta UI u Kolegii jest z jakimś błędem, czy może problem tkwi w PCB RF.

Pozdrawiam
G
10-02-2015 18:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #305
RE: Transceiver wg. M0NKA
Odpinam pin 4 i 5 z P1 czyli w głośniku jest szum z samego codeka na S=6.
To jest dobrze?
Ja też dzisiaj pracowałem o 5.00 z Przemyślem. Dostałem 59+10,odbierałem 59+20 według wskazań S-metra.
Szum został wielokrotnie przykryty.
Wyciągnij antenę i napisz mi,że S=1 lub mniej bo u mnie jest na S=6 bez mieszacza i wzmacniacza.
Stacji poniżej S=6 w ogóle nie słyszę.
A co z 28MHz.Stukania też nie ma ? No może brak sygnału podbija automatyka.
Dodam,że próby z sdr + komputer (z tą kiepską kartą) zachowuje się podobnie.
S-metr od razu pokazuje 6 a szumów cała banda.

Generalnie to stacje na 80 i 40 wychodzą na 9 i więcej,więc problemów nie słychać i QSO robi się w luksusie.
Wyżej też słychać,ale brak anteny (50% odbiornika) powoduje milczenie z mojej strony.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2015 0:14 przez SP6AUO.)
10-02-2015 23:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #306
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:22 przez SP3OSJ.)
11-02-2015 0:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #307
RE: Transceiver wg. M0NKA
Po tej wypowiedzi coraz bardziej skłaniam się do tego ,ze mam coś z codekiem.
Proszę, o potwierdzenie, że bez anteny na 80m S jest różne od 6 (u Artura S=3).
Możliwe,ze od samego początku walczę z wiatrakami.
Czekam na opinię.

Andrzej
11-02-2015 7:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #308
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:23 przez SP3OSJ.)
11-02-2015 20:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #309
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jutro wydmucham codeka i wszystko się wyjaśni.

Dostałem na pw fotkę. Zatkało mnie.
İmage


Sytuacja opanowana.
Bez anteny S=2.
Dzięki wszystkim Pomagającym.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2015 13:06 przez SP6AUO.)
11-02-2015 22:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #310
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:23 przez SP3OSJ.)
13-03-2015 13:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości