Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 698
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1601
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

Leszku, zanim zabierzesz się za wymianę procka, sprawdź w pierwszej kolejności, czy masz na nim zasilanie - 3.3V, czy pracuje generator 16MHz oraz czy linia RESET procka nie jest ściągnięta do masy ( zwarta ). Jeżeli procek nie jest mocno ciepły, można, tak jak podpowiada Sławek, podpiąć programator i sprawdzić, czy jest z nim komunikacja. Jak zostanie w programie rozpoznany, to zaprogramuj go poprawnym wsadem.

Jeżeli procek będzie martwy, po jego wymianie wymień również kodnestatory na linii VCAP1 i VCAP2 procka.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2021 12:04 przez SQ8MVY.)
31-01-2021 11:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SPV Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 10-10-2010
Post: #1602
RE: Transceiver wg. M0NKA
(31-01-2021 11:55)SQ8MVY napisał(a):  Witam,

Leszku, zanim zabierzesz się za wymianę procka, sprawdź w pierwszej kolejności, czy masz na nim zasilanie - 3.3V, czy pracuje generator 16MHz oraz czy linia RESET procka nie jest ściągnięta do masy ( zwarta ). Jeżeli procek nie jest mocno ciepły, można, tak jak podpowiada Sławek, podpiąć programator i sprawdzić, czy jest z nim komunikacja. Jak zostanie w programie rozpoznany, to zaprogramuj go poprawnym wsadem.

Jeżeli procek będzie martwy, po jego wymianie wymień również kodnestatory na linii VCAP1 i VCAP2 procka.


Witaj Pawełku.

Procesor był jednak do wymiany. Przebity stabilizatorek 3.3V./było na wyjściu ponad 5.3V/. Kondensatorki w/g Twoich zaleceń oczywiście wymieniłem.Jumper P-6 zwierałem.
Bootloader wgrał się bez żadnych problemów, soft również też. Teraz zaczęły się schody z ustawieniami. Zajęcie na kilka wieczorów.
Bardzo Ci jestem wdzięczny za okazaną pomoc.
Pozdrawiam serdecznie -- dużo dobrych pomysłów, a przede wszystkim dużo zdrowia.

Leszek sp9spv
Witaj Sławku.
Procesor musiałem wymienić / przebity stabilizator 3,3V / było na nim ponad 5,3V. Procesor bardzo się grzał. Już jest ok. Bootloader wgrałem, soft też bez problemów. Teraz parę wieczorów z ustawieniami - jest tego dużo.
Sławki, dzięki wielkie za okazałą mi pomoc. Nie wiem jak Ci się odwdzięczyć.
Pozdrawiam serdecznie, życzę dużo wspaniałych pomysłów a przede wszystkim zdrowia.

73 Leszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2021 18:47 przez SP9SPV.)
01-02-2021 18:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 278
Dołączył: 18-11-2010
Post: #1603
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Proszę o informację, jaki procesor maksymalnie mogę wsadzić do PCB UI w wersji 0.6? Interesuje mnie również wyświetlacz, wiem że były w wersji SPI oraz I2C i tutaj pytanie, który wybrać i jest zalecany.

Czy max procesor to : STM32F407VGT6TR? Może jakiś F7 będzie pasował i jest obsługiwany?

Pozdrawiam
G
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Dzisiaj 9:33 przez GREG.)
Dzisiaj 9:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 10 gości