Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
DM9IAH Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 04-11-2010
Post: #201
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dziękuje bardzo Koledze Andrzejowi za Instrukcje. Ja już zmontowałem cześć cyfrowa na tyle ze można będzie odpalić LCD.A wiec "pierwsze koty za ploty".
I teraz pytanie:czy muszę wgrywać soft od 181 i robić nakładki nowego,czy od razu można np.185.
A propos 185 możecie udostępnić ?
Pozdrawiam
Mirek
22-09-2014 8:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #202
RE: Transceiver wg. M0NKA
Istalujemy bootloadera a potem dowolny soft.
Sp6auo@wp.pl
Tak miało być

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2014 10:01 przez SP6AUO.)
22-09-2014 9:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 931
Dołączył: 26-09-2012
Post: #203
RE: Transceiver wg. M0NKA
(21-09-2014 21:09)SP3OSJ napisał(a):  Jak wzmocnienie zmniejszam to pokazuje sie grzebien na spektrum w najnowszym firmware, nie wiem czy to nie jest wina polaryzacji wejsc wszystkich SN74CBT3253C ustawione na 2,5V. Z not ukladow wynika ze przelaczanie tych ukladow L i H jest w okolicy miedzy 1,5V. Nie wiem czy nie trzeba by tego zmienic.

Artur, mylisz chyba polaryzację i poziomy napięć na wejściach/wyjściach sygnałowych SN75CBT3253 z poziomami przełączania wejść sterujących (gdzie powinny być poziomy TTL).
22-09-2014 12:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DM9IAH Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 04-11-2010
Post: #204
Photo RE: Transceiver wg. M0NKA
Teraz w międzyczasie buduje obudowę.
Postanowiłem ze nie wydam na nią ani grosza, ze będzie na " winie ".
To znacz ze wykorzystam wszystko co się pod rękę na winie.
A poniżej pierwsze nawinięcia :-)
İmage İmage
Oczywiście trochu to obrobiłem. Obudowa pochodzi od przemysłowego sterownika.Była za duża to ja trochu prze-frezowałem.
Najważniejsze ze teraz pasuje jak ulał.
22-09-2014 15:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #205
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:19 przez SP3OSJ.)
23-09-2014 0:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 931
Dołączył: 26-09-2012
Post: #206
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur, przyznam że nie do końca rozumiem co napisałeś...

Mieszacz na kluczach (tu, jeśli dobrze znalazłem w schemacie jest to SN74CBT3253C, są to klucze na mosfetach, patrz datasheet), żeby klucze "dobrze przełączały" musi mieć na tych kluczach (względem masy układu) pewne napięcie. Zwykle się daje połowę zasilającego tenże układ, albo coś koło tego.
Kompletnie nie zrozumiałem o co Ci chodzi z przesunięciem fazowym sygnałów silnych do słabych.
Sygnał wejściowy (na wejścia 1B, 2B) NIE otwiera kluczy, klucze otwierają się sygnałami S0, S1 które powinny być TTL. Na S0, S1 idzie kod taki, żeby poszczególne klucze otwierać w odpowiedniej fazie (patrz tabelka, strona 6 schematu od M0NKA).
W zasadzie nie różni się to specjalnie od mieszacza diodowego, czy innego nie-aktywnego. Tam otwierana jest dioda, czy tranzystor, tu otwierany jest klucz. Główna różnica to taka że sygnały (kluczujący i RF) są od siebie odseparowane (prawie).
Jeśli Ci cieknie nośna, bez żadnego sygnału, to pewnie jest przyczyna w niewłaściwej polaryzacji któregoś wejść klucza, albo w transformatorze (idealnie powinno być symetrycznie, i wtedy sygnały się zniosą). Może jakaś noga "wisi" albo jest z czymś zwarta, a nie powinna?

http://www.qsl.net/va3iul/RF%20Mixers/RF_Mixers.pdf
23-09-2014 11:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 271
Dołączył: 02-02-2010
Post: #207
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur, co do Twojego wywodu to na Cqham.ru Gienadij Zawidowski pisał, że po zmniejszeniu napięcia polaryzacji do 1,6V uzyskał lepsze charakterystyki sygnału. Były tam podane oscylogramy. Temat dotyczył podobnego SDRa jak M0NKA. Jak odnajdę te posty to tu zacytuję.

73! Zbyszek
23-09-2014 12:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 931
Dołączył: 26-09-2012
Post: #208
RE: Transceiver wg. M0NKA
Taka jedna rzecz. Patrzę na schemat M0NK'a, tam do mieszacza TX dochodzą sygnały maksymalnie 8Vp-p. Sam układ mieszacza jest zasilany z 5V, z biasem na kluczach po 2.5V. W specyfikacji jest min/max Vi -0.5 .. 7V (tylko nie jestem na 100% pewien czy chodzi o Vi wejść kluczy, czy sterowania, ale raczej wejść).
Nie sprawdzałem tego, ale czy tak duże napięcia nie spowodują problemów z pracą kluczy? Minimalnie Vi wyjdzie -1.5V, trochę za mało.
23-09-2014 13:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 592
Dołączył: 02-11-2010
Post: #209
RE: Transceiver wg. M0NKA
Myślę, że problem wytłumienia drugiej wstęgi tkwi gdzie indziej. W Husarku bias jest równy 2,5V i
tłumienie drugiej wstęgi jest poprawne. Przeglądając dokumentację zauważyłem, że nie są podane
wartości tolerancji rezystorów mających wpływ na wzmocnienie w poszczególnych torach obrabianego
sygnału. A jedynie jego typ, którego nie znalazłem. W torze TXa przy układzie TLV2464CD proponuję
zastosować rezystory 10kom o tolerancji 1% lub mniej. Nie muszą być to rezystory precyzyjne,
wystarczy je pomierzyć i znaleźć w miarę jednakowe. Następna sprawa, to wzmocnienie poszczególnych
układów LM386, które powinno być jednakowe. W nocie katalogowej podana jest tylko wartość
wzmocnienia i nie ma nic o jego odchyłce. Można to sprawdzić podłączając wejścia wszystkich
wzmacniaczy do generatora i mierzyć różnicowo miliwoltomierzem np. 5Vpp sygnał pomiędzy
poszczególnymi wyjściami. Życząc sukcesów pozdrawiam, Janusz.
23-09-2014 13:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,129
Dołączył: 28-06-2009
Post: #210
RE: Transceiver wg. M0NKA
Może lepiej poczekać, aż autor dopisze kod odpowiedzialny za kompensacje amplitudy i fazy w torach I/Q bo ktoś już sygnalizował, że odpowiednie regulacje nie działają....
23-09-2014 13:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości